Gazete Vatan Logo

Bakan'dan bankalara!..

Maliye Bakanı Şimşek bankaları ekonomik krizi derinleştirmekle suçladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankalara sert çıktı. Şimşek, “Ortalık toz dumanken, bankalar tipik reaksiyonu gösterip çok temkinli bir patikada işlerini yürüttü. Bu tabii ki krizin etkilerinin Türkiye’ye yansımasını sınırlamadı, hatta belki de derinleştirdi” dedi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bankaların kriz dönemindeki stratejilerinin, reaksiyonlarının, krizin Türkiye’ye yansımasını sınırlamadığını belirterek, “Hatta belki de derinleştirdi” dedi.

Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın krizden hızlı bir şekilde çıkmaya başladığını vurgulayarak, ABD’de güçlü büyüme sinyallerine rağmen, uzun dönemli faizlerin düşük seviyede seyrediyor olmasının ümit verici olduğunu ifade etti. Şimşek, ekonomide dördüncü çeyreğe ait göstergelerin güçlü büyüme performansı ortaya koyulduğuna işaret ettiğini, son birkaç aya bakıldığında bütün göstergelerde iyileşmenin olduğunu ve bunun güçlü büyümeye işaret ettiğini belirtti.

Büyüme sinyali güçlü

İhracatta, kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre toparlanma, sanayi üretiminde toparlanmanın, gerek 2009’un dördüncü çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarının güçlü çıkacağını gösterdiğini kaydeden Şimşek, Türkiye’deki büyüme sinyallerinin kalıcılığı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Krizde bankacılık sektörünün krizin etkilerini sınırlamada fazla bir rol oynamadığını kaydeden Şimşek, şöyle devam etti:

Ekonomiye destek verin

“Ortalık toz dumanken, bankalar tipik reaksiyonu gösterip çok temkinli bir patikada işlerini yürüttü. Bu tabii ki krizin etkilerinin Türkiye’ye yansımasını sınırlamadı, hatta belki de derinleştirdi. Ama faizlerin geldiği noktayı düşünürsek, tek haneli faizler var Türkiye’de ilk defa. Bankaların bilançoları güçlü. Kamu borçlanma ihtiyacını azaltıyor. Bu üç ifademi yan yana koyun. Bankalarda sermaye oldukça güçlü, dolayısıyla kredi verme imkanları oldukça fazla. Sermaye yeterlilik oranı yüzde 20’nin üzerinde, likidite durumları iyi, varlık kaliteleri iyi, kârlılıkları yüksek. Ellerinde imkan var. Hazine, kamu sektörü olarak biz borçlanma ihtiyacımızı aşağı çekiyoruz.

Öte yandan da faizler, mesela Hazine’nin borçlanma faizlerine baktığımız zaman, vadesine göre değişiyor ama 1 yıl ile 10 yıl arasındaki vadelere baktığınızda faizler, aşağı yukarı yüzde 7 ile 11 arasında değişiyor. Peki, bankacılık sektörü reel ekonomiyi desteklemeyecek de ne yapacak? Bence fazla da bir seçenekleri yok. Onun için ben iyimserim. Hem destekleyecek kapasiteleri var hem de desteklemeleri için gerekli koşullar var. Hatta bu koşullar onları zorlayacak.”

‘Akaryakıt vergisini düşürebiliriz ama...’

Mehmet Şimşek, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan Türk halkına vergide indirim sinyali verdi. Ulaştırma altyapısı konusunda 7-8 yılda çok yol katettiklerini belirten Şimşek, “Bunu söyleyince akla akaryakıt gelebilir. Gönül ister ki vergiler çok daha düşük olsun, o yönde çabalarımız olacak gelecek dönemde” dedi. Akaryakıt, iletişim, tütün ürünleri ve otomotivde kısmen vergilerin yüksek olduğunu, buna karşın sorunun dolaylı vergilerin yüksekliğinden değil, dolaysız vergilerdeki performans düşüklüğünden olduğunu belirten Şimşek, “Vergileri indirdiğiniz takdirde borçlanma gereğini artırırsınız. Bu da zamanla faizi artırır, uzun vadede handikap olur. Bu konuda daha temkinliyiz. Çözüm vergi tabanının genişletilmesi ve kamu harcamalarının sınırlı tutulması. Bütçe açığı ortada. Önceliğimiz makro ekonomik istikrar olmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı