Gazete Vatan Logo

Bakan Günay: Ben de yokum!

Bakan Günay: Kusturica'ya tepki olarak Altın Portakal'da yokum

Altın Portakal’daki Kusturica krizi büyüyor. Bosna savaşıyla ilgili söylediği çirkin sözlerle tepki toplayan ünlü yönetmen Emir Kusturica’nın festivalin jüri başkanlığına seçilmesi çeşitli çevrelerce protesto edilmişti. Dün de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,
“O varsa ben yokum” diyerek festivale katılmadı.



Bu yıl 47’ncisi düzenlenen Altın Portakal Film Festivali, dünyaca ünlü Boşnak asıllı Sırp Yönetmen Emir Kusturica kriziyle başladı. Geçmiş yıllarda yapılan görkemli açılışlarıyla hatırlanan festival, dün Emir Kusturica’ya yönelik gerçekleşen tepki ve protestoların gölgesinde start aldı. Bosna-Hersek’te 1992-1995 arasında yaşanan katliam ve tecavüz olaylarıyla ilgili, “Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz. Hamile kalanlar kürtaj olur” şeklinde açıklamalarda bulunan Kusturica, Antalya Film Festivali’nde jüri başkanlığına seçilince ilk tepki Bosna-Hersek’te soykırımın yapıldığı Srebrenitsa’daki kadın dernekleri ile ülkedeki sinemacı ve yönetmenlerden gelmişti. Ardından da Türkiye’den tepkiler gelmeye başladı. Bal filmi ile festivale katılan yönetmen Semih Kaplanoğlu ve film ekibi, Kusturica’nın jüri üyesi olmasını protesto etmek için festivalden çekildi.

Antalya’ya gitti ama...

Dün de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Emir Kusturica’nın jüri üyesi olması sebebiyle davetli olduğu Altın Portakal Film Festivali’ne tepki göstererek katılmadı. Dün başka bir nedenle Antalya’ya giden ancak festivalin açılışına gitmeyeceğini söyleyen Günay, “Emir Kusturica, Balkanlarda yaşanan iç savaş sırasında sadece kendi halkının duyarlılıklarına karşı değil, savaş konusunda da ortak insanlık dünyasının benimsediği değerlere karşı olumsuz, anlamsız bir tavır aldı ve hepimizi üzdü. Ben Balkan savaşı sırasında Bosna’ya birkaç kez gitmiştim. Bu nedenle kamuoyunda yükselen tepkilere duyarsız kalmam mümkün değil” dedi.

Protestolara rağmen geldi

Hedefteki adam Emir Kusturica, günlerdir yapılan tüm, “Gelmesin” çağrılarına rağmen dün Antalya’ya geldi. Ünlü yönetmeni Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Şanlı karşıladı. Havalimanı çıkışı basın mensuplarının sorularını cevaplayan yönetmen, “Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sizin de davetli olmanızdan dolayı festivale katılmayacak. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?’ sorusuna, “Bu konuda yorum yapamam” diye cevap verdi.



CHP’Lİ ANTALYA BELEDİYE BAŞKANI: AKP’liler Bursa’ya getirdi, kimse bir şey demedi!

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Emir Kusturica’yla ilgili eleştirileri, “Tepkiler art niyetli” sözleriyle özetledi. CHP’li Başkan, aynı yönetmeni, 25 Haziran’da AK Parti’li belediyenin Bursa’da konuk ettiğini ve kimsenin sesini çıkarmadığını söyleyerek tepkilere ateş püskürdü: “Buna hiç ses çıkarmayan odaklar, neden CHP’li Belediye Başkanı, Kusturica’yı davet ettiğinde böyle bir tepki gösteriyor. Bunu takdirinize sunuyorum. Altın Portakal festivalleri zaman zaman siyasi anlamda sömürü ve kışkırtma konusu yapılmıştır. Zannediyorum böyle bir olayla karşı karşıyayız. Oktoberfest olayında olduğu gibi kötü niyetli bazı sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler var. Türkiye’nin aklı başında, sanatı seven çevreleri bunun farkında.”

Kaplanoğlu niye iki ay önce çekilmedi?

Gazetecilerin, ‘Bal’ filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu’nun festivali protesto etmesiyle ilgili sorularını da yanıtlayan Akaydın, “Kusturica’nın geleceği iki ay önceden belliydi. Neden bu tepkiyi Altın Koza bitimine kadar sakladı da, Altın Koza’da ödül alınca sahneledi? Bu davranışını anlayamadım” dedi.

Müjdat Gezen’den Altın Portakal’a katılmayan Bakan Günay’a: Benim için bundan daha büyük bir mutluluk olamaz

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yıldızlar geçidi açılış seremonisi yapıldı. Açılışa katılan ünlü sinema sanatçısı Müjdat Gezen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ünlü yönetmen Emir Kosterica’yı protesto ederek festivale katılmamasını "Benim için bundan daha büyük bir mutluluk olamaz." şeklinde yorumladı.

Bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından gerçekleştirilen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin açılışı gerçekleştirildi. 46 yıl boyunca festivalde ödül alanların afişlerinin bulunduğu yıldızlar geçidi açılış seremonisine birçok ünlü sinema sanatçısı katıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Müjdat Gezen açılış kurdelesini kesmeden önce kısa bir açıklama yaptı. Akaydın’ın teşekkür konuşmasının ardından mikrofonu uzattığı sinema sanatçısı Müjdat Gezen, festivale gelmeden önce radyoda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın çok konuşulan yönetmen Emir Kusturica’yı protesto etmek amacıyla katılmamasını şu şekilde yorumladı: "Benim için bundan daha büyük bir mutluluk olamaz."

"BEN BİR DEMOKRAT OLARAK HERKESİN ÇEŞİTLİ FİKİRLERİ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Müjdat Gezen, Altın Portakal’ın bir sanat festivali olduğunu burada politik söylemlerde bulunmak istemediğini belirtti. Gezen, Antalya’da çok güzel bir ortam olduğunu her türlü sanatsal etkinliğin yapıldığını kaydetti. Emir Kusturica’nın 15 yıl önce yapmış olduğu filmden sonra özür dilediğini kaydeden Gezen, "15 sene bunu kaşıyıp böyle bir festivalin bünyesine bağlamayı doğru bulmam. Burası bir sanat festivali burada güler yüz ve sanata dönük şeyler yapmak daha doğru olur. Emir Kusturica’yı beğenen olur beğenmeyen karşı çıkan olur. Ben bir demokrat olarak herkesin çeşitli fikirleri olabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Emir Kusturica’yı eleştirmek mahiyetli gelmeyişini de yadırgadığını ifade eden Gezen sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın Bakan’ın bu sebepten gelmeyişini yadırgadım ama daha iyi halka dönük halkla iç içe bir festivalde olsa da olur olmasa da olur. Kültür Bakanı ülkenin en önemli festivaline gelmemesi kendi meselesidir. Bize burada pek laf düşmez."

DİP NOT: Emir Kusturica, AKP’li Bursa Belediyesinin 25 Haziran 2010’da yaptığı 49. Uluslararası Bursa Festivali’ne davet edilmişti. Kusturica, çingene tekno-rock grubu ‘No Smoking’ orkestrası ile binlerce kişiye konser vermişti.

Haberin Devamı