Gazete Vatan Logo

Bakan Elvan: Türk ekonomisinin temelleri sağlam

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin sağlam temelleri sayesinde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin en az hasarla atlatıldığını belirterek, "Şu anda, ekonomimiz stabil konumundadır, bankacılık sistemimiz güçlüdür ve yatırım ortamımız eskisi kadar avantajlıdır." ifadesini kullandı.

Bakan Elvan: Türk ekonomisinin temelleri sağlam

Elvan, Al Jazeera English için yazdığı makalede, Türkiye'de son dönemde yaşananları ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi.

FETÖ'nün darbe girişimine değinen Elvan, bunun ardından acil riskleri belirlemek ve saldırının sorumlularını ortaya çıkarmak amacıyla 3 ay süreli olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini belirtti. Elvan, OHAL'in günlük yaşama herhangi bir etkisi olmadığının altını çizerek, "15 Temmuz darbe girişimi başka bir gelişmekte olan ülkede gerçekleşmiş olsaydı, sonuçları yıkıcı olabilirdi. Ancak Türkiye’nin sağlam temelleri sayesinde bu girişim en az hasarla atlatılmıştır. Şu anda ekonomimiz stabil konumundadır, bankacılık sistemimiz güçlüdür ve yatırım ortamımız eskisi kadar avantajlıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu ciddi olayın Türk finans piyasası üzerindeki etkilerinin sınırlı ve kısa süreli olduğuna dikkati çeken Elvan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) darbe girişimini profesyonel ve özgüvenli bir şekilde idare ettiğini belirtti. Elvan, Türk demokrasisine saldırının ardından TCMB'nin sermaye çıkışını asgari düzeyde tutmak amacıyla piyasalara nakit akışı sağladığını ve yatırımcının Türk Lirası ve ekonomisine olan güvenini geri kazandığını bildirdi.

TBMM'nin yatırım ortamının iyileştirilmesi hakkında kanunla, iyileşme sürecine katkıda bulunduğunun altını çizen Elvan, şunları kaydetti: "Türkiye 2016-2018 orta vadeli büyüme hedeflerindeki büyüme, enflasyon, işsizlik ve cari açık hedeflerini karşılamak için gereken tüm adımları atmak ve reformları hayata geçirmekte kararlıdır. 15 Temmuz’da ciddi bir tehlikeyi atlatmışken, yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi için doğru bir zamandır. Türkiye’nin en büyük havaalanının inşaatı dahil olmak üzere büyük yatırımlar planlandığı şekilde devam etmektedir. Darbe girişimi ile bağlantısı tespit edilenler adalet önüne çıkarılmak suretiyle Türkiye’nin demokratik kurumları daha da güçlenecek ve karar alma süreçleri daha şeffaf ve yatırımcı dostu olacaktır. Son olarak, yatırımcıların Türkiye’yi ziyaret ederek politika yapıcılarla görüşmelerini ve gelecek planları hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmalarını tavsiye ediyoruz."

Haberin Devamı