Gazete Vatan Logo

Bakanlık karar verdi! Yüzde 80'i iade edilecek

Ekonomi Bakanlığı, iş birliği kuruluşlarının üyelerini ön onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları halinde, ödemenin yüzde 80’ini hibe olarak iade edecek.

Bakanlık karar verdi! Yüzde 80'i iade edilecek

Ekonomi Bakanlığının, iş birliği kuruluşlarının üyelerini e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bundan doğan maliyeti ödemeleri halinde, ödemenin yüzde 80’ini hibe olarak iş birliği kuruluşuna iade edeceği bildirildi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, daha fazla firmayı ihracatçı yapmak ve mevcut ihracatçıların rekabet güçlerini artırmak için yoğun çaba yürütüldüğü belirtilerek, ihracatçıların e-ticaret platformlarında daha etkili olabilmelerini sağlamak amacıyla bu sitelere toplu üyeliklerin destekleneceği yeni bir mekanizma oluşturulduğu kaydedildi.

Böylece daha fazla firmanın e-ticarete entegre olmasının amaçlandığı belirtilerek, "Fuarlara katılım, ticaret heyetleri oluşturma ve pazar araştırması gezileri düzenleme gibi konvansiyonel pazarlama araçları ihracatçılarımız tarafından yoğun olarak kullanılmakta ve Bakanlığımızca desteklenmektedir. Ancak e-ticaret sadece perakende ticareti değil uluslararası ticareti de dönüşüme uğratmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) gibi iş birliği kuruluşlarının üyelerini, Bakanlık tarafından ön onay verilen e-ticaret platformlarına toplu üye yapmaları ve bundan doğan maliyeti ödemeleri halinde, ödemenin yüzde 80'inin hibe olarak kuruluşa geri verileceği belirtilerek, her bir şirket için işbirliği kuruluşlarına e-ticaret sitesi başına yıllık en fazla 2 bin dolar destek sağlanacağı vurgulandı.

İş birliği kuruluşunun bu desteği kullanabilmesi için bünyesindeki en az 250 firmayı, belirlediği e-ticaret platformuna üye yapması gerektiği ifade edilerek, kuruluşun kendi seçeceği 5 e-ticaret platformuna toplu üyelik yapabileceğinin altı çizildi. Açıklamada, TİM'in bir iş birliği kuruluşu olarak söz konusu destek mekanizmasından faydalanmak için "Alibaba.com", "kompass.com" ve "turkishexporter.net" internet sitelerini belirlediği de örnek olarak verildi.

Üretici ve alıcıyı sanal ortamda bir araya getirmeyi iş edinen firmalar arasından işlem gördükleri borsalarda tarihin en büyük halka arzlarını gerçekleştirenlerin çıktığına da dikkat çekilerek, bazı e-ticaret platformlarının alışveriş festivali ilan ettiği tek bir günde 147 ülkenin yıllık ihracatından daha fazla satış yaptığına işaret edildi.

Daha önce e-ticaret desteğinin bireysel bazda talep eden firmalara verildiği hatırlatılarak, şu ifadeler kullanıldı: "Destek, e-ticaretin önemini zaten anlamış firmaların bu yönde yaptıkları harcamaları destekler mahiyetteydi. Bu noktada desteği iş birliği kuruluşları öncülüğüne bırakarak toplu üyeliklerin desteklemesi kararlaştırılmıştır. Bu destekle hem e-ticaret hakkında farkındalığın artırılması hem de e-ticarete entegrasyonun hızlandırılması amaçlanmaktadır. Yeni destek mevzuatımız 24 Kasım'da yürürlüğe girmiş olup iş birliği kuruluşlarımız vasıtasıyla daha fazla firmanın destekten faydalanabilmesine olanak sağlanacak. Söz konusu destek ile hemen hemen tüm ihracatçılarımız dünyadaki e-ticaret ağına katılacaktır. Firmalarımızın e-ticaret sitelerine iş birliği kuruluşlarımız vasıtasıyla üye olmaları ile e-ticaret sitelerinin toplu üyeliklere sağlayabileceği avantajlı fiyat ve üyelik imkanlarına sahip olmaları hedeflenmektedir."

Haberin Devamı