Gazete Vatan Logo

Bakan açıkladı! Çiftçilere bir hafta içinde...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2015 yılında çiftçiye 5 milyar lira destek verildiğini, bir hafta içinde ise 1.5 milyar lira daha destek verileceğini söyledi.

Bakan Eker, Adana'nın Yüreğir ilçesine bağlı Doğankent Mahallesi'nde Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yapımı tamamlanan Modern Bitki Islahı ve Generasyon Atlama Merkezi açılışı öncesi yaptığı konuşmada çiftçilere müjde verdi. Eker, tarım destekleri sadece doğrudan gelir desteğine indirgenmişti. Desteklerin yüzde 84-85'ini doğrudan gelir desteği oluşturuyordu. Hayvancılık nerede?, bunun yüzde 4'ü anca, yüzde 10 civarında da yağlı topum desteği vardı. Biz bu sistemi değiştirdik. Bu kardeşiniz 52 çeşit yeni destek getirdi. Tam 52 kalem. bugün Türk çiftçisi 2010 yılından itibaren her yıl bakanlıktan tam tamına 10 milyar lira karşılıksız nakdi hibe destek alıyor. 22 Mayıs itibariyle bu paranın 5 milyardan daha fazlası ödenmiş, önümüzdeki haftadan itibaren ödenecek yaklaşık 1.5 milyar lira var. Onlarda yağlı tohumların desteği olacak. Yani karşılıksız nakdi hibe olan 10 milyar liranın yüzde 65'i yılın ilk 5 ayında ödenmiş olacak" dedi.

Bugün Türkiye'de sadece tarle ürünlerinde tarım bakanlığı enstitülerinde geliştirdiği tohum çeşidinin 929 olduğuna dikkat çeken Eker şöyle devam etti: "Bunun yüzde 60-65'i son 10 yılda geliştirildi. Geçen yıl dünyadan aldığımızın 8 bin 500 ton fazlasını tohum olarak dünyaya sattık. Yani Türkiye tohum alanda toplam alanda net ihracatçıdır. Aldığından çok daha fazlasını dünyaya tohum olarak satacak noktaya gelmiştir." Eker, 21. yüzyıl ve daha sonraki yüzyıllar için Türkiye tabiatında bulunan bütün tohumların tamamını teminat altına sigorta altın aldıklarını ifade ederek, "Nedir o sigorta Dünyanın en büyük 3 büyün gen bankasını kurdur. 2010 yılından bu yana faal. 117 bin çeşit tohum, yanlış duymadınız 117 bin tohum örneği muhafaza ediliyor. Türkiye'nin sertifikalı tohumu yaklaşık 150 bin tondu, 800 bin tona yaklaştı. Eğer biz sertifikalı tohumu destekleme kapsamına almasaydık, çiftçi bunu kullanmasaydı inanın Türkiye'nin 8 milyon hektar arazinden 22 milyon 22.5 milyon ton buğday alamazdık. Bu yıl 22.5 milyon ton buğday bekliyoruz. Bu tohum çeşitleri e ıslahıyla alakalı" diye konuştu.

Konuşmanın ardından Bakan Eker, Adana Valisi Mustafa Büyük, Ak Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ve vekil adayları ile çiftçilerle birlikte merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Bakan Eker daha sonra merkezi gezip Doğankent'ten ayrıldı. Bakan Eker hava yoluyla Ankara'ya hareket etti.

Haberin Devamı