Gazete Vatan Logo

Bakan açıkladı! Irak ile ikinci sınır kapısı açılıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Merkezi Irak hükümeti ile ikinci bir sınır kapısı açılması konusunda fikir birliği oluştu. Gerekli adımlar atıldıktan sonra Ovaköy sınır kapısı açılabilir" dedi.

Bakan açıkladı! Irak ile ikinci sınır kapısı açılıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tüfenkci, Türkiye'nin Irak sınırında bulunan sınır kapıları için atılacak adımlara dair yeni detayları paylaştı. Tüfenkci, "Merkezi Irak hükümeti ile ikinci bir sınır kapısı açılması konusunda fikir birliği oluştu" diyerek, Ovaköy'e işaret etti.

"Fikir birliği oluştu"

Konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bilinenin aksine bizim ticaretimizin büyük kısmı Kuzey Irak'la değil, merkezi hükümetle gerçekleşiyor. Merkezi Irak hükümeti ile ikinci bir sınır kapısı açılması konusunda fikir birliği oluştu. Gerekli adımlar atıldıktan sonra Ovaköy sınır kapısı açılabilir"

Gözler Ovaköy'de

Türkiye’nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani’nin korsan referandum kararının ardından yaptırım seçenekleri gündeme gelmeye başladı. Habur'un karşısındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı'nın devralınması için Bağdat'la süreci başlatan Türkiye, Ovaköy Sınır Kapısı'nı da açarak Barzani yönetimini devre dışı bırakacak.

Haberin Devamı

Koridora ticaret kalkanı

Türkiye tarafından Bağdat yönetimine önerilen Habur’a alternatif sınır kapısı Ovaköy uzunca bir süredir iki ülkenin gündeminde ve kapının tesisi için gerekli çalışmalar da yapılmış durumda. Ovaköy’ü Telafer kuzey batısından Musul’a bağlayacak olan ticaret yolunun Musul’a giden ana yola bağlanması için 120 kilometrelik bir stabilize yol, uluslararası ticaret yolu haline getirilecek. Türk işadamlarının hızla yapmaya hazır olduklarını belirttikleri yolun güvenliğinin de Irak ve Türk askeri koordinasyonuyla sağlanması bekleniyor.

Ovaköy ticaret yolu, Irak’ın toprak bütünlüğüne yönelen tehditlere karşı da önemli bir stratejik hamle olacak.

Bu yol ile Irak Kuzeyi-Sincar bağı tamamen koparılacak, Suriye ve Irak terörist koridoruna bir ticaret kalkanı saplanmış olacak, PKK ve PYD terör örgütleri arasındaki ikmal tamamen kesilmiş olacak, Barzani 2005 Anayasası’nda belirlenmiş sınırlarına hapsedilmiş olacak. Bağdat hükümetinin Kuzey Irak üzerindeki etki ve yetkisi daha fazla hissedilecek.

Haberin Devamı

"ABD'yle ilişkiler kırılgan zeminde yürüyor"

Bakan Tüfenkci'nin diğer açıklamaları ise şöyle:

"Türkiye ticari açıdan vazgeçilebilecek bir ülke değil. Bunu ABD'de görüyor.

AB'nin yaptırım iddiaları

AB ticari menfaatler üzerine kurulmuş bir birlik. Taahhütlerini yerine getirmeyen bir Avrupa mali yardımları kesse ne olur kesmese ne olur.

Adil bir rekabet istiyorlarsa ekonomik şantaja başvurmamaları gerekir.

AB'nin yaptırım iddiaları: Siyasi şantaja dönüştürülmesi ahlaksızlık.

Sebze ve meyve fiyatları

Çekirdek enflasyonun artışını masaya yatırmak lazım.

Türkiye'de 175 tane hal binası var. Maalesef hiç birinde soğuk hava deposu yok. Aynı zamanda pazar yerlerinin de düzenlenmesi de gerekiyor."

"Yeni sistemle e-devlet üzerinden şirket bilgisine ulaşılacak"

Tüfenkci, "Kurduğumuz yeni sistemle artık herkes T.C. kimlik numarasını Bakanlığımızın web sitesi ya da e-devlet sistemi üzerinden girerek adlarına şirket kurulup kurulmadığını veya bir şirketin ortağı olup olmadıklarını görebilecekler ve anında müdahale edebilecekler. Bu önemli bir kolaylık ve güvenlik" dedi.

Haberin Devamı