Gazete Vatan Logo

Bağ-Kur’luya bin 411 TL maaş

1 Ocak’ta hayata geçecek Ahilik Sandığı, işi bozulan Bağ-Kur’lunun imdadına yetişecek. Bağ-Kur’lular 10 ay süreyle bin 411 lira işsizlik maaşı alabilecek.

Bağ-Kur’luya bin 411 TL maaş

İşçiler için uygulanan işsizlik maaşı, esnaf için de hayata geçiyor. Meclis'ten geçerek yasalaşan ve 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle, işyerini kapatan ya da zor durumda kalan Bağ-Kur'lulara belirli bir süre destek sağlamak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı kurulacak. İsteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar hariç olmak üzere tüm Bağ- Kur'lular sandık kapsamına girecek. Sandık primi, sigortalının prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 devlet payı olarak ödenecek. Mevcut prime esas kazanç alt sınırına göre; esnaf aylık en az 35.55, devlet de 17.77 lira verecek.

KAZANCIN YÜZDE 40'I

Sigortalılığın sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan; son 3 yıl içinde 600 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödeyenlere 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödeyenlere 240 gün, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve sandık primi ödeyenlere 300 gün süreyle ödenek verilecek. Ödeneğin günlük tutarı, sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama kazancın yüzde 40'ı kadar olacak. Ancak ödenek, asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçemeyecek. Mevcut asgari ücrete göre; damga vergisi kesilmiş aylık en az 705.60 lira, en çok bin 411 lira ödenek verilecek.

Haberin Devamı

(Takvim)