Gazete Vatan Logo

Bakan Selçuk'tan flaş yüz yüze eğitim açıklaması! Mart sonuna kadar...

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yüz yüze eğitim açıklamasında bulundu. Mart sonuna işaret edildi. Sınavlar, müfredat, okulların açılması ve 8. ve 12. sınıflar için yapılan hazırlıklara yönelik önemli açıklama yapıldı. Milyonları ilgilendiriyor. Bakan Selçuk yaptığı açıklamada "Karne verebilmemiz için bizim bir sınav da yapabilmemiz gerekiyor. İllerin risk durumuna bakarak, yerinde karar dönemi var. İl Hıfzısıhha Kurulu burada risk çok yüksek okulu açamayız, sınav yapamayız diyebilir. Önümüzdeki ay, Mart sonuna kadar illerimizin durumuna bakarak karar verilecek." dedi.

Bakan Selçuk'tan flaş yüz yüze eğitim açıklaması! Mart sonuna kadar...

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milyonları ilgilendiren yüz yüze eğitim açıklamasında bulundu.

Bakan Selçuk'un açıklamaları:

Öğretmenlerin aşılanması: Dün ben aşımı oldum. Öğretmenlerimizin aşılanma süreci başladı. Tüm özel ve devlet okullarındaki öğretmenler listeye dahil.

Yüz yüze eğitim: Bilim Kurulu'nun önerisi ile oluşturduğumuz standartlar var. Sınıftaki kişi sayısı, mekanların nasıl düzenleneceği, riskler nelerdir, temizlik durumu nedir? Asgari 16 saatten başlayan bir ders çizelgesi var. Ama her okulun kendi imkanları ve kapasitesi var.

Lise sonlar okula gelecekler. Okula öğrencilerimiz geldiğinde okulun tamamı boş. Yönetim diyebilir ki, burada soru çözme grubu oluşturdum. Şu kadar öğrenciden fazla olamaz, temizlik standartı bu diye belirlediklerimize uyarak okul yöneticilerimiz kendi kararlarını alabilirler.

Okullarda hijyen şartları: TSE ile bir çalışma yaptık. Kılavuz hazırladık. Hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda çok ayrıntılı standartlar var. Çok ayrıntılı bir kılavuz. Velilerimiz, öğretmenlerimiz, yöneticilerimiz, öğrencilerimiz için ayrı... Dijital olarak tüm okullara gönderildi.

Haberin Devamı

Dış denetim ekibi risk değerlendirmesini yapıyor. 3 bin kişilik bir ekip. Teftiş sonrasında bu eksik, bunu almalısınız, bunu tamamlamalısınız deniliyor.

Ateş ölçer, dezenfektan ihtiyacı, bunları nasıl karşılayacağız derken, 'yaşasın meslek liseleri' dediğimiz bir noktaya geldik. Kendi ihtiyaçlarının dışında ülke ihtiyacını karşılayan bir noktaya geldiler.

Sınav müfredatı: Hafta sonu liseliler, 12.sınıflar için özel bir kanalımız var. Öğretmenler burada soru çözümü ve konu anlatımı yapıyor. Bu sadece onlara özel. Televizyonda hafta içi bu dersler var. Ayrıca okuldaki öğretmenleri ekrandan anlatıyor. Soru çözüm hattımız var. Öğrenciler burayı arayarak ben bunu çözemedim, yardım istiyorum diyerek 6 Haziran'a kadar cevap alabilir.

Önümüzdeki ay, Mart sonuna kadar illerimizin durumuna bakarak karar verilecek.

Sınavlar ertelenecek mi? - Karne verebilmemiz için bizim bir sınav da yapabilmemiz gerekiyor. İllerin risk durumuna bakarak, yerinde karar dönemi var. İl Hıfzısıhha Kurulu burada risk çok yüksek okulu açamayız, sınav yapamayız diyebilir. Filanca ilde hiç vaka yok, şu kademelerde biz okulları açıyoruz diyebilir. Başka bir il risk yüksek açmıyoruz diyebilir. Kabine toplantılarında Sağlık Bakanlığı'ndan onay gelirse, sınıflar genişletilebilir. Mart sonuna kadar illerin durumuna göre karar verilecek.
Biz hiçbir sınav yapmazsak, eğitim faaliyetlerini dikkate almazsak, sürekli olarak bir birikim oluşacak ve öğrencilerimizin geleceğe ilişkin yükleri artacak. Bizim geleceğe dönük ihtiyaç nedir diye bir bilgiye de ihtiyacımız var. Tamamlayıcı ve destekleyici politikaları üretmek için verilere ihtiyacımız var. Tamamen kontrollü olarak, belli saatler arasında okula gelerek sınava geldik, bunun riski nedir? Bunu elbette danışıyoruz. İstişare ediyoruz. Bu masa başında alınacak bir karar değil. İstişare ile alınabilecek bir karar. Sınav için şehir değiştirmeye gerek yok Herkes bulunduğu ilde kendi türünden okulda sınava girebilecek.
Yaz aylarında yüz yüze eğitim olacak mı? - Her türlü eğitim platformumuz açık olacak. EBA dünya birincisi. Bunu ben değil Google verileri söylüyor. Bu yüz yüze eğitim kadar iyi demek değil. Daha iyi olması için de risk değerlendirmesi yaparak sınıfları açmaya çalışıyoruz. Okullarını en fazla kapatan ülkeler arasında Türkiye listede yer alıyor. Riski gördüğümüz an kapatırız. Risk değerlendirmesi böyle dediği için kapatıyoruz. Riske minumum girerek kararlar alıyoruz. Eğitimi hallederiz bir şekilde. Bizim halledemediğimiz yer bu işin psikolojisi.
8 ve 12 dışındaki sınıflar ne zaman açılacak? Bilim Kurulu bir tavsiye kararı alıyor. Kabine'de görüşülüyor, Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu açıklıyor.
Tablet dağıtımı: Salgın döneminde 657 bin tabletin büyük kısmı dağıtıldı.
20 bin öğretmen ataması: Dün toplantısı yapıldı. Önümüzdeki aylarda bu takvim nasıl olacak, nasıl işleyecek, personel müdürlüğümüz bunu getirdi bize. Ben döndüğümde tekrar konuşacağız ve atama takvimini ilan edeceğiz.

Haberin Devamı