Gazete Vatan Logo

Bakan Güler'e gensoru şoku

MHP Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hakkında elektrik ve doğalgaz zamları nedeniyle gensoru önergesi verdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye’de uygulanan enerji politikalarının, zamların hesabının verilme zamanının geldiğini belirtirken, hükümetin doğalgaza yaptığı zammı da “doğal kazık” olarak nitelendirdi. Hükümeti küresel ekonomik krizi nedeniyle fırsatçılık yapmakla suçlayan Vural, “bu zammı geri almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hakkında Meclis başkanlığına sundukları gensoru önergesiyle ilgili bilgi verdi.

2008 yılında elektrikte yüzde 60, doğalgazda yüzde 80’lere varan şok zamlar yapıldığını belirten Vural, doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların sağlıksız enerji politikalarının sonucu olduğunu söyledi.

Türkiye’de uygulanan enerji politikalarının ve zammın hesabının verilme zamanı geldiğini kaydeden Vural, doğalgaza yapılan zamları “doğal kazık” olarak nitelendirdi.

Vural, “Soçi’de Putin’le görüşülerek doğalgaz formülünün değiştirilmesi ve otomatik zam AKP’nin doğal kazığı olmuştur” dedi. Hükümetin doğalgaz zamlarına petrol fiyatlarındaki ve döviz kurundaki artışı gerekçe gösterdiğini belirten Vural, zamla ilgili bakanlardan gelen açıklamaları da eleştirdi. Vural “Maliye Bakanı kalkıp, önümüzdeki dönemde indirime gideceğiz, fiyat düşecek diyor. Düşecekse vatandaşın ekonomik kriz ortamında yalnızlaşmasına niye yol açıyorsunuz. Yapılan zamma karşılık bakanların demeçleri ibret vericidir. Meclis’te bir hesaplaşma yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

“AKP KRİZİ FIRSATÇILIĞA DÖNÜŞTÜRDÜ”-

Basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Oktay Vural, BOTAŞ’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden alacakları ile ilgili bir soruya “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uçan kuşa borcu var. Sadece BOTAŞ’a değil Hazine’ye de var” karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan’ın küresel ekonomik krizi “fırsata” dönüştüreceklerini söylediğini belirten Vural, “Başbakan diyor ya krizi fırsata çevireceğiz’ diye. Bu zamlar bir kriz fırsatçılığıdır. AKP tam bir kriz fırsatçılığı yapmıştır. Bu zamlar AKP’nin fırsatçılığı konusunda becerisidir. Bu zammı geri almalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

-GENSORU ÖNERGESİNDEN…-

MHP’nin gensoru önergesinin gerekçesinde ise doğalgaz ve elektrik enerjisinde vatandaşa yansıyan zamların arkasında tartışılması gerekenin enerji politikaları olduğu belirtilerek “Elektriğin, doğalgazın, petrol ve petrol ürünlerinin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması hükümetin sorumluluğundadır. Bunun için alınması gereken tedbirleri yeterince ve zamanında alınmasının faturasının vatandaşa ödettirilmesi en azından bir siyasi sorumluluk getirmelidir” denildi. Rusya Federasyonundan alınan doğalgaz için belirlenen formülün değiştirildiğini, hükümetçe yapılan yeni sözleşme ile Türkiye aleyhine ve Rusya lehine fiyat oluşmasının önünün açıldığı belirtilen gerekçede, uygulanan enerji politikalarının siyasi sorumlusunun Enerji Bakanı Hilmi Güler olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı