Gazete Vatan Logo

Bakandan önemli açıklama! Elektrik kesintisi...

"Bugün itibarıyla toplam 27 bin megavat civarında tüketim bekleniyorken, emre amade 44 bin megavat civarında enerji bulunuyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün itibarıyla toplamda 27 bin megavat civarında tüketim beklendiğini fakat emre amade kapasitenin 44 bin megavat olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, Ankara Gölbaşı'nda bulunan TEİAŞ Milli Yük Tevzi Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, elektrik iletim ve dağıtım durumunu, sistemdeki son durumu değerlendirdi. Yıldız, TEİAŞ Milli Yük Tevzi Merkezinin elektriğin iletiminin, dağıtımının ve kalitesinin anlık olarak gözlemlendiği bir merkez olduğunu dile getirdi.

Yıldız, TEİAŞ'ın 686 indirici trafo merkezi, 396 bin adet civarında da dağıtım trafosu olduğu bilgisini paylaşarak şöyle devam etti:

"Türkiye'nin iletim hattı uzunluğu 55 bin kilometre, dağıtım hatlarının uzunluğu ise 1 milyon 64 bin kilometre. 15 milyon 400 bin elektrik direği, 6 buçuk milyon adet armatür bulunuyor, 38 milyon adet aboneye ise hizmet veriliyor. Bunların hepsi neredeyse dünyanın etrafını 30 kez dolaşan bir şebekeden bahsediyoruz. Zaman zaman tek bir trafodaki arızanın Türkiye'nin genelinde meydana gelmiş bir arıza gibi gibi aksettirilmesi büyük resmi görmemektir. Bir önceki seçimlerde de elektrik kesintisinden dolayı herhangi bir sandıkta bir vatandaşın oyunun geçersiz kılındığı gibi bir durum yoktur. Türkiye'de elektrik kesintisinden dolayı 'benim oyum sayılmadı, geçersiz sayıldı' diyebilecek bir vatandaşımız yoktur." Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak 8 bin personelin elektrik iletim ve dağıtımı için nöbette, toplamda 7 bin 877 kamu ve özel güvenlik personelinin, ayrıca kolluk kuvvetlerinin de merkezlerin korunması için görevli olduğunu ifade eden Yıldız, ana otoban ve temel kavşakların korunduğuna dikkati çekti. Yıldız, aynı zamanda üç yüksek donanımlı helikopterin arıza olması durumunda daha hızlı müdahale için görevlendirildiği bilgisini paylaşarak, "Bugün itibarıyla toplam 27 bin megavat civarında tüketim bekleniyorken, emre amade 44 bin megavat civarında enerji bulunuyor. Arz, talebin neredeyse iki katına yakın. Enerji arzı ve iletimi ile alakalı bir sıkıntımız bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. Bakan Yıldız, TEİAŞ'ın 9 Bölge Yük Tevzi Merkezi ve 21 dağıtım bölgesinden yetkililerle canlı bağlantı gerçekleştirdi ve bölgelerde elektrik dağıtımdaki mevcut durumla ilgili bilgi aldı. Yıldız, Türkiye genelinde herhangi bir arıza olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı