Gazete Vatan Logo

Bakalım kaç yerli turist tatil temennisine uyacak

TÜİK verilerine göre geçen yıl Avrupa’ya giden Türkler’in sayısı 3 milyon 390 bin oldu. Rusya krizi yüzünden daralan turizm sektörünün kurtuluşu için Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil tüm yetkililer yurt içinde tatil yapılmasını önerirken bakalım bu yıl kaç kişi yurt dışına gidecek...

Bakalım kaç yerli turist tatil temennisine uyacak

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılında Avrupa’ya giden Türk vatandaşlarının sayısı 2 milyon 721 bin olurken, bu sayı 2015 yılında 3 milyon 390 bin olarak gerçekleşti. Türk vatandaşları Avrupa’da en çok Yunanistan, Bulgaristan, Almanya ve İtalya’yı ziyaret etti. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türk vatandaşlarının, başta komşu ülkeler olmak üzere, dünyanın dört bir yanında aranan, beklenen turist haline geldiğini belirtti.

Yunanistan ilk sırada

Ulusoy, erken rezervasyon olanaklarındaki gelişimin de yurt dışı turlarına olan ilgiyi olumlu yönde etkilediğini ifade ederek, “TÜİK tarafından tutulan istatistikler ve özel sektör verileri son yıllarda turistik amaçlı seyahatlerin sayısında ciddi bir artış yaşandığını ortaya koymaktadır. İlginin gelecek yıllarda giderek artacağını düşünüyoruz” diye konuştu. Prontotour Genel Müdürü Cenk Alptekin de otobüs ile Avrupa’yı gezmeye ilginin arttığını söyledi. Alptekin, “Türkiye’den çıkışlı uçuş alternatiflerinin artmasına paralel uçak ve otobüs ile yapılan kombine tur paketlerinde büyük artış oldu. Direkt otobüs ile yurt dışı çıkışlı turlar baki kalmakla birlikte esas yükselen trend uçak ve otobüslü turlarda artış gözlenmektedir. Orta Avrupa, Benelüks, Romantik Yol, Büyük İtalya, İspanya turları gibi” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlgi daha da artacak

Bu turlara ilginin her yıl artacağını düşündüklerini vurgulayan Alptekin, yurt içi ve yurt dışında otobüslü kültür turlarının 35-45 yaş aralığında daha çok tercih edildiğini anlattı. Alptekin, “Turlarımız 3, 4 ve 7 günlük olduğu gibi 17 günlük ‘Büyük Avrupa’ turumuz da var. İtalya, İspanya, Orta Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve Benelüks ülkeleri en çok rağbet gören destinasyonlar” dedi.

Türk vatandaşları geçen yıl Avrupa’da en çok Yunanistan, Bulgaristan, Almanya ve İtalya’yı ziyaret etti. Krizdeki Yunanistan’da fiyatların özellikle yazın daha ucuz olması ve yakınlığı Yunanistan’ın ilk sıraya çıkmasında etkili oldu.