Gazete Vatan Logo

Bakan açıkladı! İran'la bir ilk

Ekonomi Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2017 yılı bütçeleri kabul edildi

Bakan açıkladı! İran'la bir ilk

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin 8 yıldan bu yana ilk kez İran'la ticaret dengesinde artıya geçtiğini belirterek, "Devamlı eksi veren ülkeydik, eksi de 4 milyar, 5 milyar, 8 milyar seviyelerindeydi. Şu anda ihracat değişimimiz 2015 yılının ilk 10 ayına göre 2016 yılının ilk 10 ayında artışımız, yüzde 44,5. 2 milyar 985 milyondan 4 milyar 316 milyona çıktı." dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Bakanlığının 2017 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Müezzinoğlu, Kocaeli ve Balıkesir'deki işçilerin sendika sorunları ile ilgili, şu ana kadar bakanlığa gelen herhangi bir şikayet olmadığını belirterek, "Ama şu andaki şikayetleri değerlendirerek hemen bir teftiş başlatırız. İşçimizin sendika seçme özgürlüğü var ve bunu da kullanacaktır." dedi.

[[SurveyID35]]


Emekli maaşları hakkında bilgi veren Müezzinoğlu, 2002'de 257 TL emekli maaşı alan SSK emeklisinin şimdi bin 339 lira aldığını söyledi. Müezzinoğlu, "Nominal artış yüzde 421, reel artış ise yüzde 64." diye konuştu.

Bakan Müezzinoğlu, 2002'de 216 lira alan SSK tarım emeklisinin maaşının yüzde 90 arttığını vurgulayarak, 148 TL alan Bağ-Kur emeklisinin maaşının da yükseldiğini bildirdi.

Müezzinoğlu, "Emekliye ne verdiğimiz, ne vereceğimizin ispatıdır." dedi.

"Yaz saati ile ilgili ihracatta düşme yok"

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "yaz saati uygulamasının ihracatı ne kadar düşürdüğü" ile ilgili soru üzerine, "Türk ihracatçısı bugün dünyada 220'nin üzerindeki ülkeye ihracat yapıyor. 12 saat, 18 saat, 8 saat, 6 saat farkı olan ülkelere ihracat yaparken, siparişlerin teslimi anlamında hiçbir sorun yaşanmıyor. Türkiye'deki üretim, birçok yerde zaten 24 saat üzerinden 3 vardiya yapılır. Bununla ilgili bir düşme yoktur. İhracatçımız dünyanın bütün saatlerine uyumlu bir şekilde çalışır." diye konuştu.

"Türkiye'nin İran'la olan ihracat ve ithalatının" sorulması üzerine ise Nihat Zeybekci, "8 yıldan bu yana ilk kez İran'la ticaret dengesinde artıya geçtik. Devamlı eksi veren ülkeydik, eksi de 4 milyar, 5 milyar, 8 milyar seviyelerindeydi. Şu anda ihracat değişimimiz 2015 yılının ilk 10 ayına göre 2016 yılının ilk 10 ayında artışımız yüzde 44,5. 2 milyar 985 milyondan 4 milyar 316 milyona çıktı. İran'la karşılıklı kazan kazan anlayışı ile biz de onlara kapılarımızı açacağız, onlardan da Türkiye'ye kapılarını da açabildikleri kadar açmalarını isteyeceğiz." dedi.

Bakanların soruları yanıtlamasının ardından, Ekonomi Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2017 yılı bütçeleri kabul edildi.

Haberin Devamı