Gazete Vatan Logo

Bakanlık Temiz Hava İçin Harekete Geçti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Marmara Bölgesinin hava kalitesini arttırmak için harekete geçti.

Bu kapsamda hazırlanan “Marmara Hava Kalitesi Projesi” ile birlikte Marmara Bölgesindeki 11 ile 39 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulacak.

Bakanlık AB uyum standartları çerçevesinde Türkiye genelinde hava kirliliğini ölçmek amacıyla istasyon sayısını arttırmayı planlıyor. Hazırlanan projeye göre pilot bölge Marmara Bölgesi.

5,18 milyon Euro mal olacak dev proje ile birlikte Marmara Bölgesindeki 11 ile 39 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu ve ölçüm analizlerinin yapılacağı bölgesel laboratuar (kalibrasyon ve analitik) kurulacak.
Söz konusu proje ile hava kalitesi mevzuatının gerekliliği olan 13 adet hava kirleticisi AB standartlarında ve kalitesinde izlenecek.

EN ÇOK İSTASYON İSTANBUL’A KURULACAK

39 adet hava kalitesi ölçüm istasyonunun 13 tanesi İstanbul’a, 6 tanesi Kocaali’ye, 5 tanesi Bursa’ya kurulacak. İstasyon kurulacak diğer illerin sayısı ise şu şekilde: Bilecik bir adet, Balıkesir iki adet, Yalova iki adet, Sakarya iki adet, Tekirdağ iki adet, Edirne iki adet, Kırklareli iki adet, Çanakkale iki adet.

Haberin Devamı

Proje ile bölgede hava kalitesinin tam, doğru ve güvenilir bir şekilde ölçülerek kaynak bazında (ısınma, sanayi ve trafik) gerekli önlemlerin belirlenmesi ve belirlenen önlemlerin alınması sonucu hava kirliliğinin azaltılarak hava kalitesinde AB standartlarına ulaşılması hedeflenmekte. Söz konusu projenin çıktıları diğer bölgeler için de örnek teşkil edecek.
Dev proje ile birlikte hava kirliliğinin oluşturduğu olumsuz sağlık etkileri ortadan kalkacak, erken ölüm riskleri azalacak ve çevresel zararlar (ekosistem ve tarihi eserlere etkileri) önlenecek.

BAKANLIĞIN HEDEFLERİ BÜYÜK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Bakanlığımızca Marmara Bölgesinde kurulacak 39 adet hava kalitesi ölçüm istasyonuna ilaveten, Türkiye genelinde AB standartlarında ölçüm yapacak 211 adet hava kalitesi ölçüm istasyonu kurulması planlanıyor” dedi.
Kurulmakta olan ölçüm istasyonları ve laboratuarların 2012 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.