Gazete Vatan Logo

Bakan maden ocağına indi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Zonguldak Kilimli’de kömür madenine indi, işçilerle yerin 160 metre altında yemek yedi...

Bakan maden ocağına indi!

ENERJİ ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağına inerek işçileri ziyaret etti.

Bakan Dönmez, Kilimli ilçesindeki TTK Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletme Müessesine ait kömür ocağına girmek için işçi kıyafetlerini giydi, gaz maskesi, baret ve madenci feneri gibi ekipmanları da yanına aldı. Dönmez, kişisel koruyucuların nasıl ve hangi durumlarda kullanıldığına yönelik kurum yetkililerince de bilgilendirildi. Bakan Dönmez’e ayrıca çocuklar tarafından çiçek takdim edildi.

‘Önce güvenlik’ dedi, baret taktı

Bakan Dönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, ocağa girmeden evvel bakan, müdür ayrımı yapmaksızın iş güvenliği teçhizatını taktıklarını ve gerekli kullanım eğitimlerini aldıklarını belirtti. Maden ocağına inmenin kendisi için ilk olmadığını, üniversite yıllarında da teknik bir inceleme için girdiğinin anlatan Dönmez, şunları söyledi:

Şimdi hep birlikte gireceğiz. Aşağıda işçi kardeşlerimizle birlikte onların sofralarına ortak olacağız. Bizim için önce güvenlik. Son dönemde güvenlikle alakalı kuralları gittikçe mevzuat bazında arttırdık, denetlemeleri de artırdık. Geçtiğimiz yıllara göre iş kaza oranlarımız düştü. Sayısal rakamlar vermiyoruz nazar değmesin diye. Gönül ister ki, tabii sıfır iş kazasıyla bu işleri yapabilmek. Bu vesileyle biz madenlerimizde iş kazası dolayısıyla hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize rahmet, yakınlarına da sabırlar diliyoruz.

Haberin Devamı

Bakan Dönmez, daha sonra beraberindekilerle işçi asansörü ile eksi 160 ve 260 kodları arasına indi.

Hedef yılda 10 milyon ton kömür!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz açıklarında kömür rezervinin belirlenmesi için çalışma yapan Oruç Reis’i ziyaret etti. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü’ne ait gemide yetkililerden bilgi alan Bakan Dönmez, ardından kentteki Maden Şehitleri Anıtı’nın açılışını yaptı. Maden Müzesi’ni de ziyaret eden Bakan Fatih Dönmez, Türkiye’nin yıllık kömür ihtiyacının 30 milyon ton olduğunu ve 1,5 milyar ton rezervin olduğunun altını çizdi. Üretim miktarının 1 milyon ton olduğunu ve cari açığın kapatılması için yerli üretimin artırılması gerektiğini belirten Dönmez, “Kömür burada 1,5 milyar ton kömür rezervimiz var. Üretim miktarımız 1 milyon ton civarında. Bunu artırmamız lazım. Biz yıllık yakıt 30 milyon ton civarında kömür ithal ediyoruz. Bunun için de 3-4 milyar dolar civarında kaynak ayırıyoruz. Bu günlerde cari açığı azaltmak için ithal ürünleri mümkün olduğu kadar yerli kaynaklardan temin etme zorunluluğu ortaya çıktı. Bunun da en kolay yöntemlerinden biri de burada yatırım yapmak. Hedefimiz 5 yılda üretimi özel sektör ve kamu ile birlikte 7 ila 10 milyon tona çıkarmak. İstihdamı da bu günün iki katına yükseltmek. Bunun için de hep birlikte çalışacağız” dedi.

Haberin Devamı