Gazete Vatan Logo

Bakan'dan 'Ford' müjdesi!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İtibar Endeksi sonuçlarının açıklandığı zirve sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"BİZİM BU YILKİ ENERJİ FATURAMIZ 65 MİLYAR DOLARLARA ÇIKABİLİR"

Petrol fiyatlarında yaşanan artışın sorulması üzerine Bakan Çağlayan, 2011 yılı ithalat değerlendirmesini yaparken, enerji ithalatının 2010 yılında 38,5 milyar dolarken, 2011 yılında 54,1 milyar dolara çıktığını, 2010 yılı ortalama fiyatlarının 75 dolardayken, 2011 yılı ortalama fiyatının 95 dolar mertebesinde bulunduğunu belirtti.
Çağlayan, "Miktar olarak 2011 ile 2010 arasında enerji miktar artışı yüzde 7 olduğu halde, fiyatlarda yaklaşık yüzde 40’lık artış olduğunu söylemiştim. Şimdi maalesef, bu yıl itibarıyla petrol fiyatlarında yeniden artışla karşı karşıyayız. Bildiğim kadarıyla brent petrol fiyatları 122-123 dolar mertebesinde. Şu anda maalesef son 3,5 yılın en yüksek düzeyinde. Şu andaki fiyatlar, geçen yılki fiyatların da yüzde 20 üzerinde. Geçen yıl Türkiye’nin enerji ithalatı 54,1 milyar dolardı. Eğer bu seyirde giderse, petrol fiyatlarında bir düşme yaşanmazsa ki ben düşeceği konusundaki iyimserliğimi de özellikle ifade etmek istiyorum, bizim bu yılki enerji faturamız 65 milyar dolarlara çıkabilir. Bu konuda ’ İthalat niye artıyor, cari açık niye artıyor ? ’ diye detayını bilmeden bazen muhalefet yapma adına söyleyenlerin, bu rakamları şimdiden iyi görmesi gerekiyor. Şu andaki artış sürdüğü takdirde, enerji faturamızda ekstra 10 milyar dolar şişme olacaktır. Bu, bizim açımızdan hoş olmaz" dedi.

"FİYATLARIN YÜKSEKLİĞİ TÜM DÜNYAYI İLGİLENDİREN BİR KONUDUR"

Bakan Çağlayan, Ocak ayı ithalat rakamlarına da değindi.Çağlayan, "Ocak ayında 17 milyar dolarlık bir ithalat rakamı açıklandı. 2011 yılında, hatırlayın, aylık 20 milyar dolar seviyesinde ithalat rakamımız vardı. 2012 yılının Ocak ayında yaptığımız ithalat ile ihracat arasındaki farkta, sadece 1 milyar dolarlık artış petrol fiyatlarındaki, enerjideki artıştır. Yani Ocak ayında aylık 1 milyar dolarlık artış, resmi daha iyi şekilde tanımlıyor" diye konuştu. Petrol üreten firmaların, ülkelerin bir araya gelerek petroldeki arz ve talep arasındaki dengeyi mutlaka sağlamalarını ümit ettiklerini dile getiren Çağlayan, bu fiyatların yüksekliğinin sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğuna işaret etti. Enerji fiyatlarının yüksekliğinin başta enflasyon olmak üzere enerjiyi girdi olarak kullanan her sektör açısından rahatsız edici bir durum olduğunu söyleyen Çağlayan, "Sadece Türkiye’nin cari açığı veya dış ticaret açığı değil. Petrol ve enerji fiyatlarının yükselmesi, petrolü kullanan bütün sektörler ve ülkeler açısından olumsuz bir durumdur" diye konuştu.

"TAHKİM MERKEZİ POZİTİF ETKİ YAPACAKTIR"

Ekonomi Bakanı Çağlayan, İstanbul’un finans merkezi haline getirilmesi projesinden de bahsetti. Hükümetin, İstanbul’u finans merkezi yapma konusunda kararlılık içinde olduğunu söyleyen Çağlayan, bu konuda bankaların genel merkezleri ve Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınma kararı çıktığını ve İstanbul’un finans merkezlerine yatırım yapacak şirketlerin, uluslararası kuruluşların en iyi ortamlarda çalışacakları mekanizmayı geliştirmek zorunda olduklarını söyledi. Tahkim Merkeziyle ilgili de konuşan Çağlayan, "Kamu dışında sivil toplum kuruluşlarından oluşacak bir yapıdır. Yabancı yatırımcıların İstanbul’a ve Türkiye’ye yatırım yapma kararlılığında çok pozitif etki yapacaktır" diye konuştu.

"HER YIL 7 MİLYARLIK İTHALAT YAPARAK SEKTÖRÜ İSTEDİĞİMİZ NOKTAYA GETİREMEYİZ"

Türkiye’nin üretmeyi planladığı yerli otomobille ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, "Sektör artık kendisinin planladığı, tasarladığı bir ürünü yapıp, satabileceğini ve buna müşteri çıkacağını çok net görmüştür. Eskiden bunu yapmak mümkün değildi. Çünkü Türk otomotiv sektörü, maalesef bu konuda çekingen davranıyordu, cesur davranamıyordu. Şartlar da bir yerde onu getiriyordu. Ümit ediyorum ki inşallah bunu diğerleri takip edecek. Yani Türk otomotiv sektörü, dışardan kendisine lisans verilen değil, kendi markasını, kendi sektörünün dizaynını, tasarımını yapan, dolayısıyla motorunu, aktarma organını Türkiye’de yapan bir yapıya dönüşecek. Yoksa her yıl 7 milyar dolara yakın motor ve aktarma organı ithal ederek, sektörü istediğimiz noktaya getiremeyiz " dedi.

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç ile görüştüğünü dile getiren Çağlayan ;şunları da söyledi:

"Dün Rahmi Bey ile görüştüm. Sayın Koç da Cenevre fuarına geldi, beni ziyaret etti. Ford, Türkiye’ye yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Biz de teşvik sistemimizde otomotiv sektörü başta olmak üzere, birçok sektörde ithalata ciddi bağımlı sektörlerimizi Türkiye’de üretim ve yatırımını sağlamak için önemli destek vereceğiz. Otomobil motoru ve aktarma organları, stratejik yatırımlar çerçevesinde olacak. En yoğun teşviki alacak bölüm de, stratejik yatırımlarda olacak. Teşvik sistemini sayın Başbakanımıza sunduk. Bir iki ufak tefek konular görüşülüyor. Önümüzdeki hafta inşallah Sayın Başbakanımızın programına paralel olarak ilan edeceğiz."

Haberin Devamı