Gazete Vatan Logo

Bakan Işık açıkladı: NATO'dan Türkiye'ye karşı önemli proje!

Bakan Işık açıkladı: NATO'dan Türkiye'ye karşı önemli proje!

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NATO'nun Türkiye'ye güvence tedbirleri başlığında verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Bakan Işık, Brüksel’deki NATO Karargahında gerçekleştirilen NATO Savunma Bakanları toplantısının ikinci gününde gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

NATO’nun Rusya ile ilgili iki kulvarlı bir stratejisi olduğunu belirten Işık, "Bir taraftan NATO hem kendi savunmasını güçlendirmeye hem de caydırıcılığını artırmaya yönelik tedbirlere başvuruyor. Diğer taraftan da Rusya ile diyalog kanallarını açık tutma, sorunları diyalogla çözme stratejisini izliyor. Biz de Türkiye olarak bu stratejiye katılıyoruz." diye konuştu.

Işık, Varşova Zirvesi'nin Rusya'ya yönelik diyalog kanallarının açık tutulması ancak NATO’nun caydırıcılığının ve savunma kapasitesinin de geliştirilmesi açısından son derece önemli bir toplantı olacağını, aynı zamanda Ukrayna ile dayanışma noktasında önemli kararların alınacağı bir toplantı olacağını ifade etti.

Siber güvenlik alanında pek çok görüşmenin Varşova Zirvesi'nde karara bağlanmasını beklediklerini söyleyen Bakan Işık, NATO üyesi ülkelerin savunma bütçelerinin milli gelirlerinin yüzde 2’sine çıkarılması noktasındaki kararların değerlendirileceğini kaydetti.

Işık, caydırıcılık açısından NATO’nun Karadeniz'deki varlığının artırılmasına prensip olarak olumlu baktıklarını belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce net olarak ifade etti. Biz Karadeniz’in bir Rus gölü olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bizim Türkiye olarak hedefimiz Karadeniz’in bir barış, huzur ve refah denizi olması. Türkiye’nin bütün stratejisi bunu sağlamaya yöneliktir." değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz'de güvenliğin arttırılması çalışmalarına ilişkin Işık, "Özellikle oradaki istikrarsızlığı artıracak şekilde değil, bir barış, istikrar ve refah denizi olma misyonunu güçlendirecek tarzda olmasını önemsiyoruz. Bu noktada Romanya Savunma Bakanı ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Bu görüşmelerimiz Varşova Zirvesi'ne kadar da gerek savunma bakanları gerek dışişleri bakanları düzeyinde devam edecek." dedi.

Bakan Işık, devam edecek toplantıda, NATO’nun kendi alanında ve komşu alanlarda istikrarın sağlanması ve yayılmasına yönelik tedbirlerini görüşeceklerine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "NATO’nun 18 Aralık'ta Türkiye’ye karşı güvence tedbirleri başlığında bir paketi var. Bu paketle ilgili bazı uygulamalar hayata geçti, bazı uygulamaların da hayata geçmesini bekliyoruz. Bu noktada hava polisliği gibi Awacs uçaklarının uçması gibi, NATO deniz gücünün bizim Doğu Akdeniz limanlarına daha fazla gelmesi gibi Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu güvence tedbirlerini zaten 18 Aralık'ta NATO karara bağlamıştı. Bunların bir kısmı hayata geçti, diğer kısmının da hayata geçmesi için çalışmalar sürüyor. Biz de bugün özellikle bu noktadaki NATO’nun verdiği taahhütlerin yerine gelmesi noktasında ilgili, zaten NATO Genel sekreteri ile yaptığımız görüşmede bu konuları dile getirdik. Bu noktada Türkiye verilen taahhütlerin yerine getirilmesini istiyor." ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'la görüşmesiyle ilgili olarak Işık, şunları kaydetti: "Güzel, verimli ve samimi bir görüşme yaptık. Türkiye olarak biz bu noktadaki yaklaşımımızı, tavrımızı, düşüncemizi açıkça ortaya koyduk. Burada da terör örgütlerine karşı topyekün mücadelenin gerekliliği, terör örgütleri arasında bir ayrım yapılmaması gerektiği bölgede özellikle durumun çok hassas olduğunu, bugün kısa vadeli çıkarlar için yapılacak işbirliğinin yarın çok daha büyük zararlara müttefiklerimiz açısından yol açabileceği noktalarını kendilerine samimiyetle vurguladık." Samimi bir görüşme olduğuna dikkati çeken Bakan Işık, "Biz PYD’nin YPG’nin terör örgütü olduğunu, ABD’nin bunlarla işbirliği yapmasının yanlış olduğunu, bu noktadaki Türkiye’nin hassasiyetini anlamalarını ve PKK’ya gösterilen tavır gibi PYD’ye de ve diğer terör örgütlerine de aynı tavrı göstermesi gerektiğini ifade ettik. Bu konular sürekli bizim gündemimizde ve bundan sonra da vurgulamaya gündemde tutmaya devam edeceğiz." dedi.

Siber savunma

Haberin Devamı

Işık, siber savunma konusunda, "NATO artık fiziksel savunma kadar siber savunmayı da önemsiyor. Bu konuda çalışmalar çok önceden başlatılmış. Biliyorsunuz Türkiye NATO ittifakının önemli bir ülkesi olarak siber savunma komutanlığını kurmuş bir ülke. Yani siber savunmayı ana alan olarak belirledi. Türkiye'de nasıl Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetlerimiz varsa birde siber savunma kuvvetleri diyeceğimiz bir alanımız var. Türkiye bu konuda adımlarını çok önceden attı." diye konuştu.

Haberin Devamı


Türkiye'nin şu anda savunma teknolojisi üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Işık, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim savunma sanayi ihracatımız 1,7 milyar doları geçti ve hedefimiz bunu 5 milyar dolar seviyesine çıkarmak. Milli Savunma Bakanı olarak projelerin tamamlanması ve gelecekte karşı karşıya kalabileceği tehditlere yönelik şimdiden teknoloji geliştirme çalışmalarının hızlandırılması en önemli önceliğimiz. Muharip hava uçağımızdan tutun da hava savunma sistemlerine kadar çok alanda başlatılan çalışmaları büyük bir dikkat ve titizlikle sürdüreceğiz ve Türkiye’nin gelecekteki ihtiyaçlarına yönelik şimdiden yeni çalışmaları başlatacağız. Bu konu Türkiye’nin kesinlikle vazgeçebileceği bir konu değil. Türkiye savunma ihtiyacı olan bir ülkedir. Bu noktada milli sanayisini geliştirmek durumundadır. Milli savunma sanayini geliştirirken de aynı zamanda geliştirdiği teknolojileri dost ve kardeş ülkelerle paylaşma noktasında da Türkiye her zaman açık olan bir ülkedir."

Haberin Devamı