Gazete Vatan Logo

Bakan Ergün sektörü rahatlattı

Panik yapmayın, elektrikli otonun vergisi EKK’da belli olacak

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, elektrikli otomobiller için Torba Kanun Taslağı’na konulan yüzde 37’lik vergi oranına ilişkin ‘’Otomotiv sektörünün endişeleri yersiz. Elektrikli araçların vergilendirilmesi ile ilgili bir mevzuat düzenlemesi gündemde değildir’’ dedi. Yalta’da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Karadeniz Ekonomik Forumu’na katılmak için Kırım’a giden Ergün, uçakta elektrikli otomobillerin vergilendirilmesine ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Elektrikli otoların vergilendirmesinde Otomotiv Strateji Belgesi’nin bir gereği olarak Maliye Bakanlığı’nın çalıştığını belirten Bakan Ergün, ‘’Maliye Bakanlığı, şimdi bir taslağın içerisine bir unsur koymuş değil. Torba Kanunu içerisinde otomobil vergi konusu yok. Şu anda Başbakanlık’taki taslakta öyle bir şey konulmuş değil. Elektrikli otomobillerin nasıl vergilendirileceği konusu daha sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda Otomotiv Strateji Belgesi son halini aldığında ortaya çıkmış bir konu olacak” dedi.

Boşluk dolduruldu

Bakan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nasıl vergilendireceğiz elektrikli otomobilleri? Neyi esas alacağız? Motor hacmini esas alamıyoruz. Destekler sadece vergi desteği olmayacak. Satın alma, şarj istasyonu kurma, üretim, Ar-Ge destekleri olacak. Elektrikli araçların vergilendirilmesi ile ilgili bir mevzuat düzenlemesi gündemde değil. Sektörün paniği yersiz. Maliye açısından 2011 yılında veya bugün bir elektrikli araç Türkiye karayollarında trafiğe çıkarsa, ben bunu nasıl vergilendireyim diye... Çünkü bir çalışma yok ortada, boşluk ortaya çıkmış olabilir. Bu boşluğu, elektrikli araçları, mevcut araçları nasıl vergilendiriyorsam en düşük seviyesinden vergilendireyim, boşluk olmasın diye düşünülmüştür.”

Elektrikli araçların hangi yöntemlerle teşvik edileceğinin özel bir konu olduğunu vurgulayan Bakan Nihat Ergün, nakit destek vererek teşvik etmenin daha doğru olacağını anlattı.

Bakan Ergün, hibrid araçlara yönelik de bir vergilendirme çalışmasının olduğunu, bu çalışmanın elektrikliye göre biraz daha farklı olacağını sözlerine ekledi.

Aybar: Yasal düzenlemenin prosedürü henüz tamamlanmadı

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “Elektrikli araçlarla ilgili herhangi bir vergi tanımı yok. Onun için mutlaka yasal düzenleme gerekli” açıklaması yaptı. Aybar, elektrikli araçların üretimi konusunda çeşitli çalışmaların yapıldığını ancak bu çalışmaların henüz ham olduğunu belirterek, ortaya çıkmış bir yasal düzenleme de olmadığını ifade etti. Aybar, şöyle konuştu: “Yasal düzenlemenin bir prosedürü var. Tabii ki bir taslak hazırlanacak. Bu taslak daha sonra ilgili bakanlık tarafından Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Orada imzalandıktan sonra meclise intikal edecek. Mecliste komisyonlardan geçecek, genel kurul kabul edecek. Daha sonra ise Cumhurbaşkanı’nın onayı ile Resmi Gazete’de yayımlanacak ve hayata geçecek. Şu anda net hiçbir şey yok.”

Haberin Devamı