Egzersiz temposunu bir ay boyunca azaltın

Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla sıcaklardan daha az etkilenmiş bir ramazan ayı geçiriyoruz. Yıl boyu düzenli spor yapan, ya da yazın yaklaşmasıyla beraber spor yapmaya başlayan büyük çoğunluğa yönelik ramazan da spor yapmanın tavsiyelerini paylaşayım.

1- Eğer yıllardır düzenli olarak spor yapıyorsanız vücudunuzu en iyi siz bilirsiniz. Oruç diyeti yani intermttent fasting olarak geçen diyet son zamanlarda bir hayli popüler oldu ve sporla desteklenebiliyor. Konuyla ilgili yapılan bir çalışmada Tunuslu judo sporcularının ramazan ayı boyunca spor ve orucu beraber sürdürdüklerinde yağ oranlarında belirgin azalma gözlemlenmiş. Bizim için asıl önemli olan konu performanslarına gelecek olursak; ilk 2 hafta gelişim devam ederken, ramazan aynın son 2 haftası performanslarında hem kuvvet hem de dayanıklılık olarak düşme ve gözlemlenmiş. Ancak ramazan sonrası 3 haftalık süreçte ramazan ayı başlangıcındaki performanslarına dönmeleri gerçekleşmiş. Buradan yola çıkarak ramazan ayını sportif performans ve fiziksel olarak bir koruma ayı olarak görebilirsiniz.

Haberin Devamı

2- Eğer yağ yakımına yönelik bir kardiyo çalışması yapacaksanız iftardan 1 saat önce yapmanızı tavsiye ederim. Süresinin maksimum 1 saatte kalması eğer sağlık için spor yapıyorsanız 40 dakikalık bir kardiyo çalışmasıyla sınırlandırmanız yeterli. Eğer kuvvet gelişimine yönelik bir çalışma yapacaksanız iftardan en az 2 saat sonra antrenman yapmanız doğru zamanlama olacaktır. Antrenman içeriklerinizi Ramazan ayı dışındaki zamanlardan biraz daha düşük tutmanız önemli özellikle kardiyo çalışmalarda hızını bir miktar düşürmek risk almamanız için önemli. Kuvvet antrenmanında da içeriği yüzde 10 düşürmüş olmanız korumada kalmanız için fazlasıyla etkili olacaktır. Bu sporları yaparken etrafınızda insanlar olsn tek başınıza kalmasın.

3- Beslenme konusunda iftar ve sahur arasını en az 3 öğüne yaymanız ve besin öğelerini dengeli bir şekilde tüketmeniz performansınız açısından çok önemli. İftar ve sahur arasına yayılmış bir süre zarfında en az 3 lt su tüketimine özen gösterin.

Haberin Devamı

4- Sporunuzu gün aşırı olarak yapmanız ve sürdürmeniz de bir diğer kolaylık açısından önemli etmen.

DİĞER YENİ YAZILAR