Gazete Vatan Logo

Bakanlardan "Hollanda" tepkisi: Bugüne kadar bizi kandırdılar

Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine bakanlardan çok sert tepki geldi

Bakanlardan "Hollanda" tepkisi: Bugüne kadar bizi kandırdılar

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Hollanda tarafından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş izninin iptal edilmesine ilişkin, "Batı ülkeleri bugüne kadar bizi kandırdılar. Efendim 'demokrasi' dediler, 'hukuk' dediler, 'özgürlük' dediler, 'ifade özgürlüğü' dediler. 'Yeter ki bir başkasının yaşam alanına müdahale edilmesin. Onun dışında her şey söylenebilir' dediler. Ama bugünkü uygulamalar gösteriyor ki bugüne kadar yaptıklarıyla kendilerini kandırdılar." ifadelerini kullandı.

Arslan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kars'ın Susuz ilçesindeki Şehit Ömercan Yekebağcı İmam Hatip Ortaokulu ve Susuz İmam Hatip Lisesi'nin açılışına katıldı.

Bakan Arslan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Hollanda'nın Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine değindi.

AB ülkelerinin çelişki içinde olduğunu belirten Arslan, "Batı ülkeleri bugüne kadar bizi kandırdılar. Efendim 'demokrasi' dediler, 'hukuk' dediler, 'özgürlük' dediler, 'ifade özgürlüğü' dediler. 'Yeter ki bir başkasının yaşam alanına müdahale edilmesin. Onun dışında her şey söylenebilir' dediler. Bize bunu ifade ettiler. Ama bugünkü uygulamalar gösteriyor ki bugüne kadar yaptıklarıyla kendilerini kandırdılar, dolayısıyla bizi kandırdıklarını zannettiler." dedi.

Haberin Devamı

"Bu kadar vesayet odaklarına, bu kadar prangalara rağmen, bu kadar bürokrasiye, oligarşiye rağmen Türkiye 15 yıldır yükselişini hız kesmeden devam ettiriyor." değerlendirmesinde bulunan Arslan, şunları kaydetti:

"Bence asıl korkuları şu, 'Türkiye 16 Nisan'da bu çift başlılık yönetiminden, vesayet odaklarından, bürokratik oligarşiden kurtulursa, bu prangalara rağmen, bu vesayet odaklarına rağmen bundan sonra Türkiye'yi hiç tutamayız. Büyüyecek, güçlenecek Türkiye biz tutamazsak. Türkiye bu coğrafyada son 15 yıldır dediklerimizi dinlemiyor. Kendi milletinin, kendi memleketinin, mazlumlar ve mağdurların menfaatine göre davranıyor. Bundan sonra güçlenince hayli hayli bunlara göre davranır, bize bu coğrafyada iş kalmaz, bize bu coğrafyada at oynatacak alan kalmaz' diye düşünüyorlar. Aksi takdirde onlarca yıldır savundukları bir tezi uygulamamalarının arkasında başka bir sebep, başka bir gerekçe göremiyorum. Doğru bulmadığımızı özelikle ifade etmek istiyoruz. Bu ikiyüzlülüğü, ikiyüzlü uygulamayı da açıkçası kınıyorum."

Haberin Devamı

"Bunları rahatsız ediyorsa demek ki doğru yoldayız"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ise Avrupa ülkelerini bir araya getiren temel değerlerin demokrasi, hak, hukuk, özgürlük, düşünce ve ifade hürriyeti olduğunu vurguladı.

Yılmaz, "Dışişleri Bakanımız teröre mi çağrı yapıyor, şiddete mi çağrı yapıyor? Bakanımız nefret dilini mi kullanıyor? Dışişleri Bakanımız, hukuktan, demokrasiden doğan hakkını kullanmak için gidiyor. İşte bundan rahatsızlık duyuyorlarsa, bu kişilerin kendilerini kesinlikle gözden geçirmesi lazım. Kağıt üzerinde kalan Avrupa değerlerine kesinlikle bunlar fersah fersah uzak kalmıştır. Ancak aziz milletimiz şunu görsün ki, bizim yaptığımız bu işlem, eylem bunları rahatsız ediyorsa demek ki doğru yoldayız. İnşallah bu doğru yolda daha bir kararlılıkla ilerleyeceğiz. Milletimiz bu doğrultuda, bu kararın arkasında duracaktır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Kılıçdaroğlu'na teşekkür ediyorum"

Toplumun, 80 milyonun da kardeş olduğunu 15 Temmuz'da gösterdiğini dile getiren Yılmaz, "Bu toplum canı pahasına, kanı pahasına, 15 Temmuz'da kendini gösterdi. Anayasa değişikliğine karşı bazıları 'Toplum kutuplaştı, bölündü' gibi ifadelerde bulunuyor. Bunun doğru olmadığı, Kılıçdaroğlu'nun ifadesiyle ortaya çıktı." dedi.

CHP'nin Avrupa'da miting yapmayacağını açıklamasına ilişkin Yılmaz, "Biz farklı görüşlere sahip olabiliriz, farklı görüşlere sahip olmak, kutuplaşmak demek değildir. Farklı görüşlere sahip olmak ve bunları savunmak, bölünmek demek değildir. Bizim baktığımız açıdan düşünüyoruz ki bu söylediğimizi yaparsak, milletimiz için faydalı olur. Dolayısıyla milletimize faydalı olan hususta 80 milyonun bir olduğunu göstermesi açısından Kılıçdaroğlu'na teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Haberin Devamı

Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zor günlerde millete liderliğini gösterdiğini sözlerine ekledi.

"Diplomaside büyük skandaldır"

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Hollanda'nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağının iniş iznini iptal etmesine ilişkin, "Bu gerçekten uluslararası diplomaside çok büyük bir skandaldır." dedi.
Bakan Kılıç, Almanya'nın başkenti Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun, bugün Hollanda'da yapmayı planladığı toplantıyla ilgili Hollanda makamlarınca hiçbir diplomatik açıklaması olmayan, hiçbir uluslararası kurala sığmayan, seyahat özgürlüğüne, insan haklarına aykırı 'skandal' bir karar verip, Dışişleri Bakanı'nın uçağının Hollanda'ya iniş iznini iptal ettiğini" anımsattı.
"Bu gerçekten uluslararası diplomaside çok büyük bir skandaldır. Neyin amaçlandığı, neyin yapılmaya çalışıldığını gerçekten anlamakta milletimiz güçlük çekmektedir." diyen Kılıç, Avrupa'nın, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bu konuyla ilgili ne tepki göstereceğini, nasıl bir ses çıkaracağını da merak ettiğini söyledi.
Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Düşünebiliyor musunuz? Hollanda'nın içinde siyasetçi olduğunu iddia eden, yabancı düşmanı olan, ırkçı olan bir kişi istediği her türlü zehri akıtacak, ağzından çıkan kötü kelimeleri istediği gibi söyleyebilecek, ama dost ve müttefik olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Dışişleri Bakanı, bakınız konuşma demiyorum, uçağıyla Hollanda'ya iniş iznini alamayacak. Bu açıklanamaz bir şeydir. Bu izah edilemez bir şeydir."
Kılıç, Hollanda Başbakanı'nın daha önce bir takım sözler sarf ettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Bu konuda biz kendisine seslenmiştik. Bir Başbakan olması hasebiyle diplomasi anlamında ve uluslararası ilişkiler noktasındaki seviyeyi de tutmaya gayret gösterdik. Ancak şu anda artık seviyenin hiçbir şekilde tutulmaya çalışılmadığını görüyoruz ve Hollanda Başbakanı'na şunu söylüyoruz; Avrupa'daki ve ülkenizdeki göçmen kökenli insanlara karşı, ülkenizde vergi veren, çalışan, ülkenizin gelişimine katkıda bulunan, toplumunuzun gelişimine katkıda bulunan insanlara karşı ayrımcılığı bırakınız. Ülkenizde ayrımcılığı kışkırtan, körükleyen kişilerin de konuşmasına müsaade etmeyiniz."
AB'yi insan hakları ve insanların fikirlerini dile getirmesi konusunda samimiyete davet eden Bakan Kılıç, "Eğer insan hakları diyorsanız, eğer bu anlamda bütün insanların fikirlerini dile getirme konusunda samimiyseniz AB'nin de dost ve müttefik bir ülkenin dışişleri bakanına nasıl iniş izni verilmediği konusunda herhalde Hollanda'dan izahat isteyeceğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten Avrupa'da yaşayan 5 milyonu aşkın Türkiye kökenli vatandaşımız ve Türk vatandaşımız çok incinmiştir. Ciddi anlamda bundan rahatsızlık duymaktadır." ifadelerini kullandı.
Türk vatandaşlarının haklarının gözetilmesi çağrısında bulunan Kılıç, "Sürekli olarak Türkiye ile ilgili açıklamalar yapanlara şunu hatırlatıyorum, ülkenizde yaşayan ve ülkenizin gelişimine katkıda bulunan vatandaşlarımız var. Onların hakkını ve hukukunu gözetmek konusunda sizi dikkatli olmaya davet ediyoruz." şeklinde konuştu.
Berlin'de bugün esnaf ziyaretinde bulunacağını, akşam da Türkiye'de 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasıyla ilgili ülkedeki vatandaşlarla biraya geleceğini vurgulayan Bakan Kılıç, bununla ilgili olarak da şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum olmadığını, akşama kadar da herhangi bir olumsuzluk yaşanmamasını ümit ettiğini söyledi.