Gazete Vatan Logo

Bahtiyar Aydın davası durduruldu

Lice’de Tuğgeneral Aydın’ın öldüğü olaylarla ilgili davada mahkeme, üst düzey komutan olan sanıklar hakkında yargılama izni gerektiğine karar verdi

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldüğü davada sürpriz gelişmeler yaşandı.

Dava güvenlik nedeniyle alındığı İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülmeye başladı. Duruşmaya, haklarında ’taammüden öldürme’, ’halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik’, ’cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma’ suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istenen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile o dönem üsteğmen olan Tünay Yanardağ ise katılmadı.

‘Tesadüfen geldik’

Duruşmaya katılan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “Davanın bugün görüleceğinden bizlerin haberi yok. Günlük takibin içerisinde haberdar olduk” dedi. Davanın Diyarbakır’da görülmemesine de tepki gösteren Elçi, “Müdahale söz konusudur. Dolayısıyla size de bir mesaj gönderilmiştir. Tensip kararları bizim görüş ortaya koymamız gereken bir durumdur. Hem Bahtiyar Aydın’ın avukatları, hem ailelerin avukatları hazır bulunmalıydık. Biz tesadüfen geldik” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, öğledne sonra yapılan oturumda dava dosyasının Adalet Bakanlığı’na gönderilmesi yönünde karar verdi. Bunun üzerine söz alan katılan avukatları, karara tepki gösterip, duruşma salonunu terk etti. Avukat Zeynep Sedef Özdoğan, sanıkların üst düzey kolluk görevlileri olması nedeniyle, mahkemenin HSYK’dan yargılama için izin alınması maksadıyla böyle bir karar verdiğini savundu.

Tek sanık 18 yıldır hapiste


Daha önce güvenlik gerekçesiyle Eskişehir’e nakledilen dosya, bu kentte TMK ile görevli mahkeme olmaması nedeniyle Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’ne gönderilmişti. Yargıtay, yine güvenlik gerekçesiyle davanın İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine karar verdi. Dava kapsamında 18 yıldır tutuklu bulunan Mehmet Emin Özkan’ın yeniden yargılanmasına da başlandı.

Haberin Devamı