Gazete Vatan Logo

Bakanlarıyla birlikte kaçtı

İspanya’nın görevden aldıktan sonra ‘isyan’ iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunduğu Katalan lider Puigdemont, bakanlarıyla birlikte Belçika’ya kaçtı

Bakanlarıyla birlikte kaçtı

İspanya merkezi hükümetinin, geçen hafta görevden aldığı Katalonya Özerk Yönetim Lideri Carles Puigdemont, görevden alınan diğer yetkililerle birlikte Belçika’ya kaçtı. İspanyol savcıların ‘isyan, halkı isyana teşvik ve görevi kötüye kullanmaktan’ hakkında soruşturma açtığı Puigdemont’un Belçika’nın başkenti Brüksel’e gittiği açıklandı. İspanyol yetkililer de Puigdemont ile diğer görevden alınan Kataln yetkililerin Brüksel’e gittiğini doğruladı. Puigdemont ve diğer yetkililer suçlu bulunursa sırasıyla 30, 15 ve 6 yıla kadar hapis cezaları alabilir.

Belçika’yı karıştırdı

Belçika Göç Bakanı Theo Francken hafta sonunda Puigdemont’un Belçika’ya sığınma talebinde bulunabileceğini ve bunun verilebileceğini söylemişti. Açıklama, Belçika siyasi çevrelerinde tepkiye yol açtı.

Belçika Başbakanı Charles Michel, resmi haber ajansı Belga’ya yaptığı açıklamada, Puigdemont’un Belçika’dan sığınma hakkının ‘kesinlikle gündemde olmadığına’ işaret ederek “Bakan Francken’den yangına körükle gitmemesini rica ediyorum” ifadelerini kullandı. Öte yandan Madrid, bağımsızlık ilan eden Katalonya’nın özerkliğini elinden almasının ardından dün kamu kuruluşlarının idaresini devralma hazırlıklarına başladı.

Haberin Devamı

Destek yüzde 33

Bu arada El Mundo gazetesinin yaptığı son ankete göre, Katalonya’da bağımsızlığa destek verenlerin oranı yüzde 33 seviyesine gerilemiş durumda.