Gazete Vatan Logo

Bağımsız Filistin’in ilanına 3 ay kaldı

Filistin lideri Abbas, dünya ülkelerine destek çağrısında bulundu

Filistin devletinin tek taraflı bağımsızlık ilanını BM Genel Kurulu’na getirmeye hazırlanan Abbas, dünya ülkelerine destek çağrısında bulundu. İsrail ise bağımsız Filistin’e destek veren 130 ülkeyi vazgeçirmek için harekete geçti.

ABD’nin arabuluculuğunda devam eden İsrail-Filistin barış görüşmeleri geçen yılın eylül ayında, İsrail hükümetinin yeni yerleşke inşaatlarına izin vermesiyle son bulmuştu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas geçen ay, Başbakan Binyamin Netanyahu‘dan bir yol haritası ortaya koymasını istemiş, aksi taktirde tek taraflı bağımsızlık ilanını BM Genel Kurulu’na taşıyacaklarını ilan etmişti. Filistin Lideri, dün ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’a yazdığı makalede BM üyesi ülkelerden bağımsızlık ilanına destek vermeleri çağrısında bulundu.

İlelebet bekleyemeyiz

BM’nin Filistin devletini tanımasının İsrail-Filistin uzlaşmazlığının sadece siyasi değil, aynı zamanda uluslararası bir hukuki mesele olarak görülmesinin yollarını açacağını vurgulayan Abbas, “İsrail ile 20 yıldır Filistin devletini kurma müzakeresi yapıyoruz. Ancak halen bu konuda bir yol katedemedik. 1967 anlaşmasına göre tarihi Filistin topraklarının kalan yüzde 22’lik bölümünde özgürce yaşama hakkını sağlamak için BM’ye gidiyoruz. “ dedi. Abbas, “ABD’nin baskılarına rağmen İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’ya giderek daha fazla yerleşimci göndermeye devam edip, Filistinlilerin topraklarına ve özellikle Kudüs’teki kutsal mekanlarına erişmesini engellerken, biz de ilelebet bekleyemeyiz” dedi.

İsrailli diplomatik çevrelere göre Filistin devletinin bağımsızlık başvurusu eylül ayında BM Genel Kurulu’na gelmesi halinde 130 ülke buna destek verecek. Filistin tarafının BM’ye sunduğu metinin makul olması durumunda bu rakamın 170’e kadar çıkabileceği belirtiliyor. Tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı olan ABD Başkanı Barack Obama’nın Netanyahu ile cuma günü yapacağı görüşme sonrasında Filistin devletinin tarafların ortak rızasıyla kurulması gerektiği çağrısında bulunacak. İsrail ise Filistin devletinin tanınmasını önlemek için 100’den fazla ülkeye baskı yapmaya başladı.

Haberin Devamı