Gazete Vatan Logo

Bakanlıktan üreticiye 552 bin 844 lira ödenek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İzmir’de don nedeniyle seraları zarar gören kesme çiçek üreticileri için 552 bin 844 lira ödenek ayırdı.

İzmir’de, don nedeniyle seraları zarar gören Urlalı kesme çiçek üreticilerinin yüzü Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gelen haberle güldü. Geçen Ocak ayında yaşanan aşırı soğuk nedeniyle meydana gelen zirai kayıp için kesme çiçek seralarına Bakanlık tarafından 552 bin 844 lira ödenek ayrıldı. 552 bin 844 liralık destekleme ödemesi Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilerin hesabına aktarılmaya başlandı. Zirai don nedeniyle Bakanlık tarafından yapılacak destekleme ödemesinden faydalanacak üreticilere hak ediş sertifikaları Urla’da düzenlenen etkinlikle dağıtıldı. Törende konuşan Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, “Afetten sonra mevzuatın ve prosedürlerin çok hızlı bir şekilde uygulanarak zarar karşılanmıştır. Devletimiz her zaman üreticimizin yanındadır” dedi.

SİGORTALATMAYA VURGU YAPTI

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal da, “Keşke bu afetle hiç karşı karşıya gelmeseydik. Keşke ürünlerinizin en iyi şekilde pazarlandığı ve değerinde satıldığı günlerde bir araya gelseydik” diyerek bu gibi olumsuz durumlara karşı çiftçinin ürününü sigortalatması gerektiğinin önemine vurgu yaptı. TARSİM aracılığıyla üreticilerin doğal afet, yangın, hastalık gibi etmenlere karşı bir yıllık gelirini ve masrafını teminat altına alabileceğini anlatan Güldal, yaşanan olağanüstü durum nedeniyle Bakanlığın TARSİM’e kayıtlı olmayan üreticilerin zararını karşılama kararı aldığını söyledi.

Güldal, Hasar Zararı Tazminatı Ödeme Kararı çerçevesinde 552 bin 844 lira değerindeki ödemeyi İzmir’de ilk kez Urlalı üreticilerin almaya hak kazandığını dile getirdi. İl ve ilçe müdürlüklerinin her zaman üreticilerin yanında olduğunu hatırlatan Güldal, “Hafta sonu bayram seyran demeden üreticilere telefonumuz ve kapımız açıktır. Tarımsal üretimin her aşamasında bize düşen ne varsa yapmaya hazırız” diye konuştu.

KISA SÜREDE ZARARIMIZ ÖDENDİ

Haberin Devamı

Urla Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç da, Bakanlık tarafından yapılan hasar ödemesiyle ilgili olarak, “İlk defa İzmir'de ben böyle bir hasarın bu kadar kısa sürede ödendiğine şahit oluyorum. Bu konuda büyük katkısı olan ve süreci hızlandıran İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güldal’a özellikle şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı