Gazete Vatan Logo

Bakan Bayraktar: "3 Bin 40 Konut Belirledik"

Anadolu Ajansı Editör Masasına konuk olan Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümle ilgili açıklamada bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli olduğunu belirleyip Tapu'ya bildirimde bulundukları 304 bina bulunduğunu, bunun 3 bin 40 konuta tekabül ettiğini bildirdi.

Anadolu Ajansı Editör Masasına konuk olan Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin olarak, istemeyen kimsenin evini yıkmayacaklarını sıklıkla söylediklerini hatırlattı. Hedeflerinin öncelikle fakirlerin, gariplerin yuvasını yapmak olduğunu belirten Bakan

Bayraktar, ''3194 sayılı İmar Kanunu'nda bir madde var. Bu yasa çıkmadan önce de bu madde vardı. Böyle durumda olan evleri mecburen yıkacağız'' dedi.

Bunu Türkiye'ye adım adım kabul ettirmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Bayraktar, vatandaşın desteğini gördüklerini vurguladı. Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

''Biz ilk etapta yapmış olduğumuz yıkımda yaklaşık 6 bin küsur birim konutu yıktık. Ondan sonra riskli yerlerde yıkma işlemlerine devam ettik. Bazen bizim haberimiz olmadan belediyeler de riskli binaları yıkabiliyorlar. Bu kapsamda da o günden bu güne bina bazında 300 bina, konut bazında 3 bin konut yıkıldı. Ama esas enteresan ve güzel tarafı çok büyük müracaat var vatandaşlardan. Ferdi yönden müracaatlar da var. 'Bakın riskli midir, değil midir' diye. Bakıyoruz riskli olduğunu tespit ettiğimiz takdirde tapuya bildirimde bulunuyoruz. Bugüne kadar Tapu'ya yaptığımız bildirim 304 bina, 3 bin 40 konuta tekabül ediyor. Yani bina bazında 3 bin 40 konut tapuya bildirmişiz 'Bu bina risklidir' diye. Artık satılırken Tapu'daki memur 'Sen bunu satın alıyorsun ama bu bina risklidir' diyecek. Birinci adımıdır bu. Sonra vatandaşa tebligat yapacağız. Orada bir binanın riskli olup olmadığını tespit için ittifak şart değil. Bir kişi başvursa da o binanın riskli olup olmadığını tespit ettirir. Yıkımı için eğer mecburiyet varsa yine muvafakat aranmıyor. Valiye biz yazıyoruz, vali belediyeye görev veriyor. Bina yıkılıyor. Yıktıktan sonra 2/3 muvafakat lazım.''

Haberin Devamı

Riskli alan ilan ettikleri yerleri de sıralayan Bakan Bayraktar, Diyarbakır'ın Sur bölgesinin 187 hektar, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin 2,5 hektar, Hacıhüsrev'de 900 dönüm, Esenler'in 1 milyon metrekareye yakın, İzmir Karabağlar Cennetçeşme ve Bakanlar Kurulu'nda bekleyen 13 büyük riskli alan olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Bakan Bayraktar, ''Bunlar Ağrı Patnos, Ankara Altındağ, Çankaya ve Mamak, Bursa Yıldırım, Erzurum Yakutiye, Odunpazarı, Gaziosmanpaşa, Sarıyer ve Zeytinburnu, Sakarya Hendek, Trabzon. Bizde de incelemede olan yaklaşık 25 bölge var'' diye konuştu.

-Bakan Bayraktar Gündeme İlişkin Soruları Yanıtladı-

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm kredileri için ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldıklarını, gelecek günlerde de protokol yapacaklarını bildirdi.

Soru: Kentsel dönüşüm kredileri için hangi bankalarla protokol imzalanacak?
Cevap: Biz ilk etapta İş Bankası ve Halkbank ile anlaştık. Burada istediğimiz nedir? Hangi banka vatandaşa daha ucuz kredi verirse... Hem oradaki muamele masraflarını almayacak, çünkü afet riski altındaki alanların dönüştürülme iş ve işlemleri her türlü harçtan, vergiden, muameleden, şundan bundan muaf. Para vermeyecek bir kuruş. Noterlerin para aldığını duyduk. Sonra talimat yazdık 'para alamazsınız' diye. Bankalardan da işte diyelim ki birisi 9 veriyor, birisi 8,7 veriyor, birisi 8 veriyor. En düşük faiz alan bankayla anlaşma yapacağız. En iyi şartlarda, en uzun vadeyle kredi veren bankayla anlaşacağız. Bu doğrultuda tüm bankalara, tüm finans kuruluşlarına açığız. İlk etapta İş Bankası ve Halkbank ile mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde resmi bir protokol yapacağız. Yaptık da bunu deklare edeceğiz.

Haberin Devamı

Soru: Bu bankalardaki faiz oranı ne olacak?
Cevap: Zannediyorum şimdi 9 civarında. Tam, net bilmiyorum. 9 civarında faizler.

Soru: Banka sayısını ne kadar yükseltmeyi düşünüyorsunuz?
Cevap: Kasap, koyun ne kadar çok olursa o kadar memnun olur. Bankaların hepsi gelsin versin, yarışsınlar.

-Zemin kotu altına iskan verilmemesiyle ilgili düzenleme-

Soru: Samsun'daki sel felaketinin ardından, bundan sonra zemin seviyesinin altında iskan verilmeyeceğini söylemiştiniz. Bu konuda çalışmanız var mı?

Haberin Devamı

Cevap: Zemin kotu altındaki iskanları kaldırmak için şu anda çalışmamız bitti, gerek yönetmelik gerekse yasal düzenleme. Bunu en kısa sürede yürürlüğe koyacağız. Zaten TOKİ olarak yaptığımız konutlarda, yeni projelerde, taşkın alanlarında bodrum katlarına kesinlikle iskan vermiyoruz yönetmelik çıksa da çıkmasa da. Ama bunun yasal düzenlemesini de bitirmek üzereyiz.

-Bakan Bayraktar'a ''Anadolu Ajansı 2012 Yıllığı''-

Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, ziyaretinin sonunda Bakan Bayraktar'a, Anadolu Ajansı'nın büyük titizlikle hazırladığı, araştırmacılar ve arşiv tutkunları için el kitabı niteliği taşıyan 2012 Yıllığı ile AA'nın arşivinde yer alan Bakan Bayraktar'ın Meclis'te yemin ederken çekilen fotoğrafını hediye etti.