Gazete Vatan Logo

Bakan Pekcan'dan önemli açıklamalar

Ekonomiyle ilgili iyi haberi duyuran Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İhracatta kasımda rekor kırmıştık. Aralıkta da bunu artırarak 2018'i rekorla kapatacağız" dedi. E-ticaretle ilgili kararı da açıklayan Pekcan, "Güven damgası uygulamasına bu ay içerisinde başlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Pekcan'dan önemli açıklamalar

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AA Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu. "E-ticarette güven damgası uygulamasına bu ay içerisinde başlıyoruz" diyen Bakan Pekcan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

* İç Ticaret, Dış Ticaret ve Gümrüklerin birleştirilip Ticaret Bakanlığı bünyesinde tek bir yapı altında toplanması çalışmalarımıza hız kazandırdı.

* 100 gün icraat programı kapsamında Gümrüklerin modenize edilmesi ve çağın gereklerine uygun şekilde gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için yerinde gümrükleme,varış öncesi gümrükleme, konteynır takip sistemi vb. pekçok çalışmaya imza attık.

* STK'larımızla birlikte kurduğumuz istişare kurulu çalışmalarıyla ticarete ilişkin tüm paydaşlarımızın sorunlarını, sıkıntılarını diğer tüm bakanlıklar nezdinde takip ediyor, hızlı şekilde çözüme kavuşturuyoruz. Elde edilen ihracat rakamlarının daha da artması için kamu-özel sektör omuz omuza çalışmalarımızı yapıyoruz.

* Hedefimiz ihracatın tabana yayılması. Yabancılar açısından Türkiye'de kaçırılmayacak fırsatlar var. Bu noktada esnaflarımızı, zanaatkarlarımızı, KOBİ'lerimizi, kadın ve genç girişimcilerimizi ihracatçı yapmak için çalışmalar yapıyoruz. İhracat destek ofisleri, kolaydestek.gov.tr, Eximbank şubelerinin sayısının artması, illerimizdeki TOBB ihracat iletişim noktaları, yenilikçi ticaret platformu yapımızla birlikte ihracatımızı hem değer hem de nitelik olarak artırmak için çalışmalar yapıyoruz.

Haberin Devamı

* İhracatta kasımda rekor kırmıştık. Aralıkta da bunu artırarak, 2018'i rekorla kapatacağız.

* Yurt dışında 5 merkezde ve 15 sektörde Türk Ticaret Merkezi var. Yeni hedefimiz 35 yerde daha açmak.

*Yetkilendirilmiş 399 firmamız var 97 firma da bekliyor. Pilot uygulama başlattık. Üretici ve ihracatçı firmalar için. Konteyner takip sistemi var. 20 limanımızda aktif olarak çıkış noktasından varış noktasına kadar imalat tesisinde takip edebiliyoruz.

* Dünya Bankası İş Ortamı (Doing Business) 2019 Raporu’nda dış ticaret kriterinde geçen seneye göre 29 sıra kazanarak 42. sıraya yükseldik. Önümüzdeki dönemde çok daha iyi bir konuma gelmek için çalışmalarımızı hızlandıracağız.

Haberin Devamı

* Ekmek fiyatıyla ilgili yetkilerimiz var. Zincir mağazalarda 65 kuruşa alıp 1 TL'ye satılıyordu. Ekmek yüzde 25-30 satılamazsa fırına iade ediliyordu. Ona yüzde 5 kısıtlama getirdik. Kayıt sistemimiz var. Türkiye sınırı içindeki bütün TIR'ları takip edebiliyoruz.

* E-ticarette güven damgası uygulamasına bu ay içerisinde başlıyoruz.

* Türk Eximbank, yıl sonunda 44 milyar dolarlık kredi kullandırmış olacak. 2019'da bu rakamı 48 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz.