Gazete Vatan Logo

Bakan açıkladı! Milli gelirimizin 5,8'ini oraya ayırıyoruz

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye'nin milli gelirin yüzde 5,8'ini eğitime ayırdığını söyledi.

Bakan açıkladı! Milli gelirimizin 5,8'ini oraya ayırıyoruz

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Türkiye olarak milli gelirimizin yüzde 5,8'ini eğitime ayırıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise 5,2'sini ayırıyor. Biz onlardan çok daha fazla ayırıyoruz. Biz onlardan çok daha iyi bir noktadayız." dedi.

İstanbul Şehir Üniversitesinin Dragos Kampüsünde düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Yılmaz, Türkiye'deki her başarının ve yükselmenin arkasında eğitimin olduğunu, dünya sıralamasında gelişmiş ülkelere oranla eğitimde Türkiye'nin çok iyi bir konumda olduğunu ancak daha ileri gidilmesi gerektiğini anlattı.

İsmet Yılmaz, "Türkiye'de iyi giden şeyler varsa bunların arasında eğitim de vardır. Bilimde başarı varsa eğitimdendir, sağlıkta başarı elde edilmişse eğitimdendir. O başarıyı sağlayan doktorlar bizim okullarımızda yetişti. İlkokul, orta, lise ve üniversitede onları biz yetiştirmişizdir. Hemşireler başarılıysa bizim okullarımızda yetişti. Turizm sektörü iyi bir noktadaysa bizim okullarımızdan yetişti. Ekonomi iyi bir noktadaysa ekonominin yöneticileri bizim okullarımızda yetişti." diye konuştu.

Haberin Devamı

Ekonominin gelişmesinin eğitime, eğitimin gelişmesinin ise ekonomiye bağlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, ülkenin eğitimde geldiği noktaya bakıldığı zaman rakamların her şeyi açıkça ifade ettiğini dile getirdi.

Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Ne kadar ekonomi o kadar eğitim, ne kadar eğitim o kadar ekonomi sözünün ikisi de doğrudur, biri diğerini destekler. Türkiye olarak milli gelirimizin yüzde 5,8'ini eğitime ayırıyoruz. Gelişmiş ülkeler ise 5,2'sini ayırıyor. Biz onlardan çok daha fazla ayırıyoruz. Biz onlardan çok daha iyi bir noktadayız. Ama hedeflerimiz büyük, 16 bize yetmez, dünyanın 10 büyük ekonomisinden olmak istiyoruz ve bunu başarmak için mutlaka kaliteli bir eğitim vermemiz, fırsat eşitliğini sağlamamız lazım. Milli Eğitim Bakanlığı olarak ülkenin geleceğinin, iyi eğitim almış nitelikli insan gücüne bağlı olduğunu biliyoruz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, öğrenmeyi yetiştirmek, öğrenmeyi öğrenen, çağın gerektirdiği bilgi birikimi ve donanımlarına sahip olan genel değerlerle gurur duyan, evrensel değerlere açık olan yeteneklerine uygun bir eğitim vermek istiyoruz. Eğitime yönlendiriyoruz. Bakın üniversite sayısına, 2002 yılında 76 ve bugün 184 oldu. 'Ayırdığınız kaynaklarla neler yapıldı?' denildiğinde üniversite sayısına bakabilirsiniz, 560 binin üzerinde öğretmenin atamasını gösterebilirsiniz, taşımalı eğitimi gösterilebilirsiniz. Ücretsiz kitap, süt ve üzüm dağıtımı gösterilebilir. Sanayi bölgelerindeki özel mesleki ve teknik okulların desteklenmesi gösterilebilir."

Haberin Devamı

Yılmaz, AK Parti hükümetleri döneminde yapılan yatırımların elde edilen başarılardaki rakamsal verileri ortaya koyduğuna vurgu yapan Yılmaz, üniversiteye giden öğrenci sayısının 7 milyon 300 bin civarında olduğunu ve bu sayıyla Türkiye'nin dünyada ikinci ülke olduğunu kaydetti.

Üniversitelerde 150 binin üzerinde öğretim üyesi olduğunu aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Önümüzdeki dönemde planlama kurulu getireceğiz. Yani hangi bölüme ne kadar öğrenci alacağımızı belirleyeceğiz. Ayrıca misyon paslaşmasını getireceğiz. Bu alanda 5 üniversite de belirledik ve her üniversitenin kopyasının veya bir benzerinin olmasını istemiyoruz. Mezun öğrencilere de şunu söylemek isterim. Bugün hepiniz hayat okulunun eşiğindesiniz. Notları ve imtihanları olmayan bu büyük mektepten diploma almak yok, ilim bitmez ve öğrenme ihtiyacımız varlığın sırları kadar sonsuzdur."

Haberin Devamı

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu da İstanbul Şehir Üniversitesinin bir ağaç gibi küçük bir tohumla büyümeye başladığını ve zor günler geçirdikten sonra bugünlere ulaştığını anlatarak, "1985 yılında bir grup arkadaşla Bilim Sanat Vakfını kurduğumuzda çorak toprağa tohum attığımızın farkındaydık. Bu tohum zamanla büyüdü, Laleli'de bir odayı ikiye bölerek derslere başlamıştık. Özel üniversite yoktu ama biz alternatif bir üniversite kuracaktık ve bu tohum büyüdü fidana dönüştü." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer ise mezunlara başarılar diledi.

Konuşmaların ardından mezun olan 692 öğrenciye diplomaları verildi.