Gazete Vatan Logo

Bağdadi’nin öldüğünü DEAŞ da teyit etti!

Mayıs ayında Rusya’nın açıkladığı “DEAŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi hava saldırısında ölmüş olabilir” haberine dün örgütten de doğrulama geldi

Bağdadi’nin öldüğünü DEAŞ da teyit etti!

DEAŞ lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin öldüğünün terör örgütü tarafından doğrulandığı iddia edildi. Iraklı El Sumeria televizyonunda yayınlanan haber Ninova bölgesindeki kaynaklara dayandırıldı.

Rus bombardımanında...

Haberde DEAŞ örgütünün, liderleri Ebu Bekir Bağdadi’nin öldüğünü doğruladığı belirtildi. Örgütün Bağdadi’nin yerine geçecek ismi açıklamaya hazırlandığı da iddia edildi. Rusya Savunma Bakanlığı 28 Mayıs’ta Rus hava kuvvetlerinin Rakka’nın güneyinde gerçekleştirdiği hava saldırısında DEAŞ lideri Ebu Bekir Bağdadi’nin öldürüldüğünü açıklamıştı. Haber İran Devrim Muhafızları tarafından da doğrulanmış, ABD yönetimi ise “bu haberleri doğrulayacak bilgiye sahip değiliz” açıklamasını yapmıştı.

Zerkavi’nin mirasçısıydı

Gerçek adı İbrahim Avad İbrahim el-Bedri olan Ebu Bekir el-Bağdadi, 1971 yılında Irak’ın Samarra kentinde, alt orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Bağdadi’nin ailesi dindarlığıyla biliniyor ve ailenin parçası olduğu aşiret Muhammed Peygamber’in soyundan geldiğini iddia ediyordu. Bağdadi 1996’da Bağdat Üniversitesi’nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun oldu. Daha sonra ise Saddam İslami Çalışmalar Üniversitesi’nde Kuran çalışmaları alanında 1999’da yüksek lisans, 2007’da doktorasını tamamladı.

Haberin Devamı

10 ay hapis yattı

Amcası, mezuniyeti sonrası dönemde Bağdadi’yi, Müslüman Kardeşler hareketine katılmaya ikna etti. Bağdadi kısa süre içinde, hareket bünyesindeki az sayıdaki, şiddet yanlısı ultra-muhafazakârın cazibesine kapıldı ve Selefi cihatçılığı benimsedi. ABD güçleri Şubat 2004’te Bağdadi’yi Felluce kentinde tutukladı ve 10 ay boyunca kalacağı, Bucca Kampı’ndaki tevkif merkezine götürdü.

El Kaide’ye yanaştı

Serbest kalmasından sonra Bağdadi, Ürdünlü Ebu Musab El-Zerkavi’nin başında olduğu, El Kaide’nin yerel ayağı olan Irak El Kaidesi’nin sözcüsüyle temas kurdu. Zerkavi, Haziran 2006’da bir ABD hava saldırısında öldürüldü ve yerine Mısırlı Ebu Eyyüp El-Masri geldi. Aynı yılın Ekim ayında Masri, Irak El Kaidesi’ni dağıttı ve Irak İslam Devleti (DEAŞ) örgütünü kurdu. Grup, özel olarak El Kaide’ye bağlılığını bildirmeye devam etti.

Haberin Devamı

Nusra’yı da o kurdu

2011’de Suriye’deki kargaşadan yararlanmak isteyen Bağdadi, Suriye’deki örgüt üyelerinden birine, Suriye’de gizlice DEAŞ’ın bir kolunu kurmasını istedi. Bu örgüt daha sonra Nusra Cephesi adıyla kamuoyu tarafından tanınacaktı. 2013 baharında Bağdadi, Nusra Cephesi’nin Irak İslam Devleti’ne katıldığını ve ortaya çıkan yeni örgütün adının DEAŞ olduğunu açıkladı. Temmuz 2014’te DEAŞ Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirdi. Bundan kısa bir süre sonra da Bağdadi “halifelik” ilan etti ve örgütün adını “İslam Devleti” olarak değiştirdi.