Gazete Vatan Logo

Bağ-Kur'luya erken emeklilik müjdesi

Bağ-Kur'luya erken emeklilik müjdesi

Yargıtay, yüz binlerce Bağ-Kur'luya emsal olacak bir karar verdi. Bu kararla 2000'den önce vergi kaydı, esnaf odası kaydı veya sicil odası kaydı bulunan veya bu dönemden önce ı belli bir süre kaydı olup silinenlere ikinci bir fırsat kapısı aralandı Yasa yok, yan kararı var 2000 yılında çıkan bir yasa esnaflık yapan, vergi ve oda kaydı bulunan yüz binlerce kişinin geriye dönük Bağ-Kur'lu olmasının yolunu kapatmıştı. 1982-2000 arasında kaydı olanlar şu anda borçlanma hakkı tanınsa emekli olabilecek çok sayıda kişi var.

Yasa mağduru bu kişilerin gözü kulağı Meclis'te. Ancak şu ana kadar geriye dönük Bağ-Kur borçlanmasının kapısmı açacak bir düzenleme yapılmadı. Ancak Yargıtay'dan müjdeli haber geldi.

Otomatikman sigortalı Yargıtay açılan bir davada, 2000'den önceki dönemlerin sigortalılığa sayılması yönünde emsal niteliğinde karar verdi. Yargıtay'ın kararı 1985'te çıkan '3165 sayılı Kanun'a dayanıyor. Bu kanun, "Gelir Vergisi mükellefi olanlar, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı bulunanlar veya kanunla kurulu meslek kuruluşlarına kayıtlı bulunanların kayıtlı oldukları tarihten itibaren kendiliğinden sigortalı sayılacağına" hükmediyor.

Haberin Devamı

MAAŞIN KAPISI ARALANDI

'Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararına göre; 1985-2000 tarihleri arasında oda, sicil ve vergi kaydı olanlar, ihtiyaçları varsa bu dönemleri sigortaya saydırabilecekler. Ancak bu kayıtların ispat edilmesi gerekiyor. İspatlayanlar bugünkü basamak ve prim tutarı üzerinden gerektiği kadar süreyi borçlanıp ödeyebilecek. Bu durum sigortalılığı geri çekeceğinden yaşı da öne alacak. Yani erken emekliliğin yolunu açacak.

VARİSLERİ DE FAYDALANIR Bu dönemde kaydı olup primi tamamlayamadan vefat edenlerin eşi, çocuğu varsa aynı haktan yararlanabilir. Hak sahiplerinin Yargıtay'ın kararına dayanarak dava açması gerekiyor. Maalesef şu anda tek çıkar yol dava açmak.

Bu konuda açılan dava ve taleplerin artması halinde hükümetin yasal düzenleme yapabileceği ifade ediliyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararıyla ilgili esas no: 2009/21-10, karar no: 2009/52, tarih ise 04.02.2009'dur.

Haberin Devamı