Gazete Vatan Logo

Bağımsızlık ateşi söndü mü?

Bağımsızlık için girişimde bulunup İspanya’nın sert tepkisiyle karşılaşan Katalanlar sandığa gidiyor. Seçim sonucu, bağımsızlık mücadelesinin de kaderini belirleyecek

Bağımsızlık ateşi söndü mü?

Katalonya Özerk Bölgesi’nde, 1 Ekim’de yapılan bağımsızlık referandumu ve ardından Katalan Parlamentosu’nun bağımsızlık kararının ardından haftalardır devam eden krizde son aşamaya giriliyor. Önümüzdeki hafta, 21 Aralık Perşembe günü, 5,3 milyon seçmen, Katalan halkının kaderini belirleyecek seçimlerde oy kullanmak üzere sandığa davet edildi. Katalonya bölge seçimlerine bir hafta kala yapılan anketler bağımsızlık girişimi öncesinde iktidarda olan milliyetçi Katalanların güç kaybettiğini, bağımsızlığa karşı birleşen merkez sağ birlik hareketinin ise oylarını artırdığını ortaya koyuyor. Seçim sonrası içinse üç senaryo konuşuluyor. Bütün Avrupa’nın dikkatle izlediği seçimlerde Katalan Özerk Parlamentosu’nun 135 sandalyesinin yeni sahipleri belirlenecek.

La Vanguardia gazetesi tarafından 10 Aralık’ta yayınlanan bir ankete göre, yedi ayrı politik oluşumun aday olduğu seçimlerde bağımsızlık yanlısı Katalonya Halkçı Sol Partisi (ERC) ile merkez sağ birlik hareketi Ciudadanos yüzde 22 oy oranı ile yarışta başa baş görünüyor. Puigdemont’un seçim oluşumu Katalonya için Birlikte (Junts per Catalunya) ise yüzde 17.3 civarında oyla üçüncü sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Madrid de izliyor

Seçime katılan diğer partilerden Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) yüzde 15.6, Catalunya en Comu Hareketi yüzde 7,9 ; Popüler Parti (PP) yüzde 6,4; radikal ayrılıkçı parti CUP ise yüzde 6,2 civarında oy alıyor. İspanya ve Katalonya halkları başta olmak üzere tüm Avrupa’nın nefesini tutarak bekleyeceği Katalonya seçimi sonuçları, hem Katalon politikacılar hem de İspanya Başbakanı Mariano Rajoy açısından hayati önem taşıyor. Haftalardır süren krizde kan kaybeden Carlos Puigdemont ve bağımsızlık yanlısı ekibi, 7,5 milyon nüfuslu Katalan Özerk Bölgesi’nde fikirlerinin hala çoğunluk tarafından desteklendiğini göstermek zorunda. Madrid yönetimi ve Rajoy’un ise, sandıktan çıkan sonuçlarla ayrılıkçı hareketin zayıfladığını ve Katalan kurumların yeniden yasal çizgilere dönmesini sağladıklarını ispatlaması gerekiyor.

Çok küçük fark var

Haberin Devamı

Seçimlerde ittifaklar oluşturan politik hareketler yedi ayrı liste ile bu yarışa katılıyor. Ancak halkın eğilimi ve siyasi partilerin parlamentodaki ağırlığı ikiye bölünmüş durumda. La Vanguardia’nın anketi de, oyların çok yakın olduğunu ve sonucun yüzde 1 ya da 2 gibi çok küçük farklarla belirleneceğini ortaya koyuyor.