Gazete Vatan Logo

Bahçeli’nin kurultay kararının şifreleri

MHP kulislerine göre Yargıtay kararı sonrası Bahçeli, hukuka olan saygısı, partisinin daha fazla yıpranmaması ve kontrolün kendisinde olduğu mesajı vermek için 10 Temmuz’da seçimli kurultay yapılmasına karar verdi...

Bahçeli’nin kurultay kararının şifreleri

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Yargıtay’ın onama kararının ardından 10 Temmuz’da seçimli kurultay kararı alması, başta muhalif kanat olmak üzere bir çok kesimde, “bu kararı neden şimdi aldı” sorusunu gündeme getirdi. MHP kulislerinde bu soruya verilen yanıtlar şöyle özetlenebilir:

ÜLKE MESELESİNE ODAKLANMA:

Terör başta olmak üzere bir çok sorunla boğuşan Türkiye’de MHP’ye daha fazla ihtiyaç duyulurken, parti içi meselelerle enerji boşa harcanıyordu. Kurultay kararıyla içeride suların durulduğu MHP’nin Türkiye meselelerine odaklanmasının önü açıldı.

HUKUKA BAĞLILIK MESAJI:

Bahçeli, Osmaniye gezisi dönüşünde Yargıtay’ın onama kararı vermesi halinde kurultayı kendisinin toplayacağı açıklamasını yaptı. Bu kararıyla hem, “dediğini yapan lider” hem de, “hukuka saygı ve bağlılığını” gösterdi.

PARTİYİ HIRPALATMADI:

MHP, 1 Kasım sonrasında parti içi ve dışında tartışmaların odağında parti haline geldi. Başta medya ve siyasi kulislerde olmak üzere herkes doğru veya yanlış MHP hakkında konuştu. Partinin daha fazla hırpalanmasının önünü kesti.

Haberin Devamı

GÜÇ KAYBINI DURDURDU:

MHP’nin yıpratılarak, güç kaybı yaşanması ve siyaseten gözden düşürme arayışlarının önüne geçti.

KIRILMA VE İÇ ÇATIŞMAYI ENGELLEDİ:

Ülkücü haraket tabanında başgösterecek olası kırılma ve çatışma riskini daha başlamadan sonlandırdı. Dava içinde birlik ve bütünlüğün daha fazla tahrip edilmesinin önüne geçildi.

İLKELERE BAĞLILIĞI GÖSTERDİ:

MHP’nin kurumsallaşan ilke ve kurallar partisi olduğunu ortaya koydu. Ülkücü haraketin bağlı olduğu ilkeler çerçevesinde hareket edileceğini bir kez daha gösterdi.

DELEGEYİ KARŞISINA ALMADI:

Kongre sürecinde kullandığı özenli dil ile muhalif kanatta olsalar dahi hiçbir delegeyi karşısında almadı. Delegelerin vicdan ve sağduyusuna güvenini sık sık tekrarlayarak dava duygusunu ön plana çıkardı.

KONTROL BENDE MESAJI:

Kurultay kararıyla, “kontrol bende” mesajı verdi. Genel Merkez’in organize edeceği kongreyle kurultay salonunu kendi kontrolünde tutmanın önünü açtı. Divanı belirlenmesi, kongre organizasyonu başta olmak üzere her adımda söz sahibi olununca, olası olumsuz hamle ve sürpriz gelişmelerin de önü kesilmiş oldu.

Haberin Devamı

DEMOKRATİK MEKANİZMA İŞLEYECEK:

Dileyen herkesin kurultayda aday olabileceği ifadesiyle adaylığı düşünen başka isimlerin önünü açtı. Demokrasinin kural ve mekanizmalarının tümüyle çalıştırılacağı mesajıyla MHP’nin kurumsallaşmış parti olduğu vurgusunu bir kez daha yaptı.

“SORUMLULUK BENİM” DEDİ:

Kongreyi toplaması ve yarışa kendisinin gireceğini açıklamasıyla, “sorumluluk benim” dedi. Genel başkanlık yarışında kimseden kormadığı mesajını vererek özgüvenini ortaya koydu.

Kaynak: Önder YILMAZ / MİLLİYET