Gazete Vatan Logo

BAGFAŞ’a 141 milyon euro

BAGFAŞ, 140.7 milyon euroluk kredi alırken ne ipotek ne garanti mektubu ne de kefalet istendi

Türkiye’nin ilk stabilize granüle amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat tesislerinin temelini atmaya hazırlanan BAGFAŞ, 13 yıl vadeli 140.7 milyon euroluk kredi alırken BAGFAŞ’tan kredi karşılığında ne ipotek ne garanti mektubu ne de kefalet istendi.

Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. (BAGFAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Gençer, ”Eylül veya Ekim ayı gibi kısa bir zamanda Türkiye’nin ilk stabilize granüle amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat (CAN) tesislerinin temelini atacağız” dedi.

Gençer, BAGFAŞ Tesisleri’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, yıllardan beri üzerinde çalıştıkları amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat tesislerinin kuruluş müjdesini paylaşmak istediğini söyledi. Gençer, şöyle devam etti:

Eylül’de temel atılacak

”Allah kısmet ederse Eylül veya Ekim ayı gibi kısa bir zamanda Türkiye’nin ilk stabilize granüle amonyum nitrat ve kalsiyum amonyum nitrat (CAN) tesislerinin temelini atacağız. Bu tesisler, yılda 660 bin ton granüle kalsiyum amonyum nitrat üretecektir. Tesislerin toplam maliyeti 140 milyon 750 bin eurosu yabancı yatırımcıya anahtar teslimi ve 20-25 milyon eurosu bizim burada yapacağımız işler olmak üzere, 165 milyon euro tutarındadır. Bu 140 milyon 750 bin euronun yüzde 85’i Alman Hükümeti tarafından kredi ile finanse edilerek karşılanmıştır. Kredi, 13 yıl gibi uzun vadeli bir kredidir. İlk 3 yılı ödemesiz olup, daha sonra 10 yılda 20 taksitle ödenecek.”

Bu kredi alınırken BAGFAŞ’tan ne bir ipotek ne bir garanti mektubu ne de herhangi bir kefalet istendiğini belirten Gençer, bunun ”Türk ekonomisine, BAGFAŞ’a duyulan güvenin, BAGFAŞ işçisinin, BAGFAŞ mühendislerinin ve BAGFAŞ çalışanının katma değerinin bir göstergesi” olduğunu söyledi.

Kemal Gençer, ”28 ay gibi çok kısa bir zamanda temelini atacağımız bu tesislerde günde bin 200 ton nitrik asit, bin 550 ton granüle amonyum nitrat ve 2000 ton kalsiyum amonyum nitrat gübresi üretilecek” dedi.

Haberin Devamı