Gazete Vatan Logo

Bakalım sıra ne zaman Türk takımlarına gelecek?

Çinli milyarderler Avrupa futboluna damga vurdu. Avrupa’daki dünyanın en tanınmış futbol kulüpleri birer birer Çinli milyarderlere ve şirketlere satılıyor. Son olarak İtalyan Milan 740 milyon euroya Çinliler’in oldu.

Bakalım sıra ne zaman Türk takımlarına gelecek?

Çinli işadamları sadece büyük takımlarla ilgilenmiyor. Satın alınan takımlar arasında küme düşen İngiliz Aston Villa da bulunuyor Hollanda’da maçlarını 15 bin kişilik stadyumda oynayan ADO Den Haag da...

Çin, son dönemde sadece ekonomide değil futbolla dünya gündeminde yer alıyor. Dünya yıldızlarını astronomik fiyatlara transfer eden Çin takımları, 2016 başında dünya genelinde ara transfer döneminde 258 milyon euro harcadı. Çin ligi, bu rakamla en çok paraya harcayan lig oldu. Çinliler’in kendi ülkeleri dışındaki yatırımlarda da milyon eurolar havalarda uçuşuyor.

İngiltere’den İtalya’ya, Fransa’dan İspanya’ya dünyanın en tanınmış futbol kulüpleri birer birer Çinli milyarderlere ve fonlara satılıyor. Son olarak Avrupa’nın en köklü takımlarından İtalyan Milan 740 milyon euroya Çinliler’in oldu. Milan’ın resmi sitesinden yapılan açıklamaya göre Berlusconi’nin CEO’su olduğu Fininvest firması uzun zamandır pazarlık halinde olduğu Çin firması ile ay sonunda ön anlaşma imzalamak üzere el sıkıştı. Çin firması ayrıca 3 yıl içinde 350 milyon euro yatırımı da taahhüt ediyor.

Haberin Devamı

İngiliz takımları gözdeleri

Çinliler sadece büyük takımları almıyor. Satın alınan takımlar arasında küme düşen İngiliz Aston Villa da var, Hollanda’da maçlarını 15 bin kişilik stadyumda oynayan ADO Den Haag da var. Gelin, Çinliler’in son dönemde yaptığı satın almaları hatırlayalım. Haziran ayında yine bir diğer İtalyan devi İnter’in yüzde 68.55’i, 270 milyon euro bedelle perakende devi Suning’e satıldı. Time’da yer alan habere göre 5.5 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen şirketin Başkanı Jang Jindong, “Çin’de futbola ilgili giderek artıyor ve Inter’in satın alınması stratejik bir hareket. Bu uluslararası bir iş ve markamız yakın zamanda Avrupa’da daha da büyüyecek” dedi.

Çinliler’in futbola en çok yatırım yaptığı ülkelerin başını İngiltere çekiyor. İngiltere Premier Lig’i bu sezon küme düşen Aston Villa’yı Çinli iş adamı Tony Xia 60 milyon sterline satın aldı. İngiltere Championship ekiplerinden Wolverhampton Wanderers’ın 45 milyon sterlin karşılığında Çin merkezli Fosun International adlı yatırım şirketine satılması Ada’da yaşanan el değiştirmelerden bir diğeri... Yine West Bromwich Albion da Çinli Yunyi Guokai şirketine satıldı.

Haberin Devamı

İspanya da cazip

Çinli milyarder işadamı Wang Jianling ise İspanyol futbol kulübü Atletico Madrid’in yüzde 20’lik hissesini 52 milyon dolara aldı. Çinli Rastar Group İspanyol Espanyol’un yüzde 56 hissesine sahip. Bu alışveriş için 78 milyon euro ödendi.

Bu arada Air Asia’nın Yönetim Kurulu Başkanı Tony Fernandes Queens Park Rangers’ın da başkanı. Singapurlu işadamı Peter Lim İspanyol Valencia’nın çoğunluk hissedarı. Slavia Prag’ın yüzde 60’ı da Chinese Energy Company şirketine ait.

Turizmi futbolla büyütecekler!

Haziran ayında Fransa 1. Futbol Ligi (Ligue 1) takımlarından Nice’in hisselerinin yüzde 80’lik kısmının Çin ve ABD’li yatırımcıların oluşturduğu şirketler grubu tarafından satın alındığı açıklandı. Nice’ın internet sitesinden yapılan açıklamada, Çinli iş adamları Chien Lee ve Alex Zheng ile ABD’li iş adamları Paul Conway ile Elliot Hayes’in sahibi olduğu şirketler grubunun, otelcilik, turizm ve emlak sektöründe dünyanın dört bir yanında önemli yatırımları bulunuyor. Çin ve ABD’li yatırımcılar, Nice futbol takımını satın alarak Fransa ve Avrupa’nın en önemli tatil merkezleri arasında yer alan Cote d’Azur bölgesinde yatırımlarını artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Şeyh Mansur ödediği parayı % 13 hisse satıp çıkardı

2009’da Manchester City’i 400 milyon dolara satın alan Birleşik Arap Emirlikleri’nin en güçlü isimlerinden Şeyh Mansur, 6 yıl sonra aynı rakama kulübün hisselerinin yüzde 13’ünü elinden çıkardı. 6 ay süren görüşmelerin ardından devlet destekli Çin Medya Sermaye (CMC) ve CITIC Sermaye şirketlerinden oluşan konsorsiyum şirketin yüzde 13 hissesine 265 milyon sterlin ödedi. Yani 6 yıl önce Manchester City’i 265 milyon sterline satın alan Şeyh Mansur, aynı rakama kulübün hisselerinin sadece yüzde 13’ünü elinden çıkardı. Fransız Paris Saint Germain’in Katarlı sahibi Şeyh Nasır El-Khelaifi de futbola düşkün isimlerden...2016 başında transfere 520 milyon euro ayırdığını açıkladı. Şeyh, 2012 yılında Paris Saint Germain’i aldıktan sonra David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva ve David Luiz gibi dünya çapında oyuncuları transfer etmişti.

Haberin Devamı

Everton İranlı’nın

Everton’ın yüzde 49.9’luk hissesi kısa bir süre önce İranlı milyarder iş adamı Farhad Moshiri’ye geçti. İngiltere ve Rusya’da birçok çelik ve enerji şirketi, 1.3 milyar dolarlık kişisel serveti bulunan ve İngiltere pasaportu da taşıyan Moshiri, Arsenal’in yüzde 14,65’lik hissesini 2007’de almış, hisse artırım talebine izin çıkmayınca geçen Şubat’ta iş ortağı Alişer Usmanov’a elindeki hisseleri sattı.