Gazete Vatan Logo

Bahar nezlesi depresyon sebebi

Mevsimsel alerjik rinit, özellikle kuru ve rüzgarlı havalarda kendini gösteriyor. Uyku bozukluklarından iş perfonmansına kadar her alanda hayatı etkiliyor...

Bahar nezlesi depresyon sebebi

Alerjik rinit kendisini hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile gösteriyor. Çocuklarda ve yetişkinlerde ise bu durum yüzde 20 sıklıkta görülüyor.

İltihap deyince aklınıza mikroplar, bakteriler gelmesin. Vücut kendisini nasıl mikroptan korumak için savaşırken ortaya iltihap çıkıyorsa alerjenle de aynı şekilde savaşır. Alerjik rinit kendisini hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile gösteriyor. Bu duruma çoğu zaman göz, burun ve damak kaşıntısı eşlik ediyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümüden Doç. Dr. Levent Dalar, bu durumun ülkemizde çocuklarda ve erişkinlerde yaklaşık yüzde 20 sıklıkta görüldüğüne dikkat çekiyor.

Kuru ve rüzgarlı havaya dikkat

Mevsimsel alerjik rinit, yani saman nezlesi, çoğunlukla havada uçuşan ağaç polenlerine bağlı olarak oluşuyor. Kuru ve rüzgarlı havalarda alerjik rinit bulgularında artış görülebiliyor. Yıl boyu alerjik rinitin nedenleri, ev tozu akarı, küf mantarı, hamamböceği, hayvan tüyü gibi ev içinde bulunan alerji kaynaklarıdır. Tedavide hangi nedenlerin bu duruma yol açtığı ve hangi mevsimde şikayetlerin oluştuğu teşhis için yardımcı olacaktır. Muayenede burun mukozası soluk ve burun içinde yer alan yumuşak dokular şiştir. Kan veya deriden yapılan alerji testleri ile neden olan alerjen saptanabilir.

Haberin Devamı

Alerjik nelere yol açar?

- Burun tıkanıklığı horlama ve uyku bozukluklarına yol açar.

- Çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu yaratır.

- Sınav başarısızlığı ve özgüvende azalma rinitin ortaya çıkardığı yaşam kalitesindeki bozulmanın sonuçlarıdır.

Ev tozu akarlarından korunun!

- Halı, yün ve yatak gibi ev eşyalarında bol miktarda bulunan, maruz kalındığında şikayetlere sebep olan en önemli ev içi alerjendir. Korunmak için; yatak takımları her hafta 60 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta yıkanmalı.

- Yemek yaparken aspiratörleri açın, yıkanmış çamaşırları ev içinde kurutmayın…

- Toz tutan giysiler, içi doldurulmuş veya tüylü oyuncaklar uyunan odada tutulmamalı.

- Halılar, toz tutabilen ev tekstil ürünleri, mobilya döşemeleri kaldırılmalı ve gerekirse toz tutmayan alternatifleri ile değiştirilmeli.

Haberin Devamı

- Halı yıkama ve nemlendirici cihazları tercih etmeyin, halılar yıkandıysa çok iyi kurutulması gerektiğini asla unutmayın.

Dışarıdan geldiğinizde duş alın

- Saç ve vücuttaki polenlerin temizlenmesi için evdeki tüm bireyler polen mevsiminde dışarıdan eve geldiğinde duş alması önemlidir.

- Polen mevsiminde mümkün olduğu kadar dışarıya çıkılmayın, piknik yapmaya bir süre ara verin.

Tedavi edilmesse depresyona sebep olabiliyor

Alerjik rinit; pek çok hastalıkla karışabilir, o yüzden peşin fikirli olmadan özenli bir değerlendirme yapılmalıdır.

Tedavide alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi temeldir. Çoğu hastada yakınmalar böylece kontrol altına alınabilir.

Alerjik rinitte yakınmalar her iki burun deliğinde de ortaya çıkar, tek taraflı sürekli burun tıkanıklığı veya sarı/yeşil renkli burun akıntısı olması alerjik rinit ile dışında bir neden aramayı gerektirir. Gözaltlarında görülen ödem, hafif koyu renk değişikliği burun yakınmalarına sık eşlik eden durumlardır. Tedavi edilmeyen durumlarda; erişkinlerde anksiyete, depresyon, performansta ve iş üretkenliğinde azalma görülebilir. Eğer alerjik rinit bahar mevsiminde görülüyorsa “mevsimsel”, tüm yıl boyunca görülüyorsa perenial (yıl boyu) allerjik rinit olarak tanımlanır. Bahar aylarında polen alerjisi nedeni ile ortaya çıkan alerjik rinit saman nezlesi adını alır.

Haberin Devamı