Gazete Vatan Logo

Bahçeli 8 vekili çizdi

MHP’nin listesinde Meral Akşener’in de aralarında olduğu altı milletvekili aday gösterilmedi. Tuğrul Türkeş’in yerine Zuhal Topçu konuldu. Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal Ankara’dan aday yapıldı

Bahçeli 8 vekili çizdi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Kasım milletvekili genel seçimi listesinde sürpriz yaptı. İstanbul Milletvekili Meral Akşener başta olmak üzere 8 milletvekilini liste dışı bıraktı. 7 Haziran’da seçilen 80 vekilden 72’si listelerde yer bulurken, 70’inin seçilmesine garanti gözüyle bakılıyor. MHP’den ihraç edilen Tuğrul Türkeş’in Ankara 1. Bölge 1. sıradaki yerine, 2. sıradaki kadın vekil Zühal Topçu’yu çıkaran Bahçeli, CHP eski Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal’ı ise seçilebilecek sıraya kaydırarak, Ankara 1. bölge 2. sırada aday gösterdi. Bahçeli, 7 Haziran’da milletvekili çıkarılamayan Çankırı, Çorum, Kars, Iğdır gibi illerin listelerinde teşkilatların taleplerini de dikkate alarak, radikal değişiklikler yaptı. Bahçeli, büyükşehir ve büyük illerde ön sıralarda yer almayan isimlerin yerlerinde de önemli değişiklikler yaptı.

Yönetimi korudu

Bahçeli, önceki gün sabah ezanıyla birlikte MHP’nin 1 Kasım seçiminde aday olacak milletvekili aday listesini belirledi. Bahçeli çekirdek kadrosunu korurken, listeye aldığı genel başkan yardımcıları ve milletvekillerinin seçim bölgelerinde oynama yapmadı. Başkanlık Divanı’nın tamamına, MYK üyelerinin çoğuna listesinde yer verdi.

Haberin Devamı

Alt sıralarda deprem

Bahçeli, listenin alt sıralarında yer alan isimlerin yüzde 70’ini değiştirdi. 7 Haziran’da milletvekili çıkarılamayan Çankırı, Çorum, Kars, Iğdır, Bilecik, Malatya, Ordu gibi illerin listelerinde teşkilatların talepleri de dikkate alınarak ilk sıralar dahil radikal değişiklikler gerçekleştirildi. Bahçeli, büyükşehir ve büyük illerin ilk 3 veya 4 sıralarından sonra gelen isimlerde de önemli oynamalar yaptı.

Haberal bu kez seçilecek

7 Haziran seçimlerinde Ankara 1. Bölge 4. Sırada yer alan CHP eski Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal bu kez seçilebilecek sırada yer buldu. Bahçeli, Haberal’ı Topçu’dan boşalan Ankara 1. Bölge 2. Sıraya koydu. Bahçeli, milletvekili adayı olmayan İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu’nun yerine ise Mehmet Kılıç adlı işadamını aday gösterdi. Bahçeli, Ankara 1. bölge 3. sıradan milletvekili seçilen Mustafa Erdem, Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Hatay Milletvekili Şefik Çirkin, Karabük Milletvekili Durmuş Yalçın ve Manisa Milletvekili Zeynel Balkız’a listesinde yer vermedi. Sözkonusu isimlerin teşkilatlarla sıkıntılar yaşadığı bildirildi. Böylece Türkeş, Murat Başesgioğlu ve Akşener’le birlikte toplam 8 vekil liste dışı kaldı.

Haberin Devamı

‘Anlayışla karşılayın’

MHP lideri Bahçeli, MHP’nin her adayının birbirinden değerli olduğunu 550 adayın belirlenmesinin kolay olmadığını belirtirken “Zira her bir adayımız birbirinden değerlidir. Aday listemizde yer almaları kısıtlı imkânlar nedeniyle mümkün olamayan ve yoğun başvurular arasında yapılması kaçınılmaz olan seçim sonucu arzu ettikleri yerlerde bulunamayan arkadaşlarımızın bu durumu anlayışla karşılayacaklarına eminim” dedi.

‘Olduğum yerdeyim’

7 Haziran sonrası Bahçeli’nin tepki göstererek Meclis Başkanvekili yapmadığı, şimdi de liste dışı bıraktığı Akşener, “Hayırlı, olduğum yerdeyim” değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

İzmir’e kadın dopingi

Bahçeli, İzmir’de başarılı olmak için listeye kadın dopingi yaptı. İzmir 1 ve 2. bölgeden ikinci sıra milletvekili seçilen Aslan Savaşan ile Murat Koç’u bir alt sıraya çeken Bahçeli, Sueda Çelik ve Senem Kılıç’ı aday yaptı. Aydın milletvekili Ali Uzunırmak yerine listeye psikolojik danışmanlık yapan Deniz Depboylu girerken, Hatay milletvekili Çirkin’in yerine birinci sıradan Mehmet Necmettin Ahrazoğlu aday gösterildi. Manisa’da 2. sıradan vekil seçilen Balkız’ın yerine Osman Oktay, Karabük milletvekili Durmuş Yalçın’ın yerine de Adem Kar’a yer verildi.

Hakkari’ye Kırmıt

Hakkari’den aday gösterilen Bahçeli’nin fotoğrafçısı Mehmet Günaydın’ın yerine 1. sıradan emekli astsubay Mıktat Kırmıt aday oldu. Şırnak’ın 1. sıra adayı iş adamı Hakim Zeyrek, 2. sıra adayı ise korucubaşı Yasin Benek oldu.

İki sıra yükseldi

Daha önce İstanbul 2. bölge 6. sıradan aday olan İstanbul İl Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, bu kez İstanbul 2. bölge 4. sıraya çıktı. Trafik kazasında vefat eden eski bakanlardan Adnan Kahveci’nin oğlu Cihan Kahveci, 7 Haziran seçimleri için İstanbul 1. bölge 8. sıradan olmuştu ancak bu kez listede yer bulamadı.

Haberin Devamı

Çatlı’nın kızı giremedi

MHP’den milletvekili aday adaylığı başvurusu yapan Abdullah Çatlı’nın kızı Gökçen Çatlı, liste dışı kaldı. 7 Haziran seçimlerinde 61 kadını listesine alan Bahçeli, bu kez 78 kadına yer verdi. Kadınların oranı yüzde 14.1’i buluyor.

59 avukat, 26 tıp doktoru

Listede adayların mesleklerine göre dağılımı ise ilginç. Adaylar arasında 59 avukat, 26 tıp doktoru, 21 öğretim üyesi, 54 eğitimci ve öğretmen, 86 işadamı, müteahhit ve sanayici, 66 mühendis, 20 kamu görevlisi, 4 çiftçi, 7 asker, 13 Eczacı ve veteriner, 36 emekli, 9 gazeteci ile 110 ticaret, turizm, ve diğer meslekl çalışanı bulunuyor.