Gazete Vatan Logo

Bağnazlığı bırakın kızları okula gönderin

Dün 14 milyon öğrenci dersbaşı yaptı. Ama 600 bin kızımızın boynu bükük. Tarlada, evde çalışsınlar diye okula görderilmiyorlar. Dün Şanlıurfa'da eğitim yılını açan Başbakan Erdoğan onların ailelerine seslendi: "Bu bağnazlığı bu cahilliği bırakın. Kızlarımızı okuma hakkından mahrum etmeyin..''

Tükiye genelinde ilköğretim okullarına bu yıl yeni kayıt yaptıran 1 milyona yakın çocuk dahil toplam 14 milyon ilköğretim ve lise öğrencisi ile 550 bin öğretmen 3 aylık yaz tatilinin ardından dün dersbaşı yaptı. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan 2004 -2005 eğitim ve öğretim yılına Şanlıurfa'dan "Haydi Kızlar Okula" kampanyasıyla start verdi. Türkcell, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Unicef in katkılarıyla "Çağdaş Türkiye'nin Çağdaş Kızları" kampanyasına da destek vermek için Urfa'ya gelen Başbakan ve eşi, önce 2002 Vakıflar İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törene katıldılar. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada önce velilere, sonra öğretmenlere ve öğrencilere söylendi.

Velilere: Kızlarımızı baştacı yapalım
"Sadece geçen yıl 40 bin kız öğrencimiz eğitime kavuşturuldu... Anneler babalar, komşular, vatandaşlar kızlarımızı eğitim ve öğretim hayatından mahrum bırakmayalım. Sizi, ne dinimizde ne kültürümüzde ne örfümüzde ne ananemizde yeri olmayan bu bağnazca ve cahilce tutumdan vazgeçmeye çağırıyorum. Bütün çocuklarımızı ayrım yapmadan okula gönderiniz. Mustafa Kemal 'Öğretmenler gelecek nesil sizin eseri olacaktır' derken her anne babayı da bir öğretmen gayreti içinde görmek gerektiğini ifade etmiştir. Kızlarımızı başlarımıza taç yapalım. Çok açık ve net söylüyorum, kaymakamlarımız, valilerimiz gereğini yapacaktır. Devlet okuluna para vermeyin. Bunların takipçisiyiz.

Öğretmenlere: Çocukları dövmeyin
Öğretmenler sizden de bir ricam var. Ne olur çocuklarımızı şefkatten mahrum edecek dövmelere yer vermeyin. Bu tür davranışların dünya eğitiminde de yeri kalmadı. Genç nesiller daha özgüvenle yarınlara hazırlanmalıdır.

Öğrencilere Sakın el öpmeyin!
Son sözümü de öğrencilere söylüyorum. Sadece annenizin, babanızın öğretmeninizin elini öpün. Eli öpülesi olan sadece onlardır. Sakın ha bu üçlünün dışında el ayak öpmeyin. İyi okuyun, okumak yetmez okuduğunuzu düşünün, düşündüğünüzü uygulamaya sokun uyguladığını neticelendirin ki başarıyı görün.

Tüm kızlar okula gidince Türkçe konuşacağım
Unicef'in Türkiye temsilcisi Edmond Mcloughney'in tören alanındaki konuşmasına Türkçe başlaması dikkat çekti. Mcloughney "Tüm kızlar okula gidince konuşmamın tamamını Türkçe yapacağım" demesi Başbakan Erdoğan'dan ve protokolden alkış aldı.

Haberin Devamı