Gazete Vatan Logo

Bakan Çelik’in memurlarla Anayasa Mahkemesi pazarlığı

Geçen hafta Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in memurlarla yaptığı görüşmede kartlar açıldı

Hükümetİn, sosyal tarafları ayağa kaldıran Sosyal Güvenlik Tasarısı’nın Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi olasılığına hazır olduğu öğrenildi. Daha önce Anayasa Mahkemesi’nden memurlarla ilgili hükümleri nedeniyle dönen yasanın, bu kez de benzer bir süreçle karşılaşması halinde stratejinin, “iki ayrı yasa hazırlamak” olduğu belirtildi. Buna göre, yasa Anayasa Mahkemesi’nden dönerse, sadece memurları kapsayan ayrı bir yasa hazırlanacak. Şu anda üzerinde çalışılan tasarı da SSK ve Bağ- Kur’luları kapsayacak şekilde ayrı bir yasa olarak şekillenecek. Böylece tüm sigortalılar Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çatısı altında toplansa da, yasal düzenlemeler açısından “sosyal güvenlikte tek çatı” ilkesi “çift çatı”ya çıkacak.

Yasayı protesto eden sosyal taraflarla yeniden uzlaşma turları başlatmak zorunda kalan Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in, geçen haftaki görüşmelerde memur konfederasyonu temsilcileriyle “Anayasa Mahkemesi pazarlığı” yaptığı da öğrenildi. Toplantıda, memur konfederasyonları başkanlarının, tasarının eski memurlarla yeni memurları hakları bakımından ayıracağı ve Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olacağı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’nden döneceği yorumlarına Bakan Çelik’ten ilginç bir değerlendirme geldi. Çelik, “Evet dönebilir. Dönerse, memurlar için ayrı bir yasa yapmak konusunda sizinle ortak çalışmayı kabul ediyoruz. Ama bu bizim değil, Anayasa Mahkemesi’nin kararı olsun” diye konuştu.

‘Var mısın, yok musun’

Öte yandan geçtiğimiz hafta boyunca taraflarla yapılan toplantılarda çerçevesi çizilen konuların uygulamadaki şeklini belirlemek için teknisyenler, bu hafta sonu da “matematik hesabına” gömüldü. İlke bazında uzlaşılan prim gün sayısı, emeklilik yaşı, aylık bağlama oranı gibi kritik konularda yapılacak hesaplamaların ardından Pazartesi günü, Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplanacak. Bu durumla ilgili sendika temsilcileri, son günlerde en çok izlenen TV programlarından biri olan “Var mısın Yok musun” programının kritik sorusuna gönderme yaparak, “Başkanlar Kurulu, Bakan Çelik’in teklifine var mısın, yok musun, diye soracaklar” yorumları yapıyor.

*****

Son karar Pazartesi günü açıklanacak

Geçen hafta çerçevesi çizilen uzlaşma noktaları şöyle:

* Prim ödeme gün sayısının 8 bin güne düşürülmesi ve 2028’e kadar her yıl için 50’şer gün artırmak koşuluyla, 65 yaşa ulaşmayı uzatma konusunda teknik çalışma yapılıyor.

* 8 bin gün üzerinden prim ödenmesi nedeniyle aylık bağlama oranının düşmemesi için aylık bağlama oranlarında yeni bir düzenleme yapılacak.

* 58-60 yaşında emekli olabilme süresi uzayacak. Böylece 65 yaşında emeklilik ötelenecek. İlk hesaplara göre, 65 yaşına en erken 2057 yılında geçilmesi üzerinde duruluyor.

* Aylık bağlama oranının, parasal karşılığı yüzde 65’den daha düşük olmamak üzere yeniden hesaplanacak. Bu nedenle bir yandan kimsenin emekli maaşının şu andaki yüzde 65’lik orandan daha düşük olmaması için, alt sınır getirilmesi planlanıyor. Tasarıda her yıl için yüzde 2 olarak belirlenen oranın kademeli olarak artırılması planlanıyor. Örneğin (ilk 10 yıl 2, sonraki 10 yıl yüzde 2.5 gibi)

* Bakanlık kız çocuklarına ödenen evlenme yardımının aylığın 24 katından 12 katına düşürülmesinde geri adım attı.

* 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişilerin protez bedelinin yüzde 50’sinin sigortalı tarafından ödenmesinde yaş sınırının kaldırılması benimsendi.

Haberin Devamı