Gazete Vatan Logo

Barış Pınarı Harekatı'nda son dakika gelişmesi

Türk askeri ve Milli Suriye Ordusu birlikleri, yoğun çatışmaların ardından Tel Abyad'ın doğusundaki bulunan mahalleleri ele geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pınar Barışı Harekatı alanında 2 askerimiz ile 16 Suriye Milli Ordusu mensubunun şehit olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Şu ana kadar kontrol altına alınan alan büyüklüğü 109 kilometrekaredir." dedi. Barış Pınarı Harekatı'nda Tel Abyad tamamen YPG/PKK'lı teröristlerden kurtarıldı.

Barış Pınarı Harekatı'nda son dakika gelişmesi

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nda beşinci güne girildi. Ordu birlikleri ve yerel unsurların ilerleyişi sürüyor. Barış Pınarı Harekâtı'ndan Rasulayn kontrol altına alındı. Beşinci günde gözler Tel Abyad'a çevrildi.
TEL ABYAD’DA KONTROL ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SAĞLANDI
Barış Pınarı Harekatı kapsamında TSK ve Suriye Milli Ordusu askerlerinin Tel Abyad kent merkezinde kontrolü önemli ölçüde sağladığı belirtildi. Öğleden sonra Tel Abyad’ın dış mahallelerinde görülen TSK ve SMO askerleri, kent merkezini ele geçirdi. Bazı noktalarda ise operasyonların sürdüğü, yer yer çıkan çatışmalarda teröristlerin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Tel Abyad'ın Türkiye sınırına yakın bölgelerindeki Suriye Milli Ordusu askerleri, zafer işaretiyle sevinç gösterisi yaptı.
M-4 KARAYOLUNDA KONTROL SAĞLANDI
Milli Savunma Bakanlığından, Barış Pınarı Harekatı kapsamındaki operasyonlar sonucu 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 kara yolunun kontrolünün sağlandığı bildirildi.
Bakanlıktan Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yapılan açıklamada, "Barış Pınarı Harekatı kapsamında başarıyla icra edilen operasyonlar neticesinde, 30-35 kilometre derinliğe inilerek M-4 kara yolunun kontrolü sağlandı." ifadelerine yer verildi.
Bakanlığın açıklamasında, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin görüntülere de yer verildi.
Savunma Bakanı Hulusi Akar, Barış Pınarı Harekatı'nda gelinen son noktayı haritalı olarak gösterdi.
TELABYAD'IN DOĞUSU ELE GEÇİRİLDİ

Türk askeri ve Milli Suriye Ordusu birlikleri, yoğun çatışmaların ardından Tel Abyad'ın doğusundaki bulunan mahalleleri ele geçirdi. MSO ve Mehmetcik, Tel Abyad'ın içi kısımlarına doğru ilerliyor.

480 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Barış Pınarı Harekatı kapsamında etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG'li terörist sayısının 480 olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nda beşinci güne girildi. Ordu birlikleri ve yerel unsurların ilerleyişi sürüyor. Barış Pınarı Harekâtı'ndan dakika dakika gelişmeler...Harekatta Rasulayn kontrol altına alındı. Beşinci günde gözler Tel Abyad'a çevrildi.

Haberin Devamı

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, şunlar kaydedildi:

"Barış Pınarı Harekatı kapsamında gece boyunca kara ve hava ateş destek vasıtaları ve İHA’larla desteklenen operasyonlar başarıyla devam etti. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 480 oldu."

Haberin Devamı

Suriye iç savaşının ardından ülkenin kuzeyinde ve Fırat Nehri doğusunda kalan alanlar terör örgütü PKK/YPG tarafından işgal edildi. Teröristler tarafından işgal edilen alanda bulunan halk ise baskı ile göçe zorlandı. Terör örgütü işgal ettiği alanlardan Türkiye sınırına yönelik saldırılarda bulunması ile sınır güvenliği için tehdit oluşturmaya başladı. Türkiye, çağrılarına rağmen taciz ve saldırılarını sonlandırmayıp, işgal ettiği alanları terk etmeyen terör örgütüne yönelik operasyon sinyali verdi. ABD ile bölgenin güvenli hale getirilmesine yönelik çabaların da sonuçsuz kalmasıyla Türkiye, 9 Ekim saat 16.00da 'Barış Pınarı' ismini verdiği harekatı başlattı.
4'ÜNCÜ GÜNDE RESULAYN'A GİRİLDİ
Terör hedeflerinin karadan ve havadan ateş altına alınmasının ardından gece saatlerinde TSK ve Suriye Milli Ordusu askerleri karadan giriş yaptı. TSK ve SMO unsurları karadan Şanlıurfanın Akçakale ilçesinin karşısındaki Telabyad ve Ceylanpınar ilçesinin karşısındaki Rasulayn kentlerini teröristlerden temizlemeye yönelik harekat kapsamında köyleri tek tek özgürleştirdi. Sivillerin zarar görmemesi için hassasiyetle hareket eden birlikler, Rasulayn ilçe merkezine dün ulaşarak kontrolü sağladı.
TELABYAD AN MESELESİ
Rasulaynda kontrolü sağlayan TSK ve SMO unsurları, doğu ve batısından ilerlediği Telabyad ilçe merkezini de özgürleştirmeye yönelik çabasını sürdürüyor. Titiz şekilde ilerleyen ve topçu birliklerinin de güzergahı üzerindeki terör hedeflerini vurarak destek verdiği TSK ve SMO birliklerinin Telabyada ulaşmasının an meselesi olduğu belirtiliyor. Türkiye sınırının güneyinde 30 kilometre derinlikteki M4 otoyoluna inen birlikler burada terör örgütünün ikmalini keserken, Telabyadın da özgürleştirilmesinin ardından PKK/YPGnin Kamışlı ile Ayn El Arap arasındaki bağ da koparılmış olacak.
SULUK BELDESİ ELE GEÇİRİLDİ
Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Milli Ordusu unsurları, Telabyad ile Rasulayn arasında kritik öneme sahip Suluk Kasabası teröristlerden arındırıldı. Telabyadın güneydoğusundaki Suluk Beldesi, sabah saatlerinde sıcak çatışmalarda teröristlerin etkisiz hale getirilmesinin ardından özgürleştirildi.
TERÖRİSTLER HER TARAFI TUZAKLAYIP KAÇIYOR
Rasulaynın terör örgütünden arındırılmasının ardından yeni hedef olan ve girilmesinin an meselesi olduğu Telabyadda PKK/YPGli teröristlerin etrafı patlayıcıyla tuzaklayıp kaçtığı belirtildi. Teröristlerin büyük bölümünün kaçtığı Telabyad ilçe merkezindeki operasyona TSK birliklerinin yanı sıra Polis Özel Harekat timlerinin de katılacağı ifade edildi.
OBÜSLERLE TERÖR HEDEFLERİ VURULUYOR
Yeni günün ilk saatlerinden itibaren Telabyadda bulunan terör hedefleri sınır birlikleri tarafından obüslerle ateş altına alındı. İstihbarat birimleri, harekata katılan askerler ve insansız hava araçlarından elde edilen görüntülerle belirlenen terör hedefleri obüs ve tank atışları ile tam isabetle vuruluyor. Obüs atışları ile etkisiz hale getirilen terör hedeflerinin vurulmasının ardından yükselen dumanlar Türkiye sınırından da net şekilde görülüyor.
SINIRDA GÜVENLİK HAD SAFHADA
Bugüne kadar 2 asker ve 18 sivilin şehit olduğu 490 teröristin ise etkisiz hale getirildiği harekat kapsamında Suriye sınırındaki yerleşim alanlarında da sivillerden sınıra yaklaşmamaları konusunda uyarılar yapılıyor. Hoparlörlerden sık sık uyarı anonslarının yapıldığı sınır ilçelerinde polisler vatandaşlardan sokaklarda dolaşmamaları ve güvenli alanlara gitmelerini istiyor. Sınır hattında ise askerler zırhlı araçlarla sürekli devriye görevi yaparak teröristlerin olası saldırılarına ve sızma girişimine engel oluyor.
SINIRA SEVKİYAT SÜRÜYOR
Öte yandan sınır hattındaki Akçakale ve Ceylanpınara askeri sevkiyatta devam ediyor. Dün gece ve sabah saatlerinde de Türkiyenin farklı birliklerinden çıkan zırhlı araç ve askeri personeller ile Suriye Milli Ordusu unsurları ve araçları konvoy halinde Şanlıurfaya geldi. Güvenlik önlemleri arasında ilerleyen konvoyda bulunan araç ve askeri personeller Suruç, Akçakale, Ceylanpınar ve Nusaybine yönlendirildi. Bu ilçelerde konuşlanan araç ve askerlerin harekat kapsamında sınırı geçerek karadan teröristlerin etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyona destek vereceği belirtildi.

Haberin Devamı