Gazete Vatan Logo

Bakan Ergün'ün sineklerle mücadelesi!

DENİZLİ’de Koruma Şirketler Grubu’nun 20 milyon dolarlık yatırımı klor ve alkali fabrikasının açılışını yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, konuşması sırasında sinekler yüzünden zor anlar yaşadı

Elleriyle sinekleri kovmaya çalışan Ergün, şirket yetkililerine sinek ilacı üretip üretmedikleri sorarak espri yaptı. Ergün, pazartesi günü açıklanacak 2012 ilk çeyrek büyüme rakamlarının geçen yıllara oranla daha mütevazi olacağını, ancak euro bölgesindeki daralma dikkate alındığında önemli bir başarı olacağını belirtti.

Honaz İlçesi’nin Kocabaş Beldesi’nde 63 bin metrekare alana kurulan fabrikanın açılış törenine Bakan Nihat Ergün’ün yanı sıra Denizli Ak Parti Milletvekili Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı ve davetliler katıldı. 1980’li yıllarda yurt dışında çalışan 9 bin 670 gurbetçi tarafından kurulup 1995 yılında iflas eden Uygar Motor’un icra yoluyla satılan arazisine kurulan tesiste yılda 230 bin ton kostik, klor, hidroklorik asit üretimi yapılacak. Koruma Şirketler Grubu’nun Kocaeli ve Hatay’dan sonra üçüncü fabrikası olan tesiste 200 kişi istihdam ediliyor.



Tesisin açılışında konuşan Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, Kocaeli’deki fabrikalarının üretime geçmesinde Bakan Nihat Ergün’ün dönemin belediye başkanı olarak önemli katkısı ve desteği olduğunu söyledi. Fabrikanın yapımına 2010 yılında başlandığını, ÇED Raporu alındıktan sonra 11 ay içinde fabrikanın faaliyete geçtiğini belirterek, "Koruma Şirketler Grubu olarak iş hayatına başladığımız günden bu yana tam 63 yıldır hiç durmaksızın çalışıyoruz. Kocaeli ve Hatay’daki fabrikamızla Türk ekonomisine katkı sağlıyoruz, 1200 çalışanımızla sanayi alanında önemli başarılara imza atıyoruz" dedi.

SİNEKLER AYAĞINI DENK ALSIN

Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci ve Vali Abdülkadir Demir’in konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, törenin yapıldığı çadırdaki sinekler yüzünden zor anlar yaşadı. Konuşması sırasında yüzüne konmaya çalışan sinekleri sık sık eliyle kovmaya çalışan Ergün, espri yaptı. Ergün, Koruma Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aracı’ya dönerek, "İbrahim Bey’e bir şey sormak istiyorum. Siz sinek ilacı üretiyor musunuz?" diye sordu. Evet yanıtını alınca, "Sineklerin bundan haberi var mı? Herhalde yok. Buradaki sineklerin haberi olsun. Koruma sinek ilacı üretiyor. Sinekler ona göre ayağını denk alsın" diye konuştu.

RAKAMLAR DAHA MÜTEVAZİ ÇIKACAK

Türkiye ekonomisinin son yıllarda büyüdüğünü, güven ve istikrar ortamının ekonomiye çok olumlu yansıdığını belirten Ergün, "Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor. Pazartesi günü 2012 yılı ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandığında bu gerçeği bir kez daha göreceğiz. 2010 ve 2011 gibi büyüme rakamı ortaya çıkmayacak daha mütevazi bir rakam ortaya çıkacak. Euro bölgesindeki daralmayı düşündüğümüz zaman bu başarı daha iyi anlaşılacaktır. Biz bütün bunların farkındayız" diye konuştu.

KATMA DEĞER YARATAN ÜRENLERİ ÜRETMELİYİZ

Hükümet olarak ekonomi politikalarını reel kesimin yatırımcılarının ihtiyaçlarına göre uyguladıklarını belirten Ergün, "140 milyar dolar ihracatımızın yüzde 55’ini sanayi ürünleri oluşturuyor. İleri teknoloji ve katma değeri yüksek ürünlerin ihracat oranını yüzde 5 yüzde 20’ye çıkarmamız lazım. Yenilikçi ve katma değeri yüksek üretim sistemine geçmemiz gerekiyor. Binlerce otomobilin montajından elde ettiğiniz geliri bir modelin tasarımından elde ediyorsunuz. Ürünlerin miktarından ziyade katma değerinden kaynaklanıyor. İthal ettiğimiz ürünler yüksek katma değerli pahalı ürünler ihraç ettiğimiz ise ucuz. İhracatta kilo başına 1.5 dolar olan miktarı kilogram başına 5 dolara çıkarmamız lazım. İthal ettiğimiz daha yüksek olduğu için cari açık veriyoruz. Mevcut ürün yelpazesini geliştirmemiz gerekiyor. Televizyon üretiyoruz ama camı dışarıdan geliyor. Özü ithal ediyoruz. Esas katma değeri yaratan ürünleri üretmeliyiz. Aktarma organları motor parçaları dışarıdan geliyorsa katma değerli şirket yapmadığınızı gösterir. Bu fabrikada üretilecek ürünler girdi niteliği taşıyan ürünlerdir. O sektörlerde önemli bir avantaj elde edeceğiz. Sanayimiz için girdi üreten yatırımları artırmamız gerekiyor" dedi.

ERKEN ÖTEN ÖDÜLLENDİRİLECEK

Teşvik Sistemi’nde erken davranıp, erken yatırım yapanın daha fazla destekten yararlanacağını anlatan Bakan Ergün, "2013 yılı sonuna kadar yatırıma başlayan daha fazla yararlanacak. Erken öten cezalandırılmayacak, erken öten ödüllendirilecek. Yatırımlarda erken davrananın ödüllendirildiği bir teşvik sistemi var. Yeter ki, bir fabrika, bir üretim, bir istihdam kapısı daha açılsın, biz elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya devam edeceğiz. Denizli’de de reel sektörü desteklemeye devam ediyoruz. Küçük ve orta boy işletmeler de dahil" dedi.

Bakan Ergün konuşmasının ardından protokol üyeleriyle birlikte tesisin açılışın kurdelesini kesip, temsili elektriği vererek çalıştırdı. Ergün, baret giyerek tesisi gezdi ve üretim hakkında bilgi aldı.

Haberin Devamı