Gazete Vatan Logo

Bakan eleştirilere yanıt verdi!

‘Çocuklar belli bir kalıba dökülmeyecek’

Milli Eğitim Bakanı Dinçer dün okul açılışında çocuklara “Eğlenerek eğitim göreceksiniz” diye seslendi ve yeni eğitim modeliyle çocukların belli bir kalıba dökülmeyeceğini, içindeki potansiyeli geliştirme imkanı sunulacağını söyledi.

2012-2013 eğitim-öğretim yılı uyum programının başlaması dolayısıyla Mamak’taki Kazım Orbay İlkokulu’nda düzenlenen törene Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de katıldı. Dinçer, yenilenen bir sistemle eğitim-öğretim yılına başlandığını, bu nedenle kendilerinin de en az çocuklar ve veliler kadar heyecanlı olduklarını söyledi.

Çocuklara, “Okullarınızın bahçeleri ve sınıflarınız, oyun oynadığınız evlerden ve çocuk bahçelerinden çok daha büyük ve çok daha çeşitli oyunlar oynayacağınız yerler olacak. Ve belki de sizi çok mutlu edecek en güzel değişiklik, oyun arkadaşlarınızın sayısının artması olacak. Okulunuzda yaşınıza uygun programlarla oynayarak, eğlenerek eğitim göreceksiniz” diye seslenen Dinçer, çocukların okula başladıklarında hayallerinden ve oyunlarından kopmamalarını istediklerini ve buna yönelik düzenlemeler yaptıklarını aktardı. Dinçer, uygulamada yaşanabilecek kimi aksaklıkların aşılacağına inandığını belirterek, şöyle konuştu:

“Bugünümüzü dünden farklı kılan en temel değişiklik, eğitim sistemimizin çocuklarımızın ilgi, yetenek ve beklentilerine uygun, esnek ve demokratik bir yapıya kavuşturulmuş olmasıdır. Bunun anlamı, çocuklarımızın belli bir kalıba dökülmeyip, kendi ilgi ve yeteneklerine uygun bir şekilde gelişimini sürdürmesi ve içindeki potansiyeli geliştirecek imkanların sunulmasıdır.

İkinci temel değişiklik; öğrenciye bilgi ve beceri kazandırmaya daha çok önem veren müfredatın uygulanmaya başlamasıdır. Bir başka ifadeyle, çocuklarımıza okulu, okumayı, öğrenmeyi ve merak etmeyi sevdiren bir öğretim programını, ilkokul öğrencileri için oyun esaslı öğrenme yöntemini getirdik.”

Okuma-yazma nisandan sonra

Bakan Dinçer, gelişmiş ülkelerin ilkokula başlama yaşını dikkate aldıklarını vurgularken, “Çocuklarımızın sağlıklı ve mutlu bir şekilde okula uyumları için bütün ayrıntıları gözden geçirdik. Çocuklarımızın bundan sonra çok daha büyük bir şevkle okula devam edeceklerine, oyun yoluyla çok temel bilgi ve becerileri edineceklerine, hatta okulu ikinci evleri gibi göreceklerine hep birlikte tanıklık edeceğiz” diye konuştu. “Bazen gerçekten de, bir şey değişince her şey değişir” diyen Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl hepinizin bildiği gibi ilkokul birinci sınıflarımızın müfredatı yeni bir yaklaşımla ele alındı ve okul temelli akademik bilgi yerine oyun esaslı müfredata geçildi. Yeni sistemde bir öğrencinin bir an önce okumayı sökmesi, bir an önce yazmaya başlaması bir kazanım olarak değerlendirilmemektedir. Nisan ayından önce okuma-yazmaya geçilmemesini öngören yeni sistemde, bunun yerine bir çocuğun hayatı boyunca kullanacağı bilgi ve becerilerin temellerinin atılmasına önem verilmektedir. Bunu da çocuklarımızın keyif alacakları sınıf içi oyunlar, boyama-çizme etkinlikleri, kesme-yapıştırma çalışmaları, müzikli oyunlar, kitap okuma saatleri gibi çeşitli etkinliklerle gerçekleştireceğiz.”

‘Dershaneler için çalışma sürüyor’

Birinci sınıfları ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Dinçer, dershanelerin kaldırılmasına yönelik soru üzerine, “Çalışmalar tamamlandığı zaman sizlerle ayrıntısını paylaşırım. Şu anda o konuda çok somut söz söyleme durumunda değilim” dedi. Bir gazetecinin yeni uygulamayla okul öncesi eğitim alan ile almayan öğrencilerin bir arada okuyacağını velilerin de bu konuda bazı çekincelerinin olduğunu ileri sürmesi üzerine Dinçer, ”Onlar çok fazla hassasiyetten kaynaklanan konular. Biz bu tip konuların sorun olmayacağını düşünüyoruz. Ona uygun bir müfredat uygulayacağız” diye konuştu.

300 dershane okula dönüşebilir

Milli Eğitim Bakanlığı, yurt genelinde özel okula dönüştürülebilecek dershaneleri valilikler aracılığıyla tespit etti. Mevcut dershanelerin yüzde 6’sının okula dönüşebileceğini saptayan bakanlık, sayının artmasını sağlayacak çalışmaları sürdürüyor. Yetkilileri, 3 bin 960 dershanenin yaklaşık 250’sinin okula dönüşebileceğini, desteklerle sayının en fazla 300’e çıkabileceğini belirtiyor. Pek çok ilde dershaneler müstakil binalarda bulunuyor. Bunların okula dönüşmesi daha kolay görünüyor. Büyük şehirlerde müstakil bina kullanan dershanelerin kısa sürede okula dönüşmesi mümkün görülüyor.(Kıvanç El)

Eğitim-Sen’den 4+4+4 protestosu

EĞİTİM-SEN üyesi yaklaşık 70 kişilik bir grup dün İstanbul Valiliği’nin bulunduğu caddede toplanarak 4+4+4 eğitim sistemini protesto etti. Eğitim - Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, şunları söyledi: “4+4+4 eğitim yasasıyla öğrencilerin karşılaştığı ilk gün İstanbul’da 385 bin, 60 ve 83 aylık çocuğumuz 1. sınıf oryantasyon eğitimi için okulun kapısında oldu. Okul zilleri bugün kaos, belirsizlik ve çeşitkli tehlikeler için çaldı. Bir önceki eğitim - öğretim yılına göre öğrenci sayısı yüzde 80 artmışken, derslik sayısında gözle görülür bir artış sağlanamamıştır. Birkaç okul göstermelik olarak 60 - 66 aylık çocuklara uygun hale getirilmiştir.”

Haberin Devamı