Gazete Vatan Logo

Bakalım kim, ne değer biçecek?

670 bin metrekarelik alan için satış kararı alındı

İstanbul’un incisi Ataköy Turizm Kompleksi satışa çıkıyor. İçinde Ataköy Galleria’nın yanı sıra Sheraton Oteli, Ataköy Marina (Eski Regatta), Ataköy Marina Otel, Dünya Göz Hastanesi ve bir de benzin istasyonu bulunan yaklaşık 670 bin metrekarelik alan için satış kararı alındı. Alanda henüz inşası yapılmayan ancak izni olan mega yat marina alanı ile 91 bin metrekare inşaat izinli rezidans konut alanı bulunuyor. Müteahhit Ali Ağaoğlu, “Böyle bir yere değer biçmek hiç kolay değil” dedi.

Ataköy Turizm Kompleksi ihale yoluyla satışa sunulacak. Türkiye’nin ilk alışveriş merkezi olan Galleria’nın yanı sıra Sheraton Oteli, Ataköy Marina (Eski Regatta), Ataköy Marina Otel, Dünya Göz Hastanesi ve bir de benzin istasyonuna da ev sahipliği yapan 670 bin metrekarelik Ataköy Turizm Kompleksi’ne ne değer biçileceği büyük merak konusu. Önceki akşam iftar yemeğinde gazetecilerle bir araya gelen TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran ve Dati Holding Genel Müdürü Ulvi Süvarioğlu, Ataköy Turizm Kompleksi’ne ilişkin gelişmeleri paylaştı.

Ali Seydi Karaoğlu, DATİ ile mutabakat sağladıkları konunun, arazi üzerindeki TOKİ’nin mülkiyet hakkı ile birlikte DATİ’nin kullanım hakkının, yani şirketin varlıklarının satılması olduğunu, ihaleyle isteklilerin burada hem mülkiyeti alacaklarını hem de holdingi devralmış olacaklarını söyledi.

İhale 2 ay içinde

Satışla ilgili bedel, parsel nitelikleri, metrekare, inşaat alanları, plan fonksiyonları konusunda detayların birkaç hafta içerisinde paylaşılacağını belirten Karaoğlu, 2 ay içerisinde satış ilanına çıkılabileceğini de sözlerine ekledi.

Bugün Ataköy Kompleksi diye tarif edilen arazi, 1986 yılında yap-işlet-devret modeliyle 49 yıl süreyle Ataköy Turizm İşletmesi’ne (ATİ) kiralanmasının ardından, 2004 yılı sonu itibarıyla Özelleştirme İdaresi tarafından ihale yoluyla Denizciler Ataköy Turizm ve İnşaat’a (DATİ) satılmıştı. Yapılan anlaşma uyarınca, arazinin üst kullanım hakkını 26 yıl süreyle devralan DATİ, aynı zamanda kompleks kapsamında yer alan 10 bin metrekarelik bir alanın da mülkiyet sahibi.

Bugün DATİ tasarrufunda bulunan kompleksin 138 bin 467 metrekarelik kısmının çıplak mülkiyetinin TOKİ’ye ait olduğunu ve bu mülkiyetin üst hakkının gelecek 26 yıllık süreçte DATİ’de bulunduğunu söyleyen Karaoğlu, şöyle konuştu:”İstanbul’un en kıymetli yerinde bir arazi. Bu arazi üzerindeki tesislerden TOKİ’nin aldığı yıllık kira bedeli ortalama 3 milyon lira. 1986 yılında yapılan sözleşme koşulları bunu gerektiriyordu. Ama tabii ki Ataköy Kompleksi, üst hakkı DATİ’ye ait olan TOKİ’nin mülkiyetinden oluşmuyor. Bunun yanında Hazine’den kiralanan yaklaşık 144 bin metrekarelik bir arazi var. Yine DATİ’nin 10 bin 241 metrekarelik kendi mülkü var. Diğer taraftan 378 bin metrekare projeleri onaylanmış mega yat limanı var. Toplam kompleksin alanı yaklaşık 670 bin metrekare. Satışa konu edilen gayrimenkulün kullanım alanı 670 bin metrekare” diye konuştu.

167 bin metrekare arazi doldurulacak

İhaleyi TOKİ olarak kendilerinin yapacaklarını ve satıştan ciddi bir gelir elde edilmesinin beklendiğini ifade eden DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, şöyle konuştu:

“Yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında İstanbul’da ciddi çalışmalar yapılması öngörülüyor. Buna kaynak temininde bu alanın çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz.”

Buranın Turizm Bakanlığı kararıyla turizm alanı kabul edilmiş bir bölge olduğunu hatırlatan Karaoğlu, kompleksin bir bütün olarak satılmasında kamu yararı olduğuna inandıklarından dolayı satışı topyekün yaptıklarına işaret etti. Karaoğlu, kompleks içinde mega yat yapımı için yaklaşık 167 bin metrekarelik bir alana yapılacak dolgunun herhangi bir risk barındırmadığını ve yeni bir arazi üretilmediğini belirterek, ”1986’da ne varsa aynısı var. Sadece üzerindeki yatırımlar yapıldı, ilave projeler onaylandı, imar projeleri kesinleştirildi” dedi. İhaleyi TOKİ olarak kendilerinin yapacaklarını ve satıştan ciddi bir gelir elde edilmesinin beklendiğini ifade eden Karaoğlu, “Yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında İstanbul’da ciddi çalışmalar yapılması öngörülüyor. Buna kaynak temininde bu alanın çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Bölgenin turizm potansiyeli yüksek

Ataköy Kompleksinin sahip olduğu arazinin İstanbul’un yıldızı sayılabilecek bir lokasyona sahip olduğunu kaydeden Dati Holding Genel Müdürü Ulvi Süvarioğlu, şöyle devam etti:

”Hava, deniz, kara ulaşımı, turizm potansiyeli, manzarası, mevcut imar planındaki koşulları açısından kıymetli bir arazi. Buranın kesinleşmiş imar planı mevcut, bütün mahkemelerden, itirazlardan geçmiş, herhangi bir ihtilaf söz konusu değil. Yatırımcılar için de çok cazip bir lokasyonda. Turizm potansiyeli için, İstanbul için çok önemli. Bu hedeflenen projelerin hayata geçirilmesi ülkemizin ve İstanbul’un turizm potansiyelini tahmin edemeyeceğimiz kadar artırabilecek düzeyde.”

‘400 milyon $ yatırdık 600 milyon $ daha yatıracaktık’

Denizcilik şirketleri tarafından kurulan 60 ortaklı DATİ Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, 2005’te Özelleştirme İdaresi’nden devraldıkları şirketleri, yaklaşık 7 buçuk yıllık süreç içinde çeşitli yatırımlarla rehabilite ettiklerini ve bölgeyi daha yaşanabilir bir alan haline getirdiklerini anlattı. Yapacakları çok yatırımlar olmasına rağmen geçen 4 yıllık süreç içerisinde dünya piyasalarının, özellikle de denizcilik piyasalarının içinde bulunduğu durumdan ötürü DATİ Holding şirketini satma kararı aldıklarını belirten Kıran, ”İstediğimiz değeri bulamazsak satışı da yapmayız” diye konuştu. Toplam kompleks üzerinde DATİ’nin yaklaşık yüzde 60, TOKİ’nin de yüzde 40 oranında değer sahibi olduğunu ifade eden Kıran, ”2005’te 200 milyon dolara aldık, yaklaşık 200 milyon dolar da yatırım yaptık. Devam etseydik 600 milyon dolar daha yatıracaktık” diye konuştu.

Haberin Devamı