Gazete Vatan Logo

Bakan Çelik: Sistem çöker

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik NTV canlı yayının soruları yanıtladı. Bakan taşeron işçiler, erken emeklilik gibi konularda önemli açıklamalarda bulundu

Taşeron işçilerin durumu

* Taşeron işçilik sorunu yasal olarak halledildi. Toplu sözleşme hakkını getirdik. Kıdem tazminatları yoktu. Artık güvdence altında.

* Asıl işte çalışıyorsa bir işçi onlarla ilgili eleman itiyacı varsa kadroya alınması eleman ihtiyacı yoksa da tazminatlarının verilmesi gerekiyor.

* Yarın yapılacak sözleşme imzalanmasında Başbakanımız açıklayacak

Muhalefetin vaatleri

* Muhalefetin vaatlerinin çoğu şu anda uygulanıyor. Bunlar ayağı yere basmayan projeler. Ana muhalefet partisi lideri 158 eylem ve projeden bahsediyor 101'i şu an fiili olarak uygulanıyor. Kalanı nedir peki gerçeği yansıtmayan tablolardır.* Emeklilere iki ikramiye verelim diyorlar, biz aklımızı kaçırmadık ki kim vermek istemez? Verilmesi gerekeni vermezseniz maaşa muhtaç edersiniz.

* Emeklililerin maaşlarının 3 kat 4 kat arttırdık. Pastanızı büyüklüğü neyse ona göre sosyal yatırımlarda bulunacaksınız.

* Vaatlerin sebebi ülkenin başına gelmek değil, partinin başında kalabilmek. Üzüntü verici bir durum

Emeklilikte yaşa takılanlar

Haberin Devamı

* Emeklileri yaşa biz takmadık. Kılıçdaroğlu'nun yöneticilik yaptığı dönemlerde getirildi. Neden bunu yaptılar Kılıçdaroğlu açıkladı; iflas ettik diyor. Böyle soruna girmiş bir kurum için 99'da böyle bir çözüme gidiyorlar.

Erken emeklilik

*Sağlıkta yeni bir düzenleme yapılabilir. Ona bir çözüm bulunacak. Buna erken emeklilik derseniz sistemi çökerten bir durum. Dünyada yok ki. 6 milyar liradır bunun maliyeti.

Sosyal Güvenlik destek primi

* Her şeyi kaldırabilirsiniz. Aylık geliri 1500 lira siz diyorsunuz ki 5 bin lira, verirsiniz ama kaç ay verebilirsiniz.

* Kesintiler gelir amaçlı yapılmıyor amaç otokontrol

İşsizlik maaşı

* Bunlar iyileştirilebilir. Lokal olarak böyle bir şey söylenmesi doğru değil. Biz sürelerin kısaltıması tabi ücretlerinde çoğaltıması için çalışıyoruz.

Seyyanen zam eleştirileri

1100 TL altında maaş alan 5 milyon emekli var.

1 Mayıs'ta Taksim

1 Mayıs'ta Taksim yasağına ilişkin Çelik, "Emekçilerin sorunlarını mı çatışmaları mı ön plana çıkaracağız. Çalışanların hakkını, hukukunu bir manifestoya dönüştürüp hükümetin önüne konmalı. Alan mücadelesi mutlaka orada bir anma olmalı. Onda bir problem yok. 1 Mayıs'ta illa da orada olacağız. Taksim'in dışında 1 Mayıs düşünmüyoruz düşüncesi doğru değil. Mutlaka anma yapılmalı. O da zaten sağlanıyor" açıklamasında bulundu. Çelik, yarın Yol-İş Sendikası ile taşeron işçilerine için önemli bir toplantı yapılacağını da söyledi.

Haberin Devamı