Gazete Vatan Logo

Bahşişte Sibel Can ve Hülya Avşar bonkör çıktı

İstanbul’da bulunan 250’den fazla AVM, ‘vale’ sektörünü patlattı

En büyük araç potansiyeli İstinyePark’ta. Ünlülerin sık sık ziyaret ettiği İstinyePark’ın lüks caddesinde valelere en çok bahşişi Sibel Can ve Hülya Avşar veriyor. Futbolcuların ise eli biraz sıkı!

Türkiye’de 1970’lerde gazinolarda kahyalıkla başlayan otopark hizmeti boyut değiştirdi. 10 yıl öncesine kadar havalimanları ve lüks restoranlar ile otellerde bulunan vale şirketlerinin sayısı, sadece İstanbul’da 250’yi deviren alışveriş merkezleriyle (AVM) patladı. Neredeyse her AVM’de bulunan şirketler artık sadece otomobil park etmiyor. Araçları AVM’lerin kapısında teslim alan valeler bir telefonla müşterinin çantasını taşıyor, otomobili yıkatıp kıyafetlerini kuru temizlemeye veriyor.

Hafta sonu 1000 araç geliyor

İstanbul’un en büyük vale potansiyeli ise ülkenin en popüler alışveriş merkezi İstinyePark’ta bulunuyor. Üzerinde Dolce&Gabbana, Dior, Fendi, Celine, Armani Cafe, Louis Vuitton, Ermenegildo Zegna, Beymen, Hugo Boss gibi dünyaca ünlü markalar ve son dönemin popüler mekanlarından Masa Cafe’nin bulunduğu ‘Alışveriş Caddesi’nde hafta için 400, haftasonu 1000 kişi aracını valeye bırakıyor.

Ünlülerin sık sık ziyaret ettiği Cadde’de vale bahşişleri de şaşırtıyor. Normalde 10 TL olan vale ücretinin yanında en çok bahşişi Hülya Avşar ve Sibel Can’ın verdiği ortaya çıktı. İstinyePark’ın vale şirketi Auto Vale’nin Müdürü Murat Karataş, personelden aldığı bilgiye göre en çok bahşişi iki ünlünün verdiğini, bazen bahşişlerinin 50 liraya kadar çıktığını söylüyor. Karataş, “Çalışan arkadaşlarım futbolcuların elinin sıkı olduğunu söylüyor. Biz 10 liralık ücret dışında bir şey talep etmiyoruz ama sanırım en az bahşişi futbolcular veriyor” diyor.

Çalışanlar diksiyon kursuna

Profesyonel şirketler, yüz binlerce dolarlık otomobillerin emanet edildiği valeleri eğitimden geçirdikten sonra işe alıyor. Şirketler valelerin lise mezunu ve üzerinde eğitime sahip olmasına dikkat ediyor. Murat Karataş, toplam 80 çalışanın lise ve üniverbite mezunlarından oluştuğunu, elemanların işe başlamadan önce diksiyon ve ileri sürüş teknikleri kursuna gittiğini söylüyor.

Amacı müşterileri otopark sıkıntısından kurtarmak olan valelerin ücretleri de hizmet verilen mekâna göre değişiyor. Alışveriş merkezlerinde ortalama 10 lira olan ücret, gece kulüplerinde 30 liraya çıkıyor.

Vale pazarındaki hareketi gören İspark da bu hizmeti sunmaya başladı. İspark, destek hizmetleri kapsamında 41 personelle İstanbul’un farklı noktalarında park vale hizmeti veriyor. İspark Genel Müdürü Kadir Gurbetci, “Şirketimizin bünyesinde seçtiğimiz ve özel eğitim verdiğimiz arkadaşlarımızla kent genelinde park vale hizmeti vermeye devam edeceğiz” diyor.

Alkollü sürücüyü kurtaran vale

Alo Vale, bu yıl başlattığı uygulama ile alkollü sürücüyü neredeyse taksi fiyatına evine bırakıyor.

Alkol alan ya da otomobil kullanmak istemeyen müşteriler telefon açıp bir vale istiyor. Katlanabilir küçük motosikleti ve takım elbisesiyle gelen vale, motoru katlayıp bagaja koyuyor. Müşteriyi evine bırakan vale yine motosikletini alıp yoluna devam ediyor. Alo Vale, Taksim’den Beşiktaş’a 25, Bebek’e 30 lira; Etiler’den Kadıköy’e ve Moda’ya ise 40 lira ücret alıyor.

Ekibi büyüten şirket İzmir Çeşme şubesini de bu ay açtı.

Kadınlar artık alışveriş poşeti taşımıyor

İLK yıllarda amacı otomobilleri müşteriler için belli bir ücret karşılığında park etmek olan vale şirketleri hizmet yelpazesini büyüttü. Artık şirketler müşteriler için otomobili yıkatıp benzin alıyor. Bazı vale şirketleriyse eczaneden alınması istenenleri müşterinin otomobiline, iş yerine ve evine bile bırakıyor. Kuru temizleme ve lostra hizmeti de vale şirketlerinin ekstralarından. Türkiye’nin en büyük vale şirketlerinden Alfred Vale, bu hizmetlerin yanında araçları servise götürüp muayene yaptırıyor. Metro City, Sapphire Çarşı, Kanyon, Trump Towers ve Kitchenette ile çalışan Alfred Vale’nin Genel Müdürü Neslihan Alpman, bu hizmetlerin çoğunu 10 TL karşılığında sunduklarını, anlaşmalı kuruluşlarda indirim bile yaptıklarını söylüyor.

Ataköy Plus AVM, Torium ve Pelican Mall’da hizmet veren İstanbul Vale Genel Müdürü Hüseyin Efe ise park

dışındaki hizmetlerden en çok kadınların yararlandığını belirtiyor. 10 liralık vale ücreti dışında ekstra hizmetlerin ücretsiz olduğunu anlatan Efe, “Müşteriler mağazadayken telefon açıp çantalarını ücretsiz şekilde aracına bıraktırabiliyor. Ayrıca park süresince araçları da yıkatıyoruz” diyor.

Haberin Devamı