Gazete Vatan Logo

Bağış'tan AB'ye uyarı!

Bağış: Bizde bir söz var fazla naz aşık usandırır

AB Bakanı Egemen Bağış, “Türkiye’de kamuoyumuzun AB’ye yaklaşımı artık aşığı usandırır noktaya geldi” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Bizde bir söz var, ‘Fazla naz aşık usandırır.’ Gerçekten Türkiye’de de kamuoyumuzun AB’ye yaklaşımı artık aşığı usandırır noktaya geldi” dedi.

Bağış, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen EUROCHAMBRES (Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği) Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Avrupa’nın en hızlı büyüyen aynı zamanda 6. büyük ekonomisi olduğun söyledi. Türkiye’nin 5 Kasım günü, 4 yıllık aradan sonra ilk defa bir faslın, Bölgesel Politikalar Faslı’nın açılış töreninde Brüksel’de olacağını belirten Bağış, şöyle konuştu:

Siyasi engel var

“Ama bir çiçekle bahar gelmez. Türkiye’nin açılmamış 19 faslının 16’sı üzerinde siyasi engel vardır. Siyasi engel olmayan üç fasılda bütün ülkelerin müzakere sürecinde en sona bıraktığı fasıllardır. Çünkü o ülkelerin ekonomisi üzerine ağır yükler getiren fasıllardır. Artık bu çifte standartlardan, siyasi tıkama çabalarından AB’nin kurtulması gerekir. Biz de bir söz var, ‘Fazla naz aşık usandırır.’ Gerçekten Türkiye’de de kamuoyumuzun AB’ye yaklaşımı artık aşığı usandırır noktaya geldi. Türkiye önyargı duvarlarını tuğla tuğla söktükçe birileri daha büyük önyargı surları inşa etmek için çalışıyor ve bunun en önemli göstergelerinden biri de ahde vefaya ehemmiyet gösterilmemesi...”

Bu süreç Guinness’e girer

Egemen Bağış, Avrupa’nın her geçen gün Türkiye’den uzaklaştığını belirterek şöyle konuştu: “Amacımız İngiltere’deki eğitim, İsveç’teki ifade özgürlüğü ve insan hakları, Fransa’daki gıda hijyen, İtalya’daki moda ve marka standartlarını 76 milyon vatandaşımızla paylaşabilmek... Bu yüzden bu yolda azimliyiz, kararlıyız. Ama buradan Avupa ekonomisini yönlendiren dostları birarada bulmuşken, bizim tabirimizle ‘dost acı söyler’ diyerek bir üzüntümü, sıkıntımı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Dostlar, Avrupa her geçen gün Türkiye’den uzaklaşıyor. Bakın sizler bir genişleme yorgunluğundan bahsediyorsuruz. Biz ise artık bir dışlanma yorgunluğu yaşar noktaya geldik.” Türkiye’de AB’ye olan ilginin her geçen gün azaldığına dikkati çeken Bağış, müzakere sürecinin Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek noktaya geldiğini söyledi.

Haberin Devamı