Gazete Vatan Logo

Bakan 'içim rahat' dedi

Enerji Bakanı Yıldız, üçüncü nükleer santrali Trakya bölgesine yapacaklarını açıkladı

Enerji Bakanı Yıldız, Çernobil’deki kazadan sonra bile 140 nükleer santral yapma kararı alındığını belirterek “İçimin rahat olmadığı hiçbir işe imza atmam” dedi. Bu arada Mersin Akkuyu ve Sinop’tan sonra üçüncü santral için Trakya bölgesinde İğneada-Tekirdağ ekseni üzerinde duruluyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santralden geri dönüş olmadığını, fakat bunun sağlıklı bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Nükleer santral için Mersin-Akkuyu’nun doğru bir yer olup olmadığı yönündeki sorular üzerine Bakan Yıldız, “İçimin rahat olmadığı hiçbir işe imza atmadım” değerlendirmesini yaptı.

1986 yılında yaşanan Çernobil kazasının ardından dünyada 140 nükleer santral yapma kararı alındığına işaret eden Taner Yıldız, “Yani burada herkes bu kararı alırken ben niçin almayayım. Bu kararı cesaretle almamız lazım” diye konuştu.

Nükleer denizaltı uyarısı

Japonya’daki santralde olabilecek patlama riski nedeniyle Türkiye’de 99 noktada doğu ve batı sınırları dahil ölçümler yapıldığını ve bütün gelişmelerin takip edildiğini ifade eden Yıldız, nükleer denizaltılara dikkat çekti: “Aslında dünyada nükleer santraller yalnızca elektrik üretiminde kullanılmıyor. Bugün çok gözden kaçan nükleer santrallerden daha az güvenli olan mesela nükleer denizaltılar var. Özellikle uçak gemileri. Onların her birinde şu anda nükleer santral var. Bu gemilerde örneğin ABD 200 MW’lık nükleer santral kullanıyor. Bunların sayısı yalnızca ABD’de nükleer denizaltı 71 tane. Bunların bir kısmı Akdeniz’e ve farklı ülkelere, farklı denizlere gelebiliyorlar.

Üçüncü nükleer santral Trakya’ya kurulacak

Akkuyu ve Sinop’a kurulması planlanan nükleer santrallerle ilgili tartışma sürerken hükümet, üçüncü bir nükleer santral kurmak konusunda adım attı. Üçüncü nükleer santralin Trakya’ya kurulmasına karar verildi. Böylece Akdeniz Bölgesi’ndeki Akkuyu Nükleer Santrali, Karadeniz Bölgesi’ndeki Sinop Nükleer Santrali’nin ardından Trakya’da da üçüncü bir nükleer santral kurulması kararlaştırıldı. VATAN’a bilgi veren Enerji Bakanlığı yetkilileri, “Başbakan’ın da ifade ettiği gibi Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılına 3 nükleer santralle girme hedefini koruyoruz, bunu gerçekleştireceğiz” dedi.

Üçüncü santralin kurulabileceği yerin tespitine ilişkin bir süredir devam eden çalışma kapsamında çok sayıda yer değerlendirmeye alındı. Bunların arasında Ankara Nallıhan-Beypazarı, Aksaray, Konya-Beyşehir, Seydişehir, Kırıkkale-Nevşehir, Kırklareli, Tekirdağ gibi lokasyonlar yer aldı. Değerlendirmeler yapılırken “deprem riskinden uzak olması, santralin soğutma sistemi için su kenarında bulunması ile santral parçalarının nakliyesi için deniz taşımacılığına olanak tanıması” gibi 60’a yakın kritere göre yapıldı.

Bulgaristan’la sorun çıkmaz

Trakya’da ise iki nokta üzerinde duruluyor. Bu noktaların birinin Kırklareli’de Karadeniz’e kıyısı olan İğneada olduğu ifade edilirken, diğerinin ise Tekirdağ’ın Marmara Denizi kıyılarındaki bir noktası olduğu belirtiliyor. Santralin Trakya’da kurulacak olmasının Bulgaristan tarafından olumsuz karşılanmayacağını belirten yetkililer, Bulgaristan’ın da Tuna Nehri yakınında Belene Nükleer Santrali’nin yapımına karar verdiğini hatırlatıyor.

TAEK’e göre erkek olmak bile nükleer santralden tehlikeli

Japonya’daki kaza, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) soru bombardımanına tutulmasına neden oldu. TAEK de soruları derleyerek hepsine yanıt verdi:

Soru: Nükleer santraller riskli midir?

İsviçre’de Paul Scherrer Enstitüsü tarafından yapılan bir çalışmada 1969-1996 arasında ticari tesislerde enerji ile ilgili 4.290 kazada meydana gelen ölümler göreceli karşılaştırılmaktadır. Buna göre yıllık üretilen elektrik teravatsaati başına nükleer enerji üretimi 8, doğalgaz 85, kömür 342, petrol 418, hidro 884 ve LPG 3 bin 280 ölüme sebebiyet vermiştir. İnsan, hayatı boyunca teknolojinin getirdiği çeşitli olanaklardan yararlanmak için çeşitli risklerle karşı karşıya kalır. Örneğin, yolculuk etmenin riskli olduğu bilinir ama evde oturmak da risklidir, çünkü tüm kazaların yüzde 40’ı evlerde olur. Araştırmalara göre erkek olmak 2.800 gün, kalp hastalığı 2.100 gün, kömür madeninde çalışmak 1.100 gün, kanser 980 gün, yoksulluk 700 gün, alkol 130 gün, intihar 95 gün, uçak kazaları 1 gün, baraj yıkılması 0.5 gün ve ABD için tüm elektriğin nükleer santrallerden üretilmesi ise 0.03 gün ömür kaybına yol açacaktır.

Soru: Nükleer santral turizm yatırımlarını olumsuz etkiler mi?

Pek çok turizm ülkesi nükleer enerjiden faydalanmaktadır. Fransa’da Paris’e 200 kilometreden yakın alanda 6 nükleer santral, İspanya’da Madrid’e 200 kilometreden daha yakın 3 nükleer santral var. Bradwell Santrali Londra’ya 70 kilometre mesafede.

Haberin Devamı