Gazete Vatan Logo

Bakan Berat Albayrak: Türkiye'de yatırım yapanlar...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonu dizginlemek için para politikasının çok iyi iş çıkardığını belirterek, "Bu yıl enflasyonu yüzde 15 seviyesine indireceğiz.Mali otorite olarak, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale etmeden, onlara yardım ediyoruz. Türkiye'de yatırım yapan işletmeler, sadece Türkiye'de değil, daha geniş bölgede de fırsatları yakalayabiliyor"dedi.

Bakan Berat Albayrak: Türkiye'de yatırım yapanlar...

İsviçre'nin Davos kasabasında dün başlayan 49. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantılarına katılan Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak Daily Sabah'a açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, büyümenin yavaşlayacağı ve ardından önümüzdeki üç yıl içinde yeniden yüzde 5'lik potansiyel büyüme seviyesine yakınlaşacağı bir süreçte olduğumuzu belirterek, "Büyüme kaynağı iç tüketimden dış talebe dönecek" diye konuştu.

Bu yıl enflasyonu yüzde 15 seviyesine indireceklerini belirten Bakan Albayrak, "Cari açıkta azalma eğiliminin devam edeceğini, net dış talebin büyümeye güçlü bir pozitif kattı sağlayacağını ifade ederek, "Bu yıl cari açık GSYH'nin yüzde 3'ü civarında olacak. Böylece Yeni Ekonomi Program'ındaki hedefe ulaşacağız" dedi.

Ekonomideki en önemli iki sorunun enflasyon ve cari açık olduğunu belirten Bakan Albayrak, enflasyonla mücadelede para politikasının çok iyi bir iş çıkarttığını ifade etti. Albayrak; kendilerinin de mali otorite olarak, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale etmeden yardım ettiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Albayrak, "Türkiye'de yatırım yapan işletmeler, sadece Türkiye'de değil, daha geniş bölgede de fırsatları yakalayabiliyor" ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak mali disiplinden taviz verilmeyeceğini ve popülist adımlara yer olmadığını belirtti.

Albayrak sözlerine şöyle sürdürdü:
Şu anda resesyon öngörmüyoruz, bu yılın ilk bölümü yeniden dengelenmenin devamı, ikinci bölümü toparlanma olacak.
Merkez bankası işini yapıyor, martta ne yapacaklarını bilmiyorum ama bir şeyi biliyorum, ne yaparlarsa yapsınlar analitik bir titizlikle yapıyorlar.
YEP hedeflerine sadığız, büyümede 2018 4. çeyrek ve 2019 1. çeyrek biraz daha zayıf olabilir. Bundan sonra daha güçlü bir toparlanma olacağı görülüyor.
Bir süredir ekonomik ve finansal koşulların normalleştiğini görüyoruz ve bu ocakta daha da hızlandı. Tek endişem, olası bir küresel durgunluk, küresel ticaretin daralması gibi, dış konjonktürel zorluklar olabilir.
'Kötü kredilerin' önemli kısmı yapılandırıldı. Enerjideki takipteki alacak oranı %2,5, bankalar riskini yönetebildi.
Ziraat bankası ticari amaçla yapılandırmada, kart pazarında payı artabilir.

Haberin Devamı