Gazete Vatan Logo

Bakan göre: Hayır bu afet değil

İlk günden bu yana olay yerinde incelemelerde bulunan ve basını bilgilendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, işletme sahibinin yaşanan olayı bir doğal afet olarak değerlendirmesine tepki gösterdi. Kusur bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, “Hiç kusura bakmasın (işletme sahibi) bu bir afet falan değil. Her şeyi kamuoyu ile doğru paylaşmamız lazım. Biz özellikle eğer bir sel felaketi, deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olmuşa, bu doğal afettir deriz ama burası bir doğal afet değil. O yüzden doğal afet olmayan yerde kusur vardır demektir. Kusur kimdedir, bunun adli, idari soruşturmaları yapıldıktan sonra netleşir” dedi.

‘Uyar ya da uymaz!’

Bakan Yıldız, Soma’da Uyar Madencilik’le ilgili ‘Maden sahibini bulamıyoruz’ dediği iddiaları ve Ermenek’te de su basan ocakta Uyar Madencilik ile karşılaşıldığının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi: “Biz Uyar Madencilik’in çalışmalarından memnun değiliz. Ben bulamadığımızla alakalı bir şey söylemedim. Burası amcasının olduğunu söyleniyor. Ben şunu söyledim, üzerlerine ruhsatlı varsa bu ruhsatların kaldırılması talimatını verdim Soma’dan sonra. İster işveren ister kamu olsun, eğer birisinin kusuru varsa, var ki işlem oluyor, bunun açığa çıkartılmasıyla alakalı kimsenin bir tereddüdü olmasın. Bizim bu manada idaremiz tamdır, biz yalnızca dünyada cezalar değil aynı zamanda ahretteki vebale de inanan insanlarız. O yüzden kimsenin gözünün yaşına bakmayız. İster Uyar olsun, ister uymayan olsun. Bu konuda tavizimiz olmaz.”

Haberin Devamı

Dağdan girilip sondaj yapılacak
Bakan Taner Yıldız, suyun boşaltılması için madenin dışındaki dağdan sondaj çalışması yapılacağını söyledi: “İki tane ayrı noktadan ocağa müdahale edebiliyorduk, daha farklı neler yapabiliriz diye görüştük. Dışarıdan tepenin daha da arkasından ayrı bir sondaj vurma ihtiyacı hissettik. MTA’nın sondaj ekipleri Beypazarı’ndan yola çıktılar. Bu yaptığımız çalışmalara mani olacak bir şey değil. Üçüncü bir noktada bu çalışmayı yönetmek üzere ve en dip noktadaki su veya çamurun üçüncü bir yoldan dışarıya atılması için bir işlem. Ama bu en az 3-4 günlük bir işlem. Çünkü 170 metreden dağdan gireceğiz ve direkt sondajla beraber ayrı bir müdahale noktası daha oluşturmak istedik. Dolayısıyla üç ayrı noktada operasyonumuz sürmüş olacak, çalışmalarımız gece boyunca sürecek. Bu yapılan çalışmalarda güvenlik konusuna bütün arkadaşların riayet etmesi lazım geldiğini söyledik. Bu çerçevede sorumlu mühendislerle beraber çalışmaya devam ediyor.”
Çökmeler oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman Ermenek’te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, ocakta bir kısım tahkimatın bozulmuş olmasıyla 1-2 metrelik çöküntüler oluştuğunu, bu nedenle suyu ve çamuru tahliye ederken tahkimat yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Haberin Devamı