Gazete Vatan Logo

Bahçeli'den referandum mesajı

Partisinin 48'inci kuruluş yıl dönümünde gazeteciler ile bir araya gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, referandum sürecine ilişkin “Biz gidip ‘evet’ i anlatmazsak kimse ‘evet’ demez" dedi.

Bahçeli'den referandum mesajı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bazı gazetecilerle akşam yemeğinde buluştu ve gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Referandumda hükümet sistemi değişikliğini içeren anayasa düzenlemesinin geçmemesi halinde Türkiye’yenin karmakarışık olacağını belirten Bahçeli, CIA’ya fazla güvenmemek gerektiğini belirtti. Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım’la görüşmesinde anayasa değişiklik sürecinin ve Türkiye gündemindeki başlıkların ele alındığını belirtirken, "Biz gidip ‘evet’ i anlatmazsak kimse ‘evet’ demez" ifadelerini kullandı.

Bahçeli, "Referandumdan hayır çıkarsa, bu sistem geçmezse ne olur?” sorusuna ise “Karmakarışık olur Türkiye. Bundan yararlanmak isteyen çevreler çıkabilir.” Yanıtını verdi.

Gazetecilerin soruları ve Bahçeli’nin yanıtları şöyle:

SORU: Binali Yıldırım ile görüşmenizde neler konuşuldu. Anayasa değişikliği teklifi ve referandum sürecinin gündeme geldiği belirtiliyor…

BAHÇELİ: Her bir araya gelişimizde sadece anayasa değişikliği üzerinde değerlendirme yapılmıyor. Türkiye gündemini de ele alıyoruz. Dış politikanın esasları üzerinde ilgileniyoruz veya görüşlerimizi söylüyoruz. Faydalı görüşmeler oluyor. Bugün (dün) saat 15.00’te de böyle bir görüşme yapılmıştır. Özellikle Türkiye ABD ilişkileri, Türkiye Rusya ilişkileri, El Bab’daki gelişmeler, Türkiye’deki terör ve dolayısıyla referandum süreci. Günü belli olduğu takdirde referandum konusunda da kanaatlerimizi ifade ettik.

SORU: Tarih konusunda hep 16 Nisan gündeme getiriliyor. Başbakan ile görüşmenizde bir tarih söylendi mi?

Haberin Devamı

BAHÇELİ: Sayın Başbakan’ın özellikle belirttiği bir gün olmadı. Sayın Cumhurbaşkanı’nın değişikliği onaylaması Cuma veya cumartesi günü gerçekleşirse o zaman takvime göre 16 Nisan referandum oylamasının yapıldığı gün olabilir.

SORU: Görüşmedeyken AK Parti kanadından şu tarz bilgiler yayıldı. Hükümet kanadından MHP’yle ortak hareket etme, ortak slogan belirleme, ortak görüş içerisinde bir dil kullanılması teklifi geldiği söylendi. Hatta belki ortak bir miting yapılabileceğinin teklif edildiği belirtildi. İşbirliği olacak mı? Özellikle Osmaniye’de güçlü bir miting olabileceği de söylendi…

Haberin Devamı

BAHÇELİ: Bugün 48. Yılımızı kutladık. Dolayısıyla 48 yıldan bu yana bir tüzel kişilik yapımız var. Dolayısıyla bu yapıyı koruyarak, anayasa değişikliğindeki referandum çalışmalarını sürdüreceğiz. ‘Evet’te hedef birliği içerisinde olunur da anlatımda farklı yerlerde, farklı zeminde farklı söylemler olabilir.

SORU: Evet ya da hayır… Toplumda da bir gerilimin olduğunu görmekteyiz ama o tarih geldiğinde. ‘Evet’ ya da ‘hayır’ çıkarsa Türkiye’nin fotoğrafını nasıl çekmek gerekir? Siyasette ne tür bir değişiklik olabilir, ne öngörmektesiniz?

BAHÇELİ: Tabii, referandum sonuçları üzerinde her türlü tahmini yürütmek mümkün. Bir siyasetçi olarak daha günü belli olmamış bir konuda şöyle olabilir demekse siyaset yönünden bir hata olur. Onu basın değerlendirebilir, halkımız tartışabilir ama bizim genel havayı görmemiz gerekir. Genel hava da seçim, yani oylamanın yapıldığı gündür. Ondan sonraki gelişmeler toplumu bütünüyle ilgilendirdiği için siyasilerin de söyleyecekleri olabilir.

KABİNE TEKLİFİ YAPILAMAZ

Haberin Devamı

SORU: Siz pazarlık algısından her zaman uzak durdunuz. Bu konuda hassasiyetiniz çok yüksek, ancak bu süreçte bundan bağımsız olarak değil ama bir anlayış birliği anlamında önemli bir sürecin önünü açtınız. MHP’den bakanların da kabineye girmesinde fayda olur diye bir anlayış uzun zamandan beri dile getiriliyor. Başbakan’dan böyle bir teklif geldi mi? BAHÇELİ: Böyle bir teklif MHP’ye yapılamaz. Yapılırsa karşılık verilir. MHP’nin de böyle bir talebi olmaz.

SORU: Teklif Meclis’e geldiğinden itibaren hükümet kanadında bu işin bir an evvel olmasına yönelik bir çaba vardı. Gerilimler de oldu. Fakat teklifin 21 Ocak’ta kabul edilmesinden sonra 10 gün Meclis’te kaldı, Cumhurbaşkanı hala onaylamış değil. Bu bir çelişki değil mi? Hem bir an önce olsun denildi, hem de onaylama süreci gecikti…

BAHÇELİ: Cumhurbaşkanı’nın yasal olarak 15 günlük bir süresi var. Bunun ne kadarını ne zaman kullanacağı onun takvimine dönük ama bu arada da istişareler belki yapılmıştır? Ama mutlaka 15 gün içerisinde bir karara varılacaktır. Cumhurbaşkanı’nında 15 günlük sürede bir sabır varsa, bizde de var demektir.

RUS UÇAĞININ TÜRK ASKERLERİNİ VURMASI

Haberin Devamı

SORU: Başbakan ile görüşmenizde El Bab ile de ilgili değerlendirmelerde bulunduğunuzu söylediniz. Sizin görüşmenizden sonra yansıdı, Rus uçaklarının yanlışlıkla Türk askerlerini vurduğu. Bu görüşmenizde değerlendirildi mi? Başbakan bir bilgi paylaşmış mıydı?

BAHÇELİ: Bizim görüşmemiz sırasında bilgi tazeydi. Dolayısıyla kendilerinin özellikle de Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu görüşmeler henüz bize bütün açıklığıyla intikal etmemişti. Onun için olayı sabırla takip etmek durumundayız.

SORU: Koalisyonla ilgili bir görüşme olmadığını söylediniz ama bu konuda sizin Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili çıkışınızdan sonra yoğun bir şekilde beklenti var. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz, bu beklentiyi? Bir başka bahara mı kalıyor, yoksa yakın zamanda olabilir mi?

BAHÇELİ: O görüş Sayın Perinçek’e ait olan bir görüştür. Milli mutabakat hükümeti… Yeni bir söylem de değildir. Türkiye’nin bazen kriz ve kaosa sürüklendiği dönemde Milli Mutabakat Hükümeti’nden bahsedilir. Milli Mutabakat Hükümeti, TBMM’de temsil edilen bütün siyasi partilerin katılımı veya toplumda belli bir damarı bulunan fikir hareketlerinin siyasi anlaşması oluşmuş olan fikir hareketlerinin katılmasıyla sağlanır. Zannederim, Doğu Perinçek 40 yıldan bu yana bir özlemini gidermek için bir Milli Mutabakat Hükümeti üzerinde duruyor.

SORU: Salı günkü konuşmanızda Perinçek’e çok ağır yüklenmiştiniz. Kendisi de size “Cumhurbaşkanı’nı seçmek, beni seçmektir” yanıtını vermişti. Nasıl değerlendiriyorsunuz bu yanıtı?

BAHÇELİ: Hiçbir tutarlı tarafı olmayan bir cümle.

SORU: Perinçek ile Erdoğan’ı karşılaştırıyor olmanızın altında başka şeyler mi var sorularını da beraberinde getirdi. Yani sadece basit bir karşılaştırma değildi denildi. Belki bizim arkasında tam olarak göremediğimiz bir güç çatışması mı var? Çünkü sonrasında “Perinçekgiller” şeklindeki sözleriniz de, onu da destekleyenler gibi bir algıya neden oldu bizde… Sadece basit bir karşılaştırma olarak mı değerlendirmeliyiz?

BAHÇELİ: MHP’yi eleştirme gerekçelerine dayalı… Bir de İşçi Partisi, Vatan Partisi şekline dönüştüğü sırada bazı grupları da parti bünyesine almış olması. Bunlar içerisinde de belli bir sayıda MHP’linin bulunmuş olması. Böyle bir tabloyla MHP bir tavır koyacaksa, bu tavrın çok net anlaşılması lazım. Eğer bunu “hayır” kavramı içinde yapmaya çalışıyor ise o zaman onu kabul etmek mümkün değil. Bu bakımdan söylenmiş sözlerdir.

SORU: Türkiye’de çok yoğun bir şekilde trafik var. Bugün CIA Direktörü geldi. Siz Tramp’ın ABD başkanı olduktan sonra özellikle bölgede bir değişiklik bekliyor musunuz? Özellikle Kuzey Irak ve Suriye’de.

BAHÇELİ: Obama’nın siyasetini takip etmeyeceği anlaşılıyor.

SORU: Türkiye’nin lehine mi alehine mi olacak?

BAHÇELİ: Obama’nın..

MİLLİYET