Gazete Vatan Logo

Bakanlık ebenin peşinde

Sağlık Bakanlığı, sezaryen oranlarını azaltmak için kadın doğum asistanlarını yakın takibe alacak. Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, yılda 80 normal, 40 zorlu doğum yaptıramayan kadın doğum asistanlarına uzmanlık verilmeyecek.

Bakanlık ebenin peşinde

Sağlık Bakanlığı, sezaryen oranlarını azaltmak için kadın doğum asistanlarını yakın takibe alacak. Tıpta Uzmanlık Kurulunun (TUK) aldığı karar doğrultusunda, yılda 80 normal, 40 zorlu doğum yaptıramayan kadın doğum asistanlarına ‘uzmanlık’ verilmeyecek. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan, Türkiye’nin OECD ülkelerine göre sezaryen oranı en yüksek ülke olduğunu belirterek 100 doğumdan 53,5’inin sezaryenle olduğunu söyledi. Kadın doğum asistanlarının yeterli sayıda normal doğum görmeden uzman olduğuna dikkati çeken Şencan, eğitim veren kurumlarda bile yılda 100’den az normal doğum gerçekleştiğini aktardı. Şencan, “Böyle bir yerde bir kadın doğum uzmanı yetişemez. Hekimlerimiz sorunlu vakalara müdahale etmekten çekiniyorlar çünkü yeterli sayıda doğum görmüyorlar” dedi.

Şencan, 1970’de kurulan bir tıp fakültesinin kadın doğum kliniğinde bir yılda 58 normal doğum gerçekleştiğine işaret ederek şunları söyledi, “Orada en az 10 asistan vardır. Bu asistanların 4 yıl içinde bin 200 normal doğum yaptırması lazım. Bu klinikte yılda 300’den aşağı doğum takip ediliyorsa orada asistan yetişemez. ‘Üniversitede sen bu doğumları hoca nezaretinde yaptırmadıysan burada uzmanlık eğitimini tamamlayamazsın’ diyeceğiz. Biz, bunu hoş gördüğümüzde zorlu doğumla başa çıkamayan kadın doğum uzmanı oluyor. Hem anne kaybediyoruz hem de sezaryen oranları yüzde 70’e çıkıyor. ‘Sezaryen yasaktır’ gibi bir kavram asla savunmuyoruz. OECD ülkelerine baktığımızda, birinci sırada biz varız. 100 doğumdan 53,5’i sezaryen. Hiçbir uzman sezaryeni savunamaz.”

Haberin Devamı

Ebeye 40 doğum şartı

Ebeler için de bir düzenleme yapılacağını anlatan Şencan, “Ebelerin de en az 40 doğumu aktif takip etmiş olması gerekiyor. Ebelerin birçoğu, özellikle özel liselerden mezun olanların, büyük üniversitelerden mezun olan ebelerin bile 40 doğumu takip etme konusunda eksiklikleri olduğunu gördük” diye konuştu.

Normal doğum ücreti artacak

Normal doğum ve zorlu doğumda tecrübesi az olan kadın doğum uzmanlarının deneyimlerinin eksik olduğunu ifade eden Şencan, “SGK ile görüşmelerimiz tamamlanmak üzere. Normal doğum ücretlerini yüzde 30-40 oranında artıracağız. Burada devletin hastanelere ödediği normal doğum ücretleri artırılacak. Sezaryeni değiştirmiyoruz. Yeni düzenlemede, normal doğumu sezaryenden daha yukarı çekeceğiz. Normal doğum uzun süre takip gerektiren bir durum. Dolayısıyla normal doğumun daha fazla olması gerekiyor. Bakanlığımız, bu konuda kararlı SGK da bunu destekliyor. Normal doğumda devletin ödediği para artmış olacak.”

Haberin Devamı