Gazete Vatan Logo

Bakanlar kuruluna sunuldu! Dönüşüm başlayacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın geçen hafta Bakanlara Kurulu'na yaptığı sunumda dijitalleşmeye yönelik güçlü teşviklerin hayata geçirileceği vurgulandı.

Bakanlar kuruluna sunuldu! Dönüşüm başlayacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1969’da endüstriyel bilgi sistemlerine geçişlerde kaçırdığı 3 sanayi devriminin ardından, şimdi süreci başlayan 4’üncü sanayi devrimini ıskalamak istemiyor. Bakanlık tarafından geçtiğimiz haftalarda Bakanlar Kurulu’na bu konuda yapılan sunumda, “Sanayimiz bir yol ayrımında” tespiti dile getirildi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ AÇIĞI BÜYÜK

Sunumda Türkiye’deki imalat sanayii işletmelerini sayıca KOBİ’lerin domine ettiğine dikkat çekildi. KOBİ’lerin dijital dönüşüm sürecinin zorluklar içerdiğine işaret edildi. Teknoloji açığının kapatılması için sanayinin dijitalleştirilmesi gerektiğine vurgu yapılarak, üretimimizin yüzde 70’inin düşük ve orta düşük teknolojili ürün olduğu, imalat sanayi ürünlerinde yüksek ve orta yüksek teknoloji açığının 55 milyar dolar olduğu, ihracatımızın yüzde 3,5’inin yüksek teknolojili ürünlerden oluştuğu gözler önüne serildi.

DİJİTALLEŞMEDE DESTEKLER GELİYOR

Sunumda, sanayi devrimini yakalamanın en hızlı yolunun dijital dönüşüme biran önce uyum sağlanması olduğuna işaret edilirken, imalat sanayinin dijital dönüşümü ile teknoloji üretim kapasitesinin güçlendirileceği belirtildi. İşletmelerin dijital dönüşümünde teknoloji üretimleri ve kullanımının nasıl destekleneceği de anlatıldı. Bu kapsamda araştırmacı ve bilim insanlarına dijital teknoloji yetkinliği desteği, işletmelere Ar-Ge ile dönüşüm desteği ve girişimcilik desteği verilecek. Dijital sanayi devriminin yakalanmaması halinde bazı teknolojilerin daha da ilerlemesinin küresel ticaretin şeklini değiştirebilecek kadar ciddi etkiler oluşturacağına dikkat çekildi. Bakanlığın tespitlerine göre sanayi devrimi 2020 yılına kadar bugün 25 milyar dolarlar seviyesinde olan bazı sektörlerde yüzde 40’lara varan büyümeyi tetikleyecek.

ROBOTLAR HAYATIMIZA GİRECEK

Haberin Devamı

Sanayi devriminin endüstri pazarına yapacağı katkı ise robotların kullanımını artıracak. Bu kapsamda da 2022 yılına kadar kimya, plastik ve kauçuk sektörü yüzde 14, metal ve makine sektörü yüzde 22, elektronik sektörü yüzde 12, otomotiv sektörü ise yüzde 14’ler seviyesinde büyümesi bekleniyor. Sanayide dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması ve 4. sanayi devriminin kaçırılmaması için kamu özel işbirliği modeli ile çalışılacak.

333 BİN İŞLETMENİN DURUMU

Haberin Devamı

Türkiye’de yaklaşık 333 bin adet sanayi işletmesi faaliyet gösteriyor. Bu işletmelerden yüzde 91’i 1-19 işçi çalıştırıyor. Böylece toplam istihdamın yüzde 24’ünü, toplam cironun yüzde 9’unu, toplam katma değerin yüzde 8’ini üretiyorlar. 250 den fazla işçi çalıştıran firma sayısının toplam sanayi işletmeleri içindeki payı ise yüzde 1’u buluyor.