Gazete Vatan Logo

Bağımsızlık ateşini Pep Guardiola yaktı

40 bin Katalan Barcelona’da ‘bağımsızlık’ için sokağa çıktı. Barcelona’nın eski teknik direktörü Pep Guardiola, ‘Artık İspanya’nın baskısına boyun eğemeyiz. Katalonya’nın bağımsızlığı için oy verin’ çağrısı yaptı

Bağımsızlık ateşini Pep Guardiola yaktı

Katalonya Özerk Bölgesi Başanı Carles Puigdemont’un bağımsızlık için düzenlenecek referandumun 1 Ekim’de yapılacağını açıklamasından iki gün sonra, organizatörlere göre 40 bin Katalan hem Katalan hükümetine desteklerini göstermek hem de merkezi hükümete baskı yapmak için sokağa çıktı. Dünya çapında en tanınmış Katalanlar’dan olan FC Barcelona takımının eski oyuncusu ve Manchester City’nin teknik direktörü Pep Guardiola, ‘otoriter devletle başa çıkmak için’ uluslararası kamuoyundan destek istedi. Elinde şeffaf bir seçim sandığı tutarak kalabalığa seslenen eski futbolcu Pep Guardiola, “politik ifade özgürlüğü ve seçme hakkını kastederek “Bütün Avrupa ve dünya demokratlarını Katalonya’da tehdit altındaki hakları savunmaya çağırıyoruz” dedi. Uluslararası kamuoyundan destek isteyen Guardiola şöyle devam etti: “Katalanlar 1 Ekimde seçim yapacak, Katalonya hükümeti demokratik görevini yerine getirirken yalnız olmayacak. İspanya istemese de referanduma gideceğiz.”

İşte yol haritası

Kendi dili ve kültürüyle İspanya’nın Doğu Akdeniz kıyısında bulunan Katalonya bölgesi, güçlü bir ayrılıkçı harekete ev sahipliği yapıyor. Bağımsızlık yanlısı mücadele edenler, İspanya’dan ayrılıp ayrılmayacakları konusunda üç yıl önce referanduma gitmişti.

Haberin Devamı

Yüzde 80 evet

Kasım 2014’teki referandumda yüzde 80’den fazla oyla bağımsızlığa destek verilmişti. Katalonya hükümeti, 2014’te resmi ve bağlayıcı olmayan bir referandum düzenlenmişti ve yüzde 80 oranında ‘bağımsızlık için evet’ oyu çıkmıştı. Fakat katılım, oylama yasal olmadığı için düşük olmuştu. Katalonya’yı yöneten bağımsızlık yanlısı ‘Junts pel Sí’ (Evet İçin Hep Beraber) koalisyonu, 2015 yılında bölgesel parlamentodaki çoğunluğu aldığında bağımsızlığı tekrar ‘yol haritası’ olarak belirlemişti. Geçtiğimiz ay İspanya Başbakanı Mariona Rajoy referandum için “anayasal düzen ve bir arada yaşam için ciddi bir tehdit’ demiş ve müzakere etmeyi kabul etmemişti. Katalan hükümeti ise, bölgesel parlamentoda son aylarda ayrılma için yasal zemin hazırlıyor.

Haberin Devamı